Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM komt met nieuwe cijfers over apenpokkenvirus

RIVM komt met nieuwe cijfers over apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt donderdag weer hoeveel mensen zich hebben laten vaccineren tegen het apenpokkenvirus. Daarnaast komt het instituut met het nieuwe aantal positieve tests.

De teller van het aantal prikken stond bij de laatste update, vorige week donderdag, op 5441. Dat waren er 3465 meer dan een week eerder. In die week waren de laatste regio's in Nederland begonnen met vaccineren. Het cijfer van deze donderdag gaat over de eerste week waarin alle regio's volledig meedoen met de vaccinaties.

De mensen krijgen twee inentingen met het pokkenvaccin Imvanex. Dat moet ze beschermen voor het geval ze het apenpokkenvirus oplopen. Voor de eerste lichting worden enkele tienduizenden mensen uitgenodigd. Transgender personen en mannen die seks hebben met mannen komen in aanmerking voor de prik als zij hiv-positief zijn of als zij medicijnen nemen om te voorkomen dat zij hiv oplopen. Zij lopen mogelijk het grootste risico besmet te raken met het apenpokkenvirus.

Tot en met vorige week was het apenpokkenvirus vastgesteld bij 1025 mensen. Dat waren er 68 meer dan een week eerder, en dat was de kleinste toename sinds half juni. De meeste positief geteste mensen zijn mannen die seks hebben met mannen.

Mensen die het apenpokkenvirus oplopen, krijgen 5 tot 21 dagen na de besmetting de eerste klachten. Ze kunnen last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn en algehele malaise. Na een aantal dagen ontstaat een uitslag met blaasjes op de huid. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Apenpokken is geen geslachtsziekte, maar verspreidt zich vooral via huid-op-huidcontact. Iedereen kan het virus oplopen.

Meer uit Binnenland

Twee mensen positief getest op apenpokkenvirus

BILTHOVEN (ANP) - Twee mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het apenpokkenvirus. Dat is het laagste aantal sinds het virus in mei in Nederland opdook. In totaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nu 1221 besmettingen met het virus in Nederland vastgesteld.

40 minuten geleden
Advocaat na aanhouden Mallorcaverdachte: van meineed geen sprake

LELYSTAD (ANP) - Advocaat Irene Stas vindt het zeer onterecht dat haar cliënt Martijn T. donderdagmiddag is aangehouden voor liegen onder ede in de Mallorcazaak. Van meineed is geen sprake, zegt Stas. "Het dient geen enkel belang in dit proces." Ze is in afwachting van het verhoor bij de politie, waarvan nog niet bekend is wanneer dat plaatsvindt.

1 uur geleden
Wet onder nieuw pensioenstelsel loopt weer vertraging op

DEN HAAG (ANP) - De wet die nodig is voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, zal niet per 1 januari ingaan. Minister Carola Schouten schrijft in antwoorden op Kamervragen dat ze de invoering van de wet uitstelt naar 1 juli 2023. De komende weken buigt de Tweede Kamer zich nog drie keer over de ingewikkelde wet, en de Eerste Kamer moet er ook nog over debatteren.

1 uur geleden
Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het tijdelijke prijsplafond voor energie gaat veroorzaken. Dat zegt zij in antwoord op vragen daarover van de linkse oppositie in de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

LELYSTAD (ANP) - De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft tijdens het Mallorcaproces verklaard spijt te hebben van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca in juli vorig jaar. Het spijt hem ook dat hij na afloop ervan stoer op de vechtpartij terugkeek in een video op Snapchat.

1 uur geleden
COA kan nog geen duidelijkheid geven over gevolgen kort geding

DEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan nog niet zeggen hoe het op korte termijn gestalte gaat geven aan de uitspraak in het kort geding over de asielopvang. De organisatie is druk bezig de gevolgen van het vonnis in kaart te brengen, laat een woordvoerder weten. "Op basis daarvan gaan we kijken hoe en wat we gaan doen."

3 uur geleden
Rijkswaterstaat vernieuwt besturingssysteem stormvloedkeringen

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat heeft de besturingssystemen van twee stormvloedkeringen vernieuwd. De Oosterscheldekering kreeg een nieuw automatisch noodsluitsysteem, dat zorgt voor sluiting van de zeewaterkering als dat niet op de gewone manier lukt. Bij de opblaasbare kering Ramspol bij Kampen is de 20 jaar oude hard- en software vervangen om het bedienen, besturen en bewaken van de kering te moderniseren.

3 uur geleden