Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM meldt opnieuw minder coronagevallen

RIVM meldt opnieuw minder coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal coronagevallen dat bij het RIVM wordt geregistreerd is afgelopen zeven dagen opnieuw gedaald. In totaal kreeg het instituut 7088 nieuwe meldingen van positieve tests binnen, een kleine 400 minder dan de week daarvoor. De nieuwste virusvarianten BA.4 en BA.5 kunnen volgens het RIVM in juni mogelijk dominant worden.

Het aantal coronagevallen dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreert daalt al weken, maar ook veel minder mensen laten zich testen bij een GGD. Waar eind maart nog meer dan 300.000 mensen naar een teststraat gingen, deelden de gezondheidsdiensten vorige week nog een kleine 10.000 testuitslagen. In april verviel het advies om een positieve zelftest te laten bevestigen met een test bij de GGD.

Op basis van de meldingen van positieve tests die bij het RIVM zijn gedaan staat het reproductiegetal van het virus momenteel op 0,89. Dat wil zeggen dat 100 mensen gemiddeld 89 anderen besmetten en het virus zich dus steeds langzamer weet te verspreiden.

Het aantal virusdeeltjes dat in het riool wordt gevonden lijkt volgens het instituut de laatste weken stabiel. Net als in de zogenoemde kiemsurveillance van het RIVM, waarin wordt bijgehouden welke coronavarianten rondgaan, is ook in het rioolwater een toename van de virusvarianten BA.4 en BA.5 te zien. Het RIVM noemt de voorspellingen rond de dominantie van de nieuwe varianten echter wel onzeker.

Meer uit Gezond

Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karik├│ en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 uur geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

2 uur geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

4 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

12 uur geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

4 dagen geleden
IKNL: ongeveer helft van Nederlanders krijgt diagnose kanker

AMSTERDAM (ANP) - Ongeveer de helft van alle Nederlanders zal ooit te horen krijgen dat ze kanker hebben. Dertig jaar geleden, rond 1990, overkwam dat nog een op de drie Nederlanders. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) concludeert in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat de kans om kanker te krijgen fors is toegenomen.

4 dagen geleden
Provincie Friesland wil in gesprek over sluiting ziekenhuizen

LEEUWARDEN (ANP) - De provincie Friesland wil in gesprek met zorgverzekeraars en de ziekenhuizen Tjongerschans in Heerenveen en Antonius in Sneek over de geplande sluiting van die ziekenhuizen en de opening van een nieuw ziekenhuis in Joure. Gedeputeerde Femke Wiersma zei de breedgedragen zorgen van partijen in de Provinciale Staten te delen, ook al heeft de provincie er uiteindelijk niets over te zeggen.

4 dagen geleden