Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.

Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week. Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Daarnaast hebben iets meer 119.000 mensen een aanvullende dosis gekregen. Dit zijn mensen die een afweerstoornis hebben, waardoor ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming hebben opgebouwd.

700.000 Nederlanders

Bij elkaar hebben ongeveer 700.000 Nederlanders een extra inenting gehad, becijfert het ministerie van Volksgezondheid. Dat cijfer wordt doorgegeven aan de Europese gezondheidsdienst ECDC, die de internationale cijfers bijhoudt. De ongeveer 700.000 extra prikken komen neer op zo'n 5 procent van de volwassenen. Daarmee zou Nederland de laatste plaats op de Europese ranglijst verlaten en Letland, Roemenië, Bulgarije en Liechtenstein inhalen. In IJsland heeft meer dan de helft van de volwassenen een extra vaccinatie gekregen, in Oostenrijk en Hongarije ongeveer een derde.

De animo voor de eerste prik neemt af. Bijna 25.000 mensen lieten zich vorige week voor het eerst vaccineren, het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne. Bijna 58.000 mensen kregen de tweede prik.

Met de aanvullende inentingen en de boosterprikken erbij is het totale aantal vaccinaties sinds het begin van de campagne in januari gestegen tot boven de 25 miljoen.

14 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

SW12345 1 maand geleden
j.vet. Mensen die geen vaccinatie hebben gehad zijn NIET het probleem in het dagelijkse leven maar als je kijk naar de zorg dan grotendeels wel. De IC afdeling zijn door +/- 75% bezet door NIET gevaccineerde en worden door gevaccineerde geholpen. Tijd om enkele IC locaties op te stellen voor NIET gevaccineerde die verzorgd worden door NIET gevaccineerde personeel.
J.Vet 1 maand geleden
SW12345 maakt dat de kat wijs ,je schijt in je broek, anders blijf je niet roepen dat mensen die geen vaccinatie hebben het probleem zijn , je bent toch zo goed beschermd ! ? je houd je zelf voor de gek. Binair , hoog leraar nederlandse taal zeker, jouw IQ is met 2 getallen te beschrijven.
SW12345 1 maand geleden
J. Vet. maakt een groot vergissing om te denken dat gevaccineerden doodbang zijn van niet gevaccineerde. Gevaccineerde werken mee om de zorg in stand te houden voor de normale behandelingen en in het strijd om de virus onder controle te brengen zodat wij met zijn alle terug kunnen naar een normale leven. Dit in tegenstelling tot de alles beter weten anti-vaxxers die grotendeels veroorzaken de beperkingen in de ziekenhuizen en het dagelijkse leven. Je mag ons rustig schapen noemen, maak mij niet uit met de kinderachtig opmerking maar ik hoor zeker niet tot de minderheid met hun kop in de zand en hun reet in de lucht.
Binair 1 maand geleden
@ Vet je bent lekker op de hoogte prikken krijg je in je bovenarm, en wij schrijf je als wei, geeft wel je lage IQ aan, zeker ook gezien je domme gelul
J.Vet 1 maand geleden
Whahaha , vaxx leugens, je imuum is nu zo zwak dat je van elk kuchje of briesje ziek word, kijk naar je zelf en geef die prik de schuld niet de geen die teminste een ruggengraat hebben en voor hun recht durven op te komen , allemaal zwakke schapen en nu willen ze wat te vertellen hebben , ga lekker in de wij staan me de rest met je mondkapjes op en je prikken in je reet, doodsbang voor iemand die geen prik heeft gehad. hoe gehersenspoeld moet je zijn wil je nog in deze onzin blijven geloven.
D.Weidema 1 maand geleden
Goed geregeld in Zeeland!. Ik heb gisteren, 8 december, gebeld, woon in Vlissingen en kan 18 december terecht in............ Sluis!!!! Alle andere locaties hadden geen plaats.
SW12345 1 maand geleden
Binair. Gelukkig snapt jij het wel en je denkt niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen---TOP---. Er zullen altijd mensen zijn die tegen vaccinaties zijn en deze zouden bij de kerk moeten aanmelden als ze Covid krijgen en de gevaccineerde zorg niet lastig vallen of in gevaar brengen. Anti-vaxxers kunnen weer een reactie schrijven want Sesamstraat is bijna afgelopen.
Breen Automotive 1 maand geleden
@Grimbergen, snap ik je niet of schrijf je het niet duidelijk? Je oude buurman is gevaccineerd, maar heeft wel bijna het loodje gelegd. Werkte die vaccinatie dan niet? En een regel verder overweeg je om zelf een booster in Oostenrijk te gaan halen?
C.J. de Loof 1 maand geleden
Geweldig zeg ! de eerste prikjes hebben helemaal niks gedaan maar deze gaat echt werken hoor! want 3x is scheepsrecht.
Grimbergen 1 maand geleden
Er wordt weer gegoogeld met cijfers, Nederland staat onderaan de lijst. Zolang er geen verplichting komt zal het virus alles plat krijgen, en zeker met die halfzachte die zeggen dat ze het land besturen. Mijn dochter werkt in de zorg , en daar was een uitbraak van corona. Geloof nu maar niet dat er met de ouders rekening werd gehouden om een boosterprik te krijgen, ondanks dat mijn dochter nog bij ons in huis woont. Huisarts en RIVM hebben schijt aan je. Onze oude buurman belde afgelopen week nog en vertelde ons dat ondanks de vaccinatie hij bijna het loodje had gelegd vanwege corona, Gelukkig is deze weer herstellende maar gaat een lange weg tegemoet wat dit herstel betreft. En dan lees ik dat eer ruim 770000 mensen de booster hebben gehad. Mensen doe je ogen open, leugens zijn het. Wij zitten er aan te denken om er een in Oostenrijk te gaan halen.
Binair 1 maand geleden
maar wat dit artikel aangaat: het is inmiddels wel bewezen dat ze daar in den haag niet daadkrachtig zijn en elkaar liever in de verbale haren vliegen, dan daawerkelijk actie te ondernemen. en in de tussentijd demissionair blijven en blijven. doen ze dat niet valt het kabinet binnen 3 maanden weer. tijd voor nieuwe verkiezingen waarbij iedereen nu eens goed moet nadenken over wie wel en vooral wie niet.. maar dat zal ook wel weer te moeilijk zijn
Binair 1 maand geleden
Maar wat de kroon spant is het feit dat het virus steeds besmettelijker zal worden, en dus mensen zal blijven infecteren om zelf in leven te blijven. de gevaccineerden zullen wel wat klachten krijgen, maar de groep die zich om welke reden niet laten vaccineren ergere, waardoor een opname in een zhuis tot de mogelijkheden behoort. met aansluitend een bezoekje op de IC. in slaap gebracht en hopend op een goede afloop. en terwijl men daar ligt kan er in de tussentijd geen gebruik gemaakt worden van het IC bed zodat er andere mensen met een andere noodzakelijke reden misschien overlijden omdat er geen plaats was. hoe ver kan je zinken als homo sapiens. het is omdat mensen te ziek zijn om elkaar te lijf te gaan, anders had je hele gevechten voor het ziekenhuis.
Louis53 1 maand geleden
En wat nog VELE MALEN erger is, er zullen ook hele generaties zijn die zelfs de EERSTE VACCINATIE nog niet gehad hebben. Stelletje a-sociale egoïsten!!!!!!!!!!!!!
Tzalnie 1 maand geleden
Zoals gewoonlijk zijn ze weer te laat begonnen en gaat het weer veel te traag. Straks is het weer voorjaarsvakantie en zijn er hele generaties die nog geen boosterprik hebben gehad.

