Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: veiligheid mondkapjes met chemische stoffen nog onduidelijk

RIVM: veiligheid mondkapjes met chemische stoffen nog onduidelijk

BILTHOVEN (ANP) - Er is nog steeds te weinig kennis om te stellen dat specifieke mondkapjes met claims als ‘antibacterieel’ of ‘antiviraal’ ook echt veilig zijn. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op de dag dat er nieuwe coronamaatregelen zullen worden afgekondigd, zoals een ruimere mondkapjesplicht.

Het instituut denkt bij eventuele risico 's aan kapjes met stoffen als (nano)zilver, (nano)koper en grafeen. Schadelijkheid voor de mens is weliswaar niet aangetoond, maar ook niet uit te sluiten. Mondkapjes zonder toevoegingen zijn voor zover bekend wel veilig om te gebruiken, meent het Rijksinstituut.

Het RIVM raadde al eerder af om mondkapjes van stofzuigerzakken of - filters te maken. Aan stofzuigerzakken kunnen namelijk stoffen zijn toegevoegd die ongewenste organismen bestrijden, zegt het RIVM. "Ook zijn er stoffen toegevoegd die geuren opnemen. Het kan schadelijk zijn als mensen deze stoffen inademen."

Het behandelen van mondkapjes met desinfecterende sprays of etherische olie om ze fris te houden en ze langer mee te laten gaan, is volgens het instituut ook geen goed idee. "Het gebruik van sprays of etherische olie lijkt de beschermende functie van het mondkapje niet te verbeteren. En het kan ongewenste (allergische) reacties veroorzaken."

Meer uit Gezond

Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel

HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.

6 uur geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

11 uur geleden
Zorg bij zeldzame kanker blijft achterlopen

UTRECHT/NIJMEGEN (ANP) - Mensen bij wie een zeldzame vorm van kanker wordt geconstateerd, hebben gemiddeld 17 procent minder kans dat ze na vijf jaar nog leven dan lotgenoten bij wie een bekendere vorm van de ziekte is vastgesteld. Dat meldt Patiëntenplatform Zeldzame Kankers (PZK) op basis van promotieonderzoek van wetenschapper Eline de Heus.

12 uur geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

16 uur geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

23 uur geleden
Tienduizenden artsen betogen in Seoul tegen hervormingsplan

SEOUL (ANP/DPA) - In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul hebben tienduizenden artsen betoogd tegen plannen van de regering meer mensen op te leiden tot arts en de vereisten voor artsenopleidingen te vereenvoudigen. Volgens plaatselijke media zijn er 40.000 betogers op de been geweest. Tot de betoging was opgeroepen door de Koreaanse artsenvereniging, die daarmee steun wil geven aan de vele duizenden artsen in opleiding of beginnende artsen die recent uit protest massaal hun ontslag hebben ingediend.

1 dag geleden
Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

3 dagen geleden