Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

RIVM: ruim half miljoen Nederlanders hebben boosterprik gekregen

BILTHOVEN (ANP) - Meer dan een half miljoen mensen in Nederland hebben een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft voor het eerst een totale inschatting gemaakt en komt uit op ongeveer 577.600 mensen.

Onder hen zijn ruim 255.600 mobiele ouderen, die door GGD'en zijn gevaccineerd. Dat zijn er ongeveer 174.000 meer dan vorige week. Bovendien hebben ongeveer 322.000 mensen een oppepprik gekregen in een instelling of een ziekenhuis. Bij de instellingen gaat het bijvoorbeeld om verpleeghuisbewoners of mensen met het syndroom van Down. Ziekenhuizen vaccineren hun eigen artsen en verpleegkundigen, huisartsen en ambulancepersoneel.

Daarnaast hebben iets meer 119.000 mensen een aanvullende dosis gekregen. Dit zijn mensen die een afweerstoornis hebben, waardoor ze bij de eerste twee prikken misschien niet genoeg bescherming hebben opgebouwd.

700.000 Nederlanders

Bij elkaar hebben ongeveer 700.000 Nederlanders een extra inenting gehad, becijfert het ministerie van Volksgezondheid. Dat cijfer wordt doorgegeven aan de Europese gezondheidsdienst ECDC, die de internationale cijfers bijhoudt. De ongeveer 700.000 extra prikken komen neer op zo'n 5 procent van de volwassenen. Daarmee zou Nederland de laatste plaats op de Europese ranglijst verlaten en Letland, Roemenië, Bulgarije en Liechtenstein inhalen. In IJsland heeft meer dan de helft van de volwassenen een extra vaccinatie gekregen, in Oostenrijk en Hongarije ongeveer een derde.

De animo voor de eerste prik neemt af. Bijna 25.000 mensen lieten zich vorige week voor het eerst vaccineren, het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne. Bijna 58.000 mensen kregen de tweede prik.

Met de aanvullende inentingen en de boosterprikken erbij is het totale aantal vaccinaties sinds het begin van de campagne in januari gestegen tot boven de 25 miljoen.

Meer uit Gezond

Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

16 uur geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

17 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

18 uur geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

21 uur geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

1 dag geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden