Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: ongeveer een miljoen vaccinaties per week mogelijk

RIVM: ongeveer een miljoen vaccinaties per week mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Het zal straks mogelijk zijn om ongeveer een miljoen coronavaccins per week te zetten, zei Jaap van Delden van het RIVM woensdag in de Tweede Kamer. Daarvan zal de GGD voor de helft verantwoordelijk zijn, de rest zal door onder anderen huisartsen worden gedaan.

Volgens Van Delden zijn er voldoende mensen om te prikken. De levering van vaccins is de remmende factor, niet de capaciteit in Nederland om te vaccineren. Als er heel veel leveranties tegelijk binnenkomen kan er ook nog een kleine vertraging optreden, maar dat kan misschien in overleg met de ziekenhuizen worden voorkomen, aldus Van Delden.

Er zijn op dit moment ongeveer 200.000 vaccins tegen het coronavirus in Nederland. Dat niet alle vaccins direct worden gebruikt, hangt samen met het feit dat is besloten om mensen die een eerste prik hebben gekregen een tweede prik te garanderen. Die moet volgens de fabrikant na drie weken volgen om de beste bescherming te krijgen.

Maar die tussenperiode kan eventueel verlengd worden als door de komst van de Britse variant van het virus er veel meer besmettingen komen, zegt Van Delden. In dat geval kunnen meer mensen sneller al enigszins beschermd zijn, is de gedachte. Volgens hem wordt daar rekening mee gehouden en komt er nog een advies over.

Het vaccinatieprogramma verloopt tot dusver goed. Het aantal mensen dat niet komt opdagen voor een vaccinatie is zeer gering en er is weinig verspilling. Ook zijn er meer doses uit een flesje te halen dan vooraf verwacht. Verder is het volgens Van Delden heel belangrijk dat mensen die gevaccineerd worden, bereid zijn hun gegevens te delen.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Louis53 1 week geleden
En hoe had van Dissel gedacht dat voor elkaar te krijgen?? Net Rutte/de Jonge, alleen maar roepen maar geen beleid erachter laat staan een fatsoenlijk beleid
Hans0166 1 week geleden
"mogelijk" ja ... gaat het gebeuren? Denk het niet.

Meer uit Gezond

Afgelopen etmaal 5487 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests (5791).

1 dag geleden
'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

DEN HAAG (ANP) - Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is "een flinke tegenvaller". Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

1 dag geleden
CDC: amper allergische reacties bij inentingen met Moderna-vaccin

WASHINGTON (ANP/RTR) - Zware allergische reacties op het coronavaccin van Moderna lijken behoorlijk zeldzaam te zijn, stelt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Nadat ruim 4 miljoen Amerikanen hun eerste inenting met het middel hadden gekregen, was er in tien gevallen sprake van een zware allergische reactie. Nog eens 43 mensen die het vaccin kregen toegediend, hadden minder heftige allergische reacties, waaronder last van jeuk, uitslag en benauwdheid.

1 dag geleden
Frankrijk stelt drie miljoen besmettingen vast

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft na bijna 41 miljoen coronatests 3 miljoen besmettingen vastgesteld. In het land van 65 miljoen inwoners liggen nu bijna 3000 mensen in kritieke toestand in ziekenhuizen en 2,7 miljoen patiënten hebben het virus onder de leden. In Frankrijk worden al rond de 72.000 sterfgevallen toegeschreven aan het uit China afkomstige coronavirus.

1 dag geleden
Premier Johnson: coronavariant misschien dodelijker

LONDEN (ANP/AFP) - De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat er aanwijzingen zijn dat de nieuwe coronavariant in het land misschien niet alleen besmettelijker maar ook dodelijker is dan het oorspronkelijke coronavirus.

1 dag geleden
Vaccinatie in kleine woonvormen begint maandag

DEN HAAG (ANP) - De volgende ronde van coronavaccinaties begint op maandag. Dan zijn de eerste kwetsbare ouderen en mensen met een beperking die in kleinschalige woonvormen wonen aan de beurt. Het gaat om ongeveer 77.000 mensen, die het coronavaccin van Moderna krijgen. Huisartsen voeren die vaccinaties uit, omdat hun instellingen geen eigen arts hebben.

1 dag geleden
Hoge dosis bloedverdunners voorkomt ernstiger verloop corona

UTRECHT (ANP) - Een hoge dosis bloedverdunners kan voorkomen dat coronapatiënten ernstig ziek worden. Ook kunnen zij door de behandeling met deze antistollingsmiddelen beter herstellen. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een wereldwijde studie onder ongeveer 1400 matig zieke Covid-19-patiënten.

1 dag geleden