RIVM: mensen leven langer bij uitvoeren plannen tegen stikstof
BILTHOVEN (ANP) - Mensen blijven langer in leven wanneer het lukt om de lucht buiten schoner te maken. Maar dan moeten "ook de overheidsplannen tegen klimaatverandering en stikstofneerslag worden uitgevoerd", stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het instituut deed onderzoek naar het Schone Lucht Akkoord van 2020. De Rijksoverheid maakte toen afspraken met provincies en gemeenten om de luchtvervuiling terug te dringen. De uitstoot in 2030 zou moeten halveren vergeleken met 2016. Mensen zouden dan gemiddeld een maand langer leven.
Volgens het RIVM is het "haalbaar" om de uitstoot te halveren met de plannen die er liggen. Maar dan zijn ook maatregelen tegen stikstof nodig, en dan moeten "al deze plannen volledig worden uitgevoerd". In dat geval zouden mensen in 2030 ongeveer drie maanden langer kunnen leven dan in 2016, schatten de onderzoekers.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Minister Fleur Agema (Volksgezondheid) is "heel erg bezorgd" over de bezuinigingen op haar begroting waar de Tweede Kamer mee heeft ingestemd. Dat zei de bewindsvrouw voor aanvang van de ministerraad. De besparingen op de medisch-specialistische zorg komen in de plaats van een deel van de voorgenomen bezuinigingen op onderwijs. De coalitie sloot daarover deze week een akkoord met een deel van de oppositie. Agema was daar zelf nauwelijks bij betrokken.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De gemeenschap van artsen, verpleegkundigen, apothekers en andere geregistreerde zorgverleners is totaal niet divers. Ze vormen "op geen enkele manier" een afspiegeling van de samenleving, concludeert UMC Utrecht. Het academische ziekenhuis deed in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid onderzoek naar de achtergronden van de mensen in het BIG-register.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het korten op subsidies voor bijscholing of nascholing in de zorg komt neer op een bezuiniging op het opleiden van verpleegkundigen. Dat stellen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN). De bezuiniging leek in eerste instantie te gelden voor de scholing van medisch specialisten, maar dit zit volgens de zorgverenigingen dus anders.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal meldingen van tekorten aan medische hulpmiddelen, waaronder medicijnen, groeit erg snel. Vorig jaar zijn 1400 meldingen gedaan van tekorten, in de eerste helft van 2024 lag dit aantal al op 1500, meldt zorgminister Fleur Agema aan de Tweede Kamer. "Het is van belang dat medische hulpmiddelen toegankelijk en beschikbaar zijn, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend", schrijft zij in een brief.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meer dan 300.000 mensen hebben dit jaar een geneesmiddel gekregen dat bij uitzondering uit het buitenland gehaald mocht worden, omdat Nederland kampte met een tekort. Dat is meer dan in 2022 en 2023 bij elkaar, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die de gegevens verzamelt.
18 uur geledenZAANDAM (ANP) - In de provincies Noord-Holland en Flevoland zijn de apotheken van vrijdag tot en met maandag dicht. Zeker 385 filialen doen mee aan de regionale staking. In Zaandam is een actiebijeenkomst. Volgens CNV en FNV is spoedzorg tijdens de staking gegarandeerd, zodat mensen in geval van nood hun medicijnen kunnen krijgen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De academische ziekenhuizen vinden de aangepaste onderwijsbegroting "slecht nieuws voor de wetenschap". Een deel van de aangekondigde bezuinigingen blijft overeind. Om andere maatregelen te kunnen schrappen, wordt bezuinigd op de scholing van medisch specialisten. "Het ene onderwijsgat wordt met het andere onderwijsgat gedicht. We maken ons zorgen over wat dit betekent voor de toegankelijkheid van de zorg, zeker gezien de toenemende zorgvraag", zegt voorzitter Helen Mertens van de Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU).
21 uur geleden