Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM waarschuwt bloedbank voor nieuwe besmetting westnijlvirus

RIVM waarschuwt bloedbank voor nieuwe besmetting westnijlvirus

DE BILT (ANP) - Het RIVM heeft bloedbank Sanquin op de hoogte gebracht van iemand in de regio Arnhem die besmet is geraakt met het westnijlvirus. Sinds vrijdag worden bloeddonaties uit deze regio selectief gescreend op aanwezigheid van het virus. "Dit gebeurt om te voorkomen dat het virus via bloedtransfusie naar patiënten in Nederlandse ziekenhuizen wordt overgedragen", aldus het instituut.

In totaal zijn er nu zeven mensen in Nederland besmet geraakt met het virus, waarvan zes in de regio Utrecht. Het westnijlvirus wordt overgebracht via muggen.

Het RIVM bracht vorige maand de eerste besmetting naar buiten. Volgens het instituut hebben de patiënten in de regio Utrecht de besmetting opgelopen in de maanden juli of augustus. De patiënt in de regio Arnhem is echter pas in oktober besmet geraakt. "Dat is opmerkelijk, omdat het muggenseizoen bijna is afgelopen. Het gebeurt zelden dat zo laat in het seizoen iemand besmet wordt met het westnijlvirus", aldus het RIVM.

Griepachtig ziektebeeld

Besmetting met het westnijlvirus geeft volgens het RIVM soms een griepachtig ziektebeeld. In zeldzame gevallen (1 procent) kunnen ook neurologische verschijnselen optreden zoals hersenontsteking, hersenvliesontsteking of een vorm van polio. Mensen die die symptomen krijgen, lopen een kleine kans te overlijden. Het virus komt van vogels en wordt via muggen op mensen overgebracht.

Het virus wordt niet van mens naar mens of van mens naar dier overgebracht. "Maar het is wel mogelijk dat iemand besmet wordt door bloed- of orgaantransplantatie", aldus het RIVM.

Meer uit Binnenland

Kamer wil 420 miljoen om prijsstijgingen ov te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil voorkomen dat de prijzen van trein- en buskaartjes volgend jaar fors omhooggaan. Daarvoor moet 420 miljoen euro worden uitgetrokken, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker. Haar voorstel krijgt steun van in ieder geval GroenLinks, CDA, D66, Volt, SGP, SP, VVD, BBB en PVV.

2 minuten geleden
Wachtkamer voor asielzoekers in Assen blijft langer open

ASSEN (ANP) - De zogenoemde wachtkamer voor asielzoekers in de Expo Hal in Assen blijft drie maanden langer open. De crisisnoodopvang zou op 1 oktober sluiten, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vroeg Assen om een verlenging tot 31 december van dit jaar, omdat de vijfhonderd plekken nog steeds dringend nodig zijn.

17 minuten geleden
Rutte wil dat Pakistan meewerkt na veroordeling bedreiger Wilders

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte gaat zijn best doen Pakistan aan te sporen mee te werken, nu een Pakistaan tot twaalf jaar cel veroordeeld is voor het bedreigen van PVV-leider Geert Wilders. Dat zegt hij toe na een vraag van Wilders. Rutte is de komende dagen in New York voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, en hoopt daar zijn ambtsgenoot erop aan te kunnen spreken. Mocht dat niet lukken, dan zoekt Rutte "andere wegen" om contact te krijgen met Pakistan over de kwestie.

28 minuten geleden
Rutte: situatie in de opvang Ter Apel is kritiek

DEN HAAG (ANP) - De situatie in de opvang in Ter Apel is "kritiek", aldus demissionair premier Mark Rutte. Het aantal personen dat dagelijks aanklopt bij het aanmeldcentrum is "boven verwachting" en de druk neemt steeds verder toe, aldus de demissionaire bewindsman.

31 minuten geleden
COA: genoeg opvang alleenreizende asielkinderen blijft spannend

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet zeker of er voldoende opvangplekken zijn voor de naar verwachting tientallen alleenreizende asielkinderen die donderdag in ons land aankomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is weer druk aan het bellen, zegt een woordvoerder. "Het blijft spannend."

32 minuten geleden
Nations League voor vrouwen komende vier jaar bij NOS te zien

HILVERSUM (ANP) - De NOS heeft voor de komende vier jaar de uitzendrechten van de wedstrijden van de Oranjeleeuwinnen in de Nations League verworven. Dat betekent dat de komende edities van het landentoernooi bij de omroep te zien zijn. Ook heeft de NOS de uitzendrechten van de kwalificatiewedstrijden voor het WK 2027 binnengehaald. Het gaat dan om de uitzendrechten op alle platforms (televisie, online en radio).

33 minuten geleden
Unicef: per dag komen 30-50 alleenreizende asielkinderen aan

DEN HAAG (ANP) - Dagelijks komen er momenteel zo'n dertig tot vijftig alleenreizende asielkinderen aan in ons land. Hoewel nu sprake is van een piek, wijken deze cijfers niet af van de vooraf voorspelde aantallen, zegt Arja Oomkens, specialist kinderrechten van Unicef. De kinderrechtenorganisatie sloeg woensdagavond alarm vanwege een dreigend tekort aan bedden voor deze groep in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

1 uur geleden