Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM treft alvast voorbereidingen voor eventuele extra coronaprik

RIVM treft alvast voorbereidingen voor eventuele extra coronaprik

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is begonnen aan de voorbereidingen voor een eventuele extra coronavaccinatie voor grote groepen mensen. Zo'n aanvullende prik is volgens de Gezondheidsraad vooralsnog niet nodig, maar dat zou kunnen veranderen als blijkt dat de bescherming tegen het virus na verloop van tijd afneemt. "We houden er rekening mee dat we er klaar voor moeten zijn", zegt Marcel van Raaij, de directeur van het vaccinatieprogramma.

Tussen de 200.000 en 400.000 mensen van wie het afweersysteem niet goed werkt, en de gebruikelijke prikken mogelijk onvoldoende bescherming bieden, kunnen wel al een extra prik krijgen. Vanaf 6 oktober worden zij daarvoor uitgenodigd.

Tegelijkertijd bereidt het RIVM zich dus voor op een uitgebreidere campagne die mogelijk zal volgen. Die moet wat Van Raaij betreft "zo simpel en effectief mogelijk" worden. Dat betekent onder meer dat de uitvoering zoveel mogelijk bij dezelfde partij moet komen te liggen. De GGD ligt daarbij het meest voor de hand. Er wordt wel rekening gehouden met uitzonderingen voor mensen die in instellingen wonen of niet mobiel zijn.

60-plussers

Mocht het zover komen, dan is de verwachting dat in eerste instantie 60-plussers voor een zogeheten booster in aanmerking zullen komen. Net als bij de eerste vaccinatiecampagne worden de oudste mensen dan het eerst uitgenodigd. Ter voorbereiding is het RIVM nu alvast bezig met het registratiesysteem en voert het instituut overleg met bestuurders van alle betrokken organisaties.

Het RIVM houdt de effectiviteit van de coronavaccins doorlopend in de gaten en volgt ook de ontwikkelingen in andere landen. Diverse landen hebben al besloten een extra prik beschikbaar te stellen voor hun ouderen, maar de Gezondheidsraad ziet daar in Nederland nu nog geen reden toe. De bescherming van de vaccins "is nog altijd onverminderd hoog, zo laten de huidige gegevens zien, ook voor de Delta-variant", meldde de raad eerder deze maand.

Meer uit Gezond

Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

2 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

3 dagen geleden
Aantal jongeren met longontsteking neemt snel toe

DEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.

3 dagen geleden
Helder: snel uitsluitsel over taakstrafverbod bij geweld in zorg

DEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.

3 dagen geleden
Chemours/DuPont aansprakelijk voor PFAS-schade eind vorige eeuw

ROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.

3 dagen geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

3 dagen geleden