Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: ministerie mag 'tekstsuggesties' doen voor OMT-advies

RIVM: ministerie mag 'tekstsuggesties' doen voor OMT-advies

BILTHOVEN (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid mag "tekstsuggesties" doen voor het advies over de aanpak van de coronacrisis dat is opgesteld door het Outbreak Management Team (OMT). De wijzigingen worden niet rondgestuurd aan de individuele leden van het OMT. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM na berichtgeving hierover van Nieuwsuur.

Nadat het OMT is samengekomen om te praten over de coronamaatregelen, stuurt de club van deskundigen een concept van het uit te brengen advies aan het ministerie. Het advies wordt besproken in het zogenoemde bestuurlijk afstemmingsoverleg, zo legt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. Het overleg wordt voorgezeten door een functionaris van het ministerie.

"Hierbij wordt besproken in hoeverre het advies begrijpelijk is en coherent in het kader van de adviesaanvraag", zo stelt hij. "Uit het overleg kunnen tekstsuggesties naar voren komen." Het gaat dan om "verzoeken ter verheldering". De adviezen moeten namelijk goed uitlegbaar zijn en "zonder onduidelijkheden vertaalbaar naar de praktijk". Het is vervolgens aan het secretariaat van het OMT "als onafhankelijk orgaan" om de suggesties te beoordelen en eventueel over te nemen.

Inhoudelijke koerswijzigingen

Volgens Nieuwsuur schreef een ambtenaar van het ministerie in een mail dat een advies over het ontraden van mondkapjes door personeel in de ouderenzorg "nog wel een tandje scherper" kon. De RIVM-woordvoerder stelt dat de suggesties altijd "tekstuele verduidelijkingen" zijn en dat het nooit gaat om "inhoudelijke koerswijzigingen".

Dat individuele OMT-leden niet de gelegenheid krijgen de wijzigingen in te zien, komt door de tijdsdruk waaronder het advies wordt geschreven. Tussen de OMT-vergadering en het definitieve advies zit vaak "maar 48 tot 72 uur" en aan het begin van de pandemie was dit geregeld korter. Het is volgens de woordvoerder "onmogelijk om in die tijdspanne ieder lid bij elke tekstwijziging in het concept te laten meekijken of daarmee in te laten stemmen".

Standaard

Volgens de RIVM-woordvoerder hebben de individuele leden "meermaals hun vertrouwen uitgesproken in de staf die de redactie van het uiteindelijke advies doet". Ook zegt hij niet te weten van situaties waarin OMT-leden hebben geklaagd over wijzigingen die in het advies waren doorgevoerd. Welke wijzigingen door de tijd heen zijn gedaan en in welke adviezen, dat wordt niet bijgehouden.

Volgens de de woordvoerder is de gang van zaken zoals door hem beschreven de standaard en gaat het ook op dit moment nog zo.

Meer uit Binnenland

Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert veertigste editie

AMSTERDAM (ANP) - Het Prinsengrachtconcert in Amsterdam viert zaterdag zijn veertigste editie. Dit jaar is de hoofdgast van het jubileumconcert de Frans-Duitse cellist Nicolas Altstaedt. Mezzosopraan Maria Fiselier presenteert het concert. Jaarlijks luisteren ruim 10.000 bezoekers vanuit hun bootjes, raamkozijnen of vanaf de kade naar het gratis klassieke openluchtconcert. De afgelopen twee jaar kreeg het concert een andere vorm vanwege de coronamaatregelen die toen golden.

2 uur geleden
Duizenden boeren voeren actie tijdens Spaanse wielerronde

UTRECHT (ANP) - Duizenden boeren voeren zaterdag actie langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' aan de Rumelaarseweg in Woudenberg (provincie Utrecht). Daar komt 's middags de Vuelta voorbij. De wielrenners verrijden zaterdag de tweede etappe van Den Bosch naar Utrecht.

2 uur geleden
Politie arresteert tweetal dat blokkade wilde opwerpen bij Vuelta

UTRECHT (ANP) - De politie heeft vrijdag tijdens de Ronde van Spanje in Utrecht twee mensen gearresteerd, terwijl de ploegentijdritten van de Vuelta nog in volle gang waren. Deze verdachten probeerden op het parcours in de buurt van de startplek een blokkade te creëren. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".

9 uur geleden
FNV: Jeugdzorgers beslissen later over eventuele acties

UTRECHT (ANP) - Een besluit over eventuele acties in de jeugdzorg wordt nog even uitgesteld. Vakbond FNV Jeugdzorg stelde minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming vorige maand een ultimatum waarin de bond eist dat er snel structureel 400 miljoen euro extra wordt uitgetrokken om duizenden nieuwe jeugdbeschermers aan te nemen. Zou de minister niet vóór 19 augustus 17.00 uur ingaan op alle eisen, dan dreigden acties.

11 uur geleden
Rode Kruis: servicepunt Ter Apel maandag weer open

TER APEL (ANP) - Het humanitair servicepunt van het Rode Kruis in Ter Apel gaat maandag onder voorbehoud weer open, zegt een woordvoerster. Het servicepunt vlak bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel was deze week dicht, nadat er zondag een vechtpartij was uitgebroken op het terrein.

11 uur geleden
Duizenden boeren zaterdag langs Vueltaroute in Woudenberg

UTRECHT (ANP) - Tussen de 2000 en 4000 boeren komen naar verwachting zaterdag naar een protestbijeenkomst in Woudenberg (provincie Utrecht). Zij verzamelen zich op een 'actieterrein' langs het parcours waar de Vuelta, de Spaanse wielerronde, voorbijkomt. Op meerdere plekken langs de route proberen de boeren aandacht te vragen voor hun strijd tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen van het kabinet. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.

17 uur geleden
LTO: mooi dat coalitiepartij eerste stap zet over stikstofdoel

DEN HAAG (ANP) - "Het is mooi dat een van de coalitiepartijen een eerste stap zet" in de richting van het loslaten van het jaartal van het stikstofdoel. Dat zegt land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland over de uitspraken van minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD het kabinetsdoel om tegen 2030 de stikstofuitstoot met de helft verminderd te hebben "niet heilig" noemde.

18 uur geleden