Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM pleit voor verbod op zeven smaakstoffen in e-sigaretten

RIVM pleit voor verbod op zeven smaakstoffen in e-sigaretten

BILTHOVEN (ANP) - Zeven smaakstoffen voor elektronische sigaretten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en zouden daarom verboden moeten worden. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twee ervan kunnen kankerverwekkend zijn, op een ander stofje kunnen mensen een allergische reactie krijgen, zegt het instituut.

De overheid wil elektronische sigaretten (e-sigaretten) aan banden leggen. Het is de bedoeling dat straks 23 smaakstoffen nog zijn toegestaan, die allemaal naar tabak smaken. Zoete smaakjes en menthol zijn vanaf 1 juli verboden, om te voorkomen dat e-sigaretten te aantrekkelijk te worden.

Het RIVM heeft de 23 overblijvende smaakjes onderzocht. Zeven daarvan kunnen dus schadelijk zijn, bij de overige zestien is dat niet helemaal duidelijk. Die zestien zouden misschien ook verboden kunnen worden omdat niet zeker is dat ze niet schadelijk zijn, zegt het RIVM, maar een andere optie is om ze wel toe te laten "zodat dit product beschikbaar blijft om rokers te helpen met roken te stoppen".

De branchevereniging voor winkeliers die e-sigaretten verkopen, de Esigbond, zegt dat gebruikers hun e-sigaretten gaan inruilen voor sigaretten als smaakjes worden verboden. De bond waarschuwt ook voor illegale handel.

Meer uit Gezond

EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

44 minuten geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

19 uur geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

22 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
Wachtlijsten voor jeugdbescherming worden nog niet korter

DEN HAAG (ANP) - De wachtlijsten voor de jeugdbescherming blijven lang en worden nauwelijks korter. Begin dit jaar wachtten ongeveer 1500 kinderen op een vaste beschermer, tegenover zo'n 1600 halverwege vorig jaar. "Dit terwijl er minder maatregelen door de rechter zijn opgelegd en er meer nieuwe medewerkers zijn gekomen", constateren de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV).

1 dag geleden
Meeste tekenbeten gemeld in Gelderland

WAGENINGEN (ANP) - Veruit de meeste tekenbeten zijn vorig jaar gemeld vanuit Gelderland. Ook uit Noord-Brabant kwamen op Tekenradar.nl veel meldingen binnen. De minste meldingen kwamen uit Groningen en Zeeland, melden onderzoekers van de Wageningen Universiteit maandag aan het begin van de landelijke Week van de Teek.

1 dag geleden
Bussemaker wil anders naar kwaliteit in zorg kijken

AMSTERDAM (ANP) - We moeten anders omgaan met het begrip kwaliteit in de zorg, aldus voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving Jet Bussemaker in het radioprogramma BNR Beter. Die kwaliteit moet je volgens haar niet alleen afmeten aan de hoogste medische standaarden en professionalisering. En het zo uitgebreid verantwoorden en administreren van verrichtingen als nu gebruikelijk is, geeft volgens haar vooral de illusie van goede zorg.

1 dag geleden