Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: overheid doet te weinig tegen problematisch drinken

RIVM: overheid doet te weinig tegen problematisch drinken

BILTHOVEN (ANP) - De kabinetsplannen om overmatig gebruik van alcohol tegen te gaan werken niet goed genoeg, er zijn meer maatregelen nodig. Zo moet drank met alcohol duurder worden, moet het moeilijker worden om die drank te kopen en moet reclame aan banden worden gelegd. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De overheid wil dat het aantal volwassenen dat problematisch drinkt in 2040 is gedaald tot 5 procent. Dat was vijf jaar geleden afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Nu is dat bijna 9 procent, en in alle scenario's van het RIVM daalt dat tot hooguit 8 procent. "Uit de berekening blijkt dat de doelen voor problematisch drinken met de afspraken niet worden gehaald. Het aantal problematische drinkers zal nauwelijks dalen", constateren de onderzoekers.

Ook jongeren blijven alcohol drinken. Ongeveer een kwart van de jongeren heeft in de afgelopen maand alcohol gedronken, en dat blijft tot 2040 op dat niveau hangen. Het kabinet wil juist dat dit daalt tot 15 procent.

Roken

Ook de afspraken tegen roken hebben "naar verwachting onvoldoende impact", aldus het RIVM. Nu rookt zo'n 15 procent van de volwassenen en 6 tot 7 procent van de volwassenen. Dat is in 2040 waarschijnlijk gedaald tot ongeveer 10 procent van de volwassenen en 4 tot 5 procent van de jongeren. De overheid wil dat in 2040 geen enkele jongere meer rookt, en minder dan 5 procent van de volwassenen.

Het lukt waarschijnlijk ook niet om overgewicht terug te dringen. In 2040 heeft 55 tot 60 procent van de volwassenen daar last van en ongeveer 15 procent van de kinderen. Het doel was maximaal 38 procent van de volwassenen en ongeveer 9 procent van de kinderen. Het RIVM suggereert om gezond voedsel goedkoper te maken en de verkoop van ongezond voedsel te beperken.

De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds willen dat de overheid meer maatregelen neemt om roken en problematisch alcoholgebruik tegen te gaan en overgewicht terug te dringen.

Meer uit Gezond

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

11 minuten geleden
Verpleegkundigen sluiten zich aan bij stil protest geweld

UTRECHT (ANP) - De beroepsvereniging van verzorgenden en verpleegkundigen, V&VN, sluit zich aan bij de protestactie van zorgverleners tegen geweld. Zij willen donderdag om 14.00 uur twee minuten lang het werk stilleggen. Aanleiding is de dodelijke steekpartij onlangs in een ggz-instelling in Heerlen. Beroepsvereniging NU'91 had opgeroepen tot de werkonderbreking.

17 minuten geleden
Nieuwe zorgaanbieders moeten van IGJ beter omgaan met medicatie

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van de zorgverleners die net zijn begonnen in de gehandicaptenzorg, heeft volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) "nog niet alles op orde om goede en veilige zorg te verlenen". Vooral de omgang met medicijnen van cliënten moet volgens de toezichthouder beter: driekwart van de zzp'ers en instellingen die vorig jaar begonnen doet dat nog niet zoals het zou moeten. "Terwijl fouten daarbij over het algemeen snel en eenvoudig zijn te voorkomen door de regels over medicatieveiligheid te volgen."

3 uur geleden
Waakhond adviseert aanpassen coronavaccin om nieuwe variant

AMSTERDAM (ANP) - Een nieuwe variant van het coronavirus is dominant geworden en heeft de andere virusversies overvleugeld. Daarom adviseert de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, om de coronavaccins aan te passen voor de komende vaccinatieronde in het najaar.

5 uur geleden
Bouw ziekenhuis Almelo duurt twintig jaar

ALMELO (ANP) - Almelo krijgt een nieuw ziekenhuis op de plek waar het huidige ziekenhuis staat. De nieuwbouw gebeurt in fases, zodat de zorg gewoon kan doorgaan. Het hele project duurt daardoor twintig jaar.

1 dag geleden
NU'91 wil dat zorgmedewerkers werk stilleggen na geweld

NIEUWEGEIN (ANP) - NU'91, een beroepsorganisatie voor mensen die in de zorg werken, roept haar achterban op om donderdag om 14.00 uur het werk twee minuten lang neer te leggen. Aanleiding is een dodelijke steekpartij eerder deze maand bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Heerlen.

1 dag geleden
Te weinig doses blauwtongvaccin tot eind mei, meldt LTO

DEN HAAG (ANP) - De doses vaccin tegen het blauwtongvirus voor schapen en runderen die in mei komen, zijn niet genoeg voor alle dieren, meldt LTO zaterdag. Begin mei komen de eerste miljoen doses in Nederland en twee weken later nog een miljoen, maakte demissionair landbouwminister Piet Adema vrijdag bekend. Dit betekent volgens de Land- en Tuinbouworganisatie dat niet alle schapen en runderen meteen ingeënt kunnen worden en dat er tot eind mei schaarste is.

3 dagen geleden