Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rob Jetten geen kandidaat, steunt Kaag als leider D66

Rob Jetten geen kandidaat, steunt Kaag als leider D66

DEN HAAG (ANP) - D66-fractievoorzitter Rob Jetten zal zich niet kandidaat stellen voor het lijsttrekkerschap van de partij. In plaats daarvan steunt hij de kandidatuur van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Dat heeft Jetten dinsdag naar buiten gebracht. In een brief aan de leden van D66 schrijft hij dat hij Kaag "de gedroomde kandidaat" vindt. "Een lijsttrekker die ik graag steun."

"Ik heb de afgelopen maanden veel gesproken met familie en vrienden en collega's binnen de partij. Velen van hen zeiden tegen mij: doe het gewoon en gooi je in die lijsttrekkersstrijd. Maar toch ga ik het niet doen", zegt Jetten in een video op sociale media. "Simpelweg omdat ik vind dat er een betere kandidaat is. De enorme ervaring van Sigrid in binnen- en buitenland is precies wat D66 en Nederland nu nodig hebben."

Kaag is blij met de steun van Jetten. "Rob is een geweldige politicus en fractievoorzitter. Hij is een krachtige stem voor D66, en ik ben dankbaar voor zijn steun", laat de D66-politica weten.

Lang nagedacht

De huidige fractievoorzitter gaf eerder deze week al aan dat hij lang over zijn keus heeft nagedacht en veel erover gesproken heeft binnen zijn persoonlijke kring. Jetten vindt Kaag echter geschikter voor het leiderschap.

Jetten heeft ook een interview gegeven tegen dagblad Trouw. Dat Kaag een vrouw is, zou geen doorslaggevende rol hebben gespeeld bij zijn besluit, geeft hij in Trouw aan. Wel zegt Jetten dat hij wil vermijden dat D66 belandt in "een lelijke campagne waar iemand er beschadigd uitkomt".

Mooi moment

Dat Jetten zich niet kandideert, komt niet uit de lucht vallen. De Volkskrant meldde eerder al dat hij Kaag zou gaan steunen. De minister maakte zondag kenbaar niet alleen D66-lijsttrekker maar ook premier te willen worden. Jetten noemde de bekendmaking van haar kandidatuur "een mooi moment".

"Al sinds maart weet ik het, maar ik vond het nu pas het moment om het hardop te zeggen", aldus de 33-jarige fractievoorzitter in Trouw. Hij noemt Kaag "een serieuze uitdager" van premier Mark Rutte. "Daar wil ik achter gaan staan." Over zichzelf zegt Jetten dat hij het aankon om lijsttrekker te worden. "Maar uiteindelijk is de echte vraag een andere: wat is belangrijk voor D66?"

Jetten werd op zijn 31e fractievoorzitter van D66 nadat Alexander Pechtold in 2018 was opgestapt. Hij benadrukt dat hij niet stopt als politicus. "Ik blijf fractievoorzitter, net als nu. Met heel veel plezier. Ik zal de leden het vertrouwen vragen mij op nummer twee te zetten van de kandidatenlijst voor de verkiezingen."

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

3 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

13 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden