Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: ministerie mag 'tekstsuggesties' doen voor OMT-advies

RIVM: ministerie mag 'tekstsuggesties' doen voor OMT-advies

BILTHOVEN (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid mag "tekstsuggesties" doen voor het advies over de aanpak van de coronacrisis dat is opgesteld door het Outbreak Management Team (OMT). De wijzigingen worden niet rondgestuurd aan de individuele leden van het OMT. Dat bevestigt een woordvoerder van het RIVM na berichtgeving hierover van Nieuwsuur.

Nadat het OMT is samengekomen om te praten over de coronamaatregelen, stuurt de club van deskundigen een concept van het uit te brengen advies aan het ministerie. Het advies wordt besproken in het zogenoemde bestuurlijk afstemmingsoverleg, zo legt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. Het overleg wordt voorgezeten door een functionaris van het ministerie.

"Hierbij wordt besproken in hoeverre het advies begrijpelijk is en coherent in het kader van de adviesaanvraag", zo stelt hij. "Uit het overleg kunnen tekstsuggesties naar voren komen." Het gaat dan om "verzoeken ter verheldering". De adviezen moeten namelijk goed uitlegbaar zijn en "zonder onduidelijkheden vertaalbaar naar de praktijk". Het is vervolgens aan het secretariaat van het OMT "als onafhankelijk orgaan" om de suggesties te beoordelen en eventueel over te nemen.

Inhoudelijke koerswijzigingen

Volgens Nieuwsuur schreef een ambtenaar van het ministerie in een mail dat een advies over het ontraden van mondkapjes door personeel in de ouderenzorg "nog wel een tandje scherper" kon. De RIVM-woordvoerder stelt dat de suggesties altijd "tekstuele verduidelijkingen" zijn en dat het nooit gaat om "inhoudelijke koerswijzigingen".

Dat individuele OMT-leden niet de gelegenheid krijgen de wijzigingen in te zien, komt door de tijdsdruk waaronder het advies wordt geschreven. Tussen de OMT-vergadering en het definitieve advies zit vaak "maar 48 tot 72 uur" en aan het begin van de pandemie was dit geregeld korter. Het is volgens de woordvoerder "onmogelijk om in die tijdspanne ieder lid bij elke tekstwijziging in het concept te laten meekijken of daarmee in te laten stemmen".

Standaard

Volgens de RIVM-woordvoerder hebben de individuele leden "meermaals hun vertrouwen uitgesproken in de staf die de redactie van het uiteindelijke advies doet". Ook zegt hij niet te weten van situaties waarin OMT-leden hebben geklaagd over wijzigingen die in het advies waren doorgevoerd. Welke wijzigingen door de tijd heen zijn gedaan en in welke adviezen, dat wordt niet bijgehouden.

Volgens de de woordvoerder is de gang van zaken zoals door hem beschreven de standaard en gaat het ook op dit moment nog zo.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

3 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

7 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

10 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

10 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

12 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

20 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

20 uur geleden