Rli: ruimtegebruik moet tijdelijker door klimaatverandering
DEN HAAG (ANP) - Ruimtegebruik moet tijdelijker worden om rekening te houden met de gevolgen van klimaatverandering. Dat schrijft de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies. Veranderende omstandigheden moeten bepalen hoe lang bijvoorbeeld woningen en bedrijven op dezelfde plek kunnen blijven.
De overheid kan minder zekerheden bieden, onder meer als het gaat om genoeg zoetwater of schadevergoedingen bij overstromingen. Een 'waterkalender' moet die onzekerheden duidelijk maken aan de samenleving, adviseert de Rli. Daarin moet bijvoorbeeld staan hoe lang verzilting in een gebied nog tegen te gaan is.
Aan landgebruik moet vaker een einddatum zitten van bijvoorbeeld twintig of honderd jaar in de toekomst. Op die manier "worden meer opties opengehouden voor toekomstige generaties", aldus de Rli. Voor maatregelen als dijkversterkingen moet nu al ruimte worden vrijgehouden.
"Flexibiliteit wordt de norm voor ruimtelijke ordening: niet alles kan overal en voor altijd", schrijft de Rli. "Soms zal dat betekenen dat een bestaande ruimtelijke functie moet wijken, omdat deze niet meer vol te houden is."
Als voorbeelden noemt Rli-voorzitter Jan Jaap de Graeff huizen die na tientallen jaren worden verplaatst, of boeren die tijdelijk grond mogen verbouwen. "De boer moet naar beste weten een afweging kunnen maken: is dat lang genoeg om mijn investering terug te verdienen?"
Dat water en bodem een grotere rol moeten spelen in ruimtelijke ordening wordt al langer gezegd, maar de Rli merkt dat bestuurders daar nog weinig gehoor aan geven. "De kwaliteit van de onderlaag is hooguit leidend als het zo uitkomt".
Angst om investeerders af te schrikken speelt daarbij mee, zegt De Graeff. "We hebben van vele kanten het advies gekregen om niet de alarmklok te luiden over de veiligheid van de Randstad, met name omdat dat veel effect kan hebben op het investeringsklimaat."
De noodklok luiden is niet nodig, aldus De Graeff, maar dat betekent niet dat er niets hoeft te veranderen. "Als we niets doen, spoelen de problemen over ons heen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van universiteiten en hogescholen overweegt te staken na het akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen over de onderwijsbegroting. De aangekondigde bezuinigingen worden weliswaar verlaagd, maar zijn niet volledig van de baan. "We laten ons niet uit elkaar spelen en gaan ons nu samen met de leden beraden op vervolgacties. Stakingen zijn daarbij niet uitgesloten", zegt FNV-bestuurslid Bas van Weegberg in een verklaring.
1 uur geledenVOORTHUIZEN (ANP) - De jaarlijkse Miss Nederland-verkiezing stopt na 35 jaar. Dat heeft Monica van Ee, de eigenaar van de wedstrijd, donderdag bekendgemaakt. De verkiezing maakt plaats voor een nieuw onlineplatform dat zich richt op het versterken en ondersteunen van jonge vrouwen. Het platform krijgt de naam Niet meer van deze tijd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ridouan Taghi heeft een schadevergoeding ontvangen van de Nederlandse staat omdat hem ten onrechte extra beperkingen zijn opgelegd in de cel na de arrestatie van zijn neef en tevens advocaat Youssef T. De advocaat is op 8 oktober 2021 opgepakt, terwijl hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught op bezoek was bij Taghi.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal dakloze mensen dat vorig jaar in een opvanglocatie zoals nachtopvang of passantenhotel sliep, verschilt sterk per regio. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Mensen die langere tijd verblijven in een asielzoekerscentrum willen hun opvang tot een thuis kunnen maken, stelt VluchtelingenWerk Nederland op basis van onderzoek onder vluchtelingen. Een aantal zaken is daarvoor essentieel, zeggen asielzoekers. Deze week kunnen Nederlanders een nagebouwde noodopvang in Amsterdam bezoeken.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Organisaties in het onderwijs zijn niet te spreken over de bezuinigingen op het onderwijs. Ook niet nu de bezuiniging 750 miljoen euro minder wordt na een akkoord tussen de coalitie en vier oppositiepartijen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijen op de linkerkant van het politieke spectrum zijn niet te spreken over het onderwijsakkoord dat de coalitie woensdagavond sloot met het CDA, ChristenUnie, SGP en JA21. Onder meer GroenLinks-PvdA, DENK en de SP wijzen erop dat er nog steeds meer dan een miljard euro op onderwijs wordt bezuinigd. Ook D66, dat eerst meeonderhandelde, is niet enthousiast.
11 uur geleden