Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rob Jetten heeft bij D66 twee concurrenten

Rob Jetten heeft bij D66 twee concurrenten

DEN HAAG (ANP) - Kandidaat-lijsttrekker voor D66 Rob Jetten heeft er in ieder geval twee concurrenten bij. Voor zover nu bekend doen ook Ton Visser en Wassila Hachchi een gooi naar het lijsttrekkerschap. Voor Visser is het de vierde keer dat hij meedoet. Hachchi heeft één missie: het afschaffen van politieke partijen en de herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers.

Vanaf dinsdag tot 27 juli kunnen D66-leden zich melden als zij kandidaat-lijsttrekker willen worden of interesse hebben om D66 in de Tweede Kamer te vertegenwoordigen. Kandidaat-lijsttrekkers hebben 249 steunverklaringen nodig van D66-leden. Jetten is daar al van verzekerd, laat een woordvoerder van de partij weten.

Hachchi was van medio 2010 tot eind januari 2016 D66-Kamerlid. Ze vertrok toen onverwachts naar de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om te helpen met de verkiezingscampagne van Hillary Clinton. Haar plotselinge vertrek leverde flinke commotie op binnen haar partij. Hachchi zegde later dat jaar haar lidmaatschap op, maar werd in 2018 weer lid.

Verandering

"Ik ambieer verandering", zegt Hachchi tegen het ANP. "Ik heb mij gekandideerd als politiek leider met één missie: het afschaffen van politieke partijen en de herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers." Politieke partijen noemt ze "democratische dictators" die hiërarchisch zijn en gefocust zijn op macht.

D66 is bij uitstek de partij die dit kan proberen te bereiken, vindt Hachchi. Ze vindt dat D66 moet worden opgeheven zodra de partij de herinvoering van onafhankelijke volksvertegenwoordigers heeft gerealiseerd.

Steunbetuigingen

Ze waagt zich niet aan een voorspelling of ze met haar missie voldoende steunbetuigingen krijgt en als kandidaat mee kan doen aan de verkiezingen. "Ik richt me nu eerst op het verzamelen van steunbetuigingen." Aan het einde van dinsdagmiddag stond de teller op dertig.

Visser is taxichauffeur en woont in China. Toen hij het drie jaar geleden opnam tegen Sigrid Kaag kreeg Visser 3 procent van de stemmen.

Op 27 juli om 12.00 uur sluit de aanmelding. Als de gegadigden aan de gestelde eisen voldoen, worden zij als kandidaat-lijsttrekker aan de leden voorgelegd. Tussen 2 en 9 augustus kunnen de leden digitaal stemmen. Op 3 augustus is er een digitale kennismaking met de kandidaten. Op 12 augustus wordt bekend wie de lijsttrekker bij de komende verkiezingen wordt.

Meer uit Politiek

Pogacar pakt op tweede dag de leiding in Giro d'Italia

SANTUARIO DI OROPA (ANP) - Tadej Pogacar heeft de tweede etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De rit eindigde met een klim naar Santuario di Oropa. De Sloveen van UAE Team Emirates, topfavoriet voor de eindzege, nam meteen ook de leiderstrui over van Jhonatan Narváez. De Ecuadoraan van Ineos Grenadiers won zaterdag de openingsrit waarin Pogacar als derde finishte.

7 uur geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

2 dagen geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

4 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

5 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

6 dagen geleden