Rob Jetten geen kandidaat, steunt Kaag als leider D66
DEN HAAG (ANP) - D66-fractievoorzitter Rob Jetten zal zich niet kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de partij. In plaats daarvan steunt hij de kandidatuur van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Dat heeft Jetten dinsdag naar buiten gebracht. In een brief aan de leden van D66 schrijft hij dat hij Kaag "de gedroomde kandidaat" vindt. "Een lijsttrekker die ik graag steun."
"Ik heb de afgelopen maanden veel gesproken met familie en vrienden en collega's binnen de partij. Velen van hen zeiden tegen mij: doe het gewoon en gooi je in die lijsttrekkersstrijd. Maar toch ga ik het niet doen", zegt Jetten in een video op sociale media. "Simpelweg omdat ik vind dat er een betere kandidaat is. De enorme ervaring van Sigrid in binnen- en buitenland is precies wat D66 en Nederland nu nodig hebben."
Kaag is blij met de steun van Jetten. "Rob is een geweldige politicus en fractievoorzitter. Hij is een krachtige stem voor D66, en ik ben dankbaar voor zijn steun", laat de D66-politica weten.
Lang nagedacht
De huidige fractievoorzitter gaf eerder deze week al aan dat hij lang over zijn keus heeft nagedacht en veel erover gesproken heeft binnen zijn persoonlijke kring. Jetten vindt Kaag echter geschikter voor het leiderschap.
Jetten heeft ook een interview gegeven tegen dagblad Trouw. Dat Kaag een vrouw is, zou geen doorslaggevende rol hebben gespeeld bij zijn besluit, geeft hij in Trouw aan. Wel zegt Jetten dat hij wil vermijden dat D66 belandt in "een lelijke campagne waar iemand er beschadigd uitkomt".
Mooi moment
Dat Jetten zich niet kandideert, komt niet uit de lucht vallen. De Volkskrant meldde eerder al dat hij Kaag zou gaan steunen. De minister maakte zondag kenbaar niet alleen D66-lijsttrekker maar ook premier te willen worden. Jetten noemde de bekendmaking van haar kandidatuur "een mooi moment".
"Al sinds maart weet ik het, maar ik vond het nu pas het moment om het hardop te zeggen", aldus de 33-jarige fractievoorzitter in Trouw. Hij noemt Kaag "een serieuze uitdager" van premier Mark Rutte. "Daar wil ik achter gaan staan." Over zichzelf zegt Jetten dat hij het aankon om lijsttrekker te worden. "Maar uiteindelijk is de echte vraag een andere: wat is belangrijk voor D66?"
Jetten werd op zijn 31e fractievoorzitter van D66 nadat Alexander Pechtold in 2018 was opgestapt. Hij benadrukt dat hij niet stopt als politicus. "Ik blijf fractievoorzitter, net als nu. Met heel veel plezier. Ik zal de leden het vertrouwen vragen mij op nummer twee te zetten van de kandidatenlijst voor de verkiezingen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma is het Liegebeest van het jaar. Deze 'titel' wordt jaarlijks uitgedeeld door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wegens het verstrekken van te rooskleurige informatie over de productie van dierlijke producten. De BBB-bewindsvrouw had echter ook geen concurrentie meer, want vier van de vijf genomineerden pasten gedurende de verkiezingsperiode de informatie aan waardoor ze kandidaat waren geworden.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.
14 uur geleden