Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM zal kijken naar inzet mondkapjes voor contactberoepen

RIVM zal kijken naar inzet mondkapjes voor contactberoepen

DEN HAAG (ANP) - Wanneer de corona-maatregelen worden afgebouwd, wordt het gebruik van mondkapjes door contactberoepen, zoals kappers, tandartsen en fysiotherapeuten, opnieuw bekeken. Directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft wel tegenstander van mondkapjes in de publieke ruimte.

Dat zegt hij in een bijpraatsessie in de Tweede Kamer over het coronavirus. Wegens het tekort aan middelen worden mondkapjes nu alleen gebruikt in de zorg. "Als de schaarste minder wordt, zullen we steeds kijken of ze in bepaalde situaties wel degelijk toegevoegde waarde kunnen hebben", zegt Van Dissel.

Ze kunnen onderdeel uitmaken van de 'exit-strategie’, voor het afbouwen van de corona-maatregelen. Als mensen weer naar de kapsalon mogen, zouden kappers ze bijvoorbeeld kunnen dragen.

Geen tekort meer

Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid van de GGD, verwacht dat er over drie tot vier weken geen tekort meer is aan mondkapjes. Dat is dan volgens hem het moment om na te denken om deze middelen ook in andere sectoren dan de zorg in te zetten. Dan moet gedacht worden aan de contactberoepen.

Het gebruik van in elkaar geknutselde mondkapjes, die in de Verenigde Staten populair zijn, vindt Van Dissel geen goed idee. Hij waarschuwt nogmaals voor een gevoel van schijnveiligheid. "Mondkapjes moeten aan bepaalde eisen voldoen." Mondkapjes die gemaakt zijn door "iemand die zelf thuis met de naaimachine aan de slag gaat" zijn weinig effectief.

"Ik zou ervoor pleiten gebruik maken van types die we hebben waarvan bekend is wat ze doen in de verschillende situaties, om die dan zo goed mogelijk in te zetten", zegt Van Dissel. Omdat er daar zo weinig van zijn, moet gericht worden gekeken welke beroepen hier iets aan hebben.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

1 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

3 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

4 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

4 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

4 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

6 uur geleden