Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: patiënten meden huisarts alleen tijdens eerste coronagolf

RIVM: patiënten meden huisarts alleen tijdens eerste coronagolf

BILTHOVEN (ANP) - Alleen tijdens de eerste golf van de coronacrisis, van maart tot juni 2020, gingen Nederlanders minder vaak naar de huisarts. Tijdens de tweede golf, van september tot december van hetzelfde jaar, was dat niet meer zo. Dat concluderen de gezondheidsinstituten RIVM en Nivel in een gezamenlijk onderzoek.

Volgens de onderzoekers gingen tijdens de eerste golf 11 procent minder patiënten naar de huisarts dan in dezelfde periode in 2019. In de tweede golf was het aantal bezoeken weer hetzelfde als voor de pandemie. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu komt dat mogelijk doordat mensen minder bang waren dan in het begin. Een andere mogelijke verklaring is dat er iets meer telefonische consults waren tijdens de tweede golf.

De onderzoekers weten niet wat voor effecten latere coronagolven op het huisartsenbezoek hadden, omdat daar nog geen gegevens van beschikbaar waren bij het opstellen van het maandag verschenen rapport.

Bang voor besmetting

Ondervraagden noemden verschillende redenen om zorg te mijden. Zo gaven sommigen aan dat assistenten van huisartsen strenger selecteerden wie er voor een bezoek in aanmerking kwamen. En soms vonden mensen zelf dat hun klachten niet ernstig genoeg waren. "Ook de berichtgeving in de media had invloed. Mensen met klachten waren bang besmet te raken of om het coronavirus door te geven", aldus het RIVM. Daarnaast waren er ook mensen die dachten dat het niet mogelijk was om een afspraak te maken omdat de reguliere zorg afgeschaald werd.

In de studie is niet gekeken naar de gevolgen van de zorgmijding. Het RIVM doet nog apart onderzoek naar de gevolgen van uitgestelde zorg in de ziekenhuizen.

Meer uit Gezond

Verdachte verpleger ontkent, werkt mee aan onderzoek

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.

2 dagen geleden
Alpe d'HuZes haalt ruim 17 miljoen euro op voor kankeronderzoek

ALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".

2 dagen geleden
Kuipers steekt 32 miljoen euro in onderzoek langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.

2 dagen geleden
Staatssecretaris: overgewichtcijfers jongeren zijn heel zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".

3 dagen geleden
Ziekenhuis staat nog steeds achter aangifte tegen verpleger

ASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden
GGD'en: gelijke kansen nodig om overgewicht tegen te gaan

UTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."

3 dagen geleden
Verdachte van sterfgevallen ziekenhuis Assen komt vrij

ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".

3 dagen geleden