RIVM: patiënten meden huisarts alleen tijdens eerste coronagolf
BILTHOVEN (ANP) - Alleen tijdens de eerste golf van de coronacrisis, van maart tot juni 2020, gingen Nederlanders minder vaak naar de huisarts. Tijdens de tweede golf, van september tot december van hetzelfde jaar, was dat niet meer zo. Dat concluderen de gezondheidsinstituten RIVM en Nivel in een gezamenlijk onderzoek.
Volgens de onderzoekers gingen tijdens de eerste golf 11 procent minder patiënten naar de huisarts dan in dezelfde periode in 2019. In de tweede golf was het aantal bezoeken weer hetzelfde als voor de pandemie. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt dat mogelijk doordat mensen minder bang waren dan in het begin. Een andere mogelijke verklaring is dat er iets meer telefonische consults waren tijdens de tweede golf.
De onderzoekers weten niet wat voor effecten latere coronagolven op het huisartsenbezoek hadden, omdat daar nog geen gegevens van beschikbaar waren bij het opstellen van het maandag verschenen rapport.
Bang voor besmetting
Ondervraagden noemden verschillende redenen om zorg te mijden. Zo gaven sommigen aan dat assistenten van huisartsen strenger selecteerden wie er voor een bezoek in aanmerking kwamen. En soms vonden mensen zelf dat hun klachten niet ernstig genoeg waren. "Ook de berichtgeving in de media had invloed. Mensen met klachten waren bang besmet te raken of om het coronavirus door te geven", aldus het RIVM. Daarnaast waren er ook mensen die dachten dat het niet mogelijk was om een afspraak te maken omdat de reguliere zorg afgeschaald werd.
In de studie is niet gekeken naar de gevolgen van de zorgmijding. Het RIVM doet nog apart onderzoek naar de gevolgen van uitgestelde zorg in de ziekenhuizen.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.
36 minuten geledenSOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
56 minuten geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
4 uur geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
7 uur geledenBEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De reistijd naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling is maar "beperkt" toegenomen na de sluiting van achttien van die afdelingen tussen 2011 en 2022. Dat staat in een onderzoek dat minister Fleur Agema (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de meeste gevallen kwamen er enkele minuten bij.
22 uur geleden