
RIVM: nog meer afstand houden kan volgende maatregel zijn
DEN HAAG (ANP) - Mogelijk worden Nederlanders opgeroepen nog meer afstand van elkaar te houden en sociale contacten nog meer te mijden, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoofd infectieziekten Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat het RIVM de vinger aan de knop houdt om grotere sociale distantie als nieuwe maatregel in te voeren.
Van Dissel praat Kamerleden bij over de verspreiding van het virus.
Volgens Van Dissel is de term 'groepsimmuniteit' meer blijven hangen na de speech van Mark Rutte dan de Nederlandse aanpak van maximale controle. Groepsimmuniteit is geen doel op zich, benadrukt Van Dissel. "Onze doelen zijn om bij de kwetsbare groepen zo weinig mogelijk sterfte te zien en tegelijkertijd de zorg te kunnen bieden" die nodig is en de capaciteit op intensivecareafdelingen "overeind te houden".
Infectie
Die infectie is er nu eenmaal, aldus Van Dissel. Maar kwetsbare groepen kan je makkelijker op veilige afstand zetten dan de rest van Nederland "waarvoor je verwacht dat de infectie niet meer is dan een ernstige griep".
Maar ook voor heel Nederland is grotere sociale distantie een mogelijke volgende maatregel, zegt Van Dissel na vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher.
Meer uit Gezond
LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Relatief veel kinderen en jongeren hebben last van longontsteking. In de afgelopen week bezochten meer dan 20 op elke 100.000 jongeren van 15 tot en met 24 de huisarts met een ontsteking aan de longen. Dat zijn er meer dan twee keer zo veel als in de twee voorgaande jaren.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er komt binnenkort uitsluitsel of het mogelijk en wenselijk is om een taakstrafverbod in te voeren bij geweld plegen tegen mensen in de zorg of tegen hulpverleners, zei demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid, die daarover gaat, komt hierover "op korte termijn met uitsluitsel", zei Helder.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Chemiebedrijf Chemours (en voorheen DuPont) in Dordrecht is aansprakelijk voor schade door PFAS-uitstoot tussen 1 juli 1984 en 1 maart 1998. De rechtbank in Rotterdam oordeelde woensdag dat DuPont voor juli 1984 nog handelde volgens de vergunning. Na die tijd veranderde dat en had DuPont en vervolgens Chemours de gemeenten in de omgeving beter moeten inlichten.
10 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.
11 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Zorgpremies hebben voorlopig hun hoogste grens nog niet bereikt, voorspelt Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie aan Maastricht University. Hij verwacht dat de komende jaren de premies verder oplopen vanwege de stijgende kosten van de zorg. Volgens Groot moeten er keuzes worden gemaakt in welke zorg echt noodzakelijk is om te bieden.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - Een bezoekje aan de tandarts moet ook worden vergoed voor jonge volwassenen en voor ouderen. Daarvoor pleit de beroepsorganisatie voor tandartsen, de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (KNMT). De tandarts zit in het basispakket voor kinderen. De KNMT wil dat dit ook gaat gelden voor 18- tot 25-jarigen en voor 75-plussers.
1 dag geleden