Meer uit Gezond

Van Dissel: kans opname in ziekenhuis en ic lager met omikron

DEN HAAG (ANP) - De kans dat mensen met de omikronvariant in het ziekenhuis moeten worden opgenomen, ligt 40 procent lager dan bij de deltavariant van het coronavirus. Van deze patiënten wordt ongeveer 10 procent zo ziek dat ze naar de intensive care moeten. Bij de eerdere variant was dat nog 20 procent, zo staat in de aannames van RIVM-directeur Jaap van Dissel, die hij de Tweede Kamer voorhield.

12 uur geleden
Coronatester wil GGD toch helpen, maar pas na betalen vergoeding

AMSTERDAM (ANP) - Het commerciële coronatestbedrijf HealthCheckCenter is alsnog bereid om tests uit te voeren voor de GGD'en. De testaanbieder komt terug op zijn eerdere weigering, maar wil wel een vergoeding voor het regelen van de testlocaties. Het bedrijf wijst daarvoor naar Stichting Open Nederland, de organisatie achter de commerciële toegangstesten. De stichting heeft het "voor ons onmogelijk gemaakt om in te gaan op de oproep om de GGD op deze wijze bij te staan", aldus HealthCheckCenter-topman Maarten Cuppen.

1 dag geleden
Halve dag eerder klachten door omikron, zien RIVM-onderzoekers

BILTHOVEN (ANP) - De omikronvariant van het coronavirus bezorgt mensen die besmet raken korter na elkaar klachten dan de deltavariant, melden onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ze hebben berekend dat bij omikron gemiddeld 3,4 dagen zit tussen het moment dat iemand met het virus klachten krijgt en het moment dat een aangestoken huisgenoot de eerste symptomen ontwikkelt. Bij de deltavariant bedroeg die periode gemiddeld 3,9 dagen bij mensen uit hetzelfde huishouden.

1 dag geleden
GGD krijgt minder hulp van militairen in test- en prikstraten

DEN HAAG (ANP) - Defensie heeft het aantal militairen dat de GGD'en kan helpen bij de coronabestrijding teruggebracht van 1600 naar 750, aldus een woordvoerder. De militairen hebben hun "reguliere taken" weer opgepakt.

1 dag geleden
Extra maatregelen na ontdekking vogelgriep in Ede

EN HAAG (ANP) - Op een klein bedrijf met eenden in Ede is vogelgriep ontdekt, waarschijnlijk gaat het om de ernstige en zeer besmettelijke hoogpathogene variant van de ziekte. In de regio staan heel veel pluimveebedrijven. Daarom zijn er extra maatregelen door het ministerie van Landbouw afgekondigd.

1 dag geleden
Radboudumc: meeste coronapatiënten hebben klachten jaar na ic

NIJMEGEN (ANP) - Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care hebben gelegen, heeft een jaar na de opname last van lichamelijke, mentale en cognitieve klachten. Dat meldt het Radboudumc op basis van een onderzoek naar langdurige Covid-klachten, waarbij de gezondheid van 246 patiënten tot vijf jaar na ic-opname wordt onderzocht via vragenlijsten.

1 dag geleden
OMT dringt opnieuw aan op gratis zelftests voor iedereen

DEN HAAG (ANP) - Zelftests moeten gratis worden voor iedereen, vindt het Outbreak Management Team (OMT). De expertgroep adviseert dat onder meer jongeren veel vaker dagelijks een coronazelftest doen, en om dit te laten slagen zijn gratis tests nodig.

2 dagen geleden