Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

Het RIVM keek in opdracht van de regering hoe vaak omwonenden in aanraking komen met stoffen die vanaf het fabrieksterrein van Tata Steel worden uitgestoten. Het ging daarbij om fijnstof, stikstof, lood en zogeheten PAK's (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Ook namen onderzoekers de overlast bij omwonenden door Tata Steel mee, bijvoorbeeld als er stof van het terrein kwam.

De uitstoot van fijnstof en PAKs vanaf het fabrieksterrein vergroot de kans op longkanker, berekende het RIVM op basis van die gegevens. Dat effect is het grootst in Wijk aan Zee, waar 4 procent van alle nieuwe longkankergevallen toe te schrijven is aan de fijnstofuitstoot van het fabrieksterrein. Dat wordt minder naarmate mensen verder van Tata Steel wonen.

Onderzoek

Stikstofdioxide vergroot de kans op astma bij kinderen. Volgens het RIVM is 3 procent van alle toekomstige gevallen van astma bij kinderen het gevolg van de uitstoot vanuit Tata Steel. De gemeten hoeveelheden stoffen in de lucht overschrijden overigens nergens de wettelijke grens. Maar ook onder die normen zijn er risico's voor de gezondheid, vindt bijvoorbeeld de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Onderzoeker Leendert Gooijer van het RIVM vindt het vooral opvallend dat de hinder door stank, lawaai en stof erg groot is bij omwonenden. Acht op de tien inwoners van Wijk aan Zee hadden daar mee te maken. Ook komt slapeloosheid vaak voor. Hinder kan voor misselijkheid, stress en hart- en vaatziekten zorgen, stipt het RIVM aan.

Het onderzoek richt zich op de invloed die de huidige uitstoot in de toekomst zal hebben op de gezondheid van omwonenden. Het is volgens Gooijer goed mogelijk dat de aan Tata Steel toe te schrijven gezondheidsschade eerder deze eeuw groter was, toen de uitstoot groter was. Ook is nog een vraagteken of de opstapeling van de uitstoot van verschillende stoffen een extra gezondheidsrisico met zich meebrengt, en hoe groot dat eventuele effect zou zijn.

Meer uit Gezond

Minister Kuipers: klimaatverandering is een gezondheidscrisis

DUBAI (ANP) - Klimaatverandering is ook een gezondheidscrisis. Die boodschap herhalen gezondheidsministers, onder wie demissionair minister Ernst Kuipers, zondag op de klimaattop in Dubai. Hans Kluge van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hamerde er ook op in zijn speech op de COP28: "Afgelopen jaar alleen al zijn minstens 62.000 mensen overleden door hittegolven in 35 Europese landen."

1 dag geleden
Republikeinse senatoren vragen Biden om reisverbod China en VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Vijf Republikeinse senatoren roepen de regering-Biden op om een reisverbod tussen de Verenigde Staten en China in te stellen. Volgens de groep senatoren onder leiding van Marco Rubio is dat nodig vanwege de uitbraak van een longziekte in China.

3 dagen geleden
Pfizer stopt met afslankpil na bijwerkingen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse farmaceut Pfizer stopt met de ontwikkeling van een nieuwe afslankpil door de vele bijwerkingen die proefpersonen ondervonden.

3 dagen geleden
UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

3 dagen geleden
Ministerie: 'escape' voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

UTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.

4 dagen geleden
Forse toename van kinkhoest en longontsteking onder kinderen

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer kinderen hebben last van longontsteking en kinkhoest. Het aantal gevallen is in de afgelopen weken fors opgelopen, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van onderzoeksinstituut Nivel.

5 dagen geleden
Nieuwe waarschuwing FDA voor slaapapneu-apparaat Philips

SILVER SPRING (ANP) - Opnieuw waarschuwt de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

5 dagen geleden