
RIVM: jongeren zitten wat lekkerder in hun vel
BILTHOVEN (ANP) - Jongeren voelen zich beter dan een paar maanden geleden. Hun mentale welzijn is vooruitgegaan, ze voelen zich iets minder eenzaam en ze ervaren minder stress. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat door onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is uitgevoerd.
Bij de jongeren gaat het om mensen van 12 tot 25 jaar oud. Doordat zij iets lekkerder in hun vel zitten, daalde het percentage jongeren dat denkt aan zelfdoding. Ongeveer 13 procent heeft weleens suïcidale gedachten. Een paar maanden geleden was dit 16 procent.
Het onderzoek is uitgevoerd tijdens de zomermaanden, en daar is het verbeterde welzijn mede aan te danken. "Jongeren hebben meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, ze kunnen naar buiten, er is zonlicht, ze hebben het nieuwe schooljaar in het vooruitzicht. Daardoor zijn de mentale problemen wat afgenomen. Maar het welzijn is nog wel duidelijk minder dan vorig jaar", zegt Michel Dückers, onderzoeker voor het instituut Nivel en bijzonder hoogleraar Crises, Veiligheid en Gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als een nieuwe golf uitblijft en er geen nieuwe coronamaatregelen nodig zijn, gaat hij ervan uit dat het welzijn in de komende maanden verder verbetert.
Gevolgen
Het RIVM laat elke drie maanden zulk onderzoek doen. Dat gebeurt door het Netwerk Gezondheidsonderzoek bij Rampen. Sinds vorig jaar kijkt dat netwerk naar de gevolgen van de coronapandemie voor het welzijn van mensen.
Zowel jongeren als volwassenen hebben moeite om hun oude sociale leven weer op te pakken. Ze voelen volgens het onderzoek "sociaal ongemak". Dat betekent dat ze het moeilijk vinden om weer onder de mensen te zijn, dat ze bang zijn om nieuwe mensen te leren kennen en dat ze meer afstand tot anderen voelen. Volwassenen zijn bovendien voorzichtig om weer contact met anderen te hebben, omdat ze bang zijn om het coronavirus op te lopen. Ook zeggen ze dat het contact met vrienden en familie in de coronajaren verwaterd is.
Volgens Dückers was er bij de bestrijding van het coronavirus eerst vooral aandacht voor de fysieke kant. "We wilden mensen met een kwetsbare gezondheid beschermen. Gaandeweg werd duidelijk dat de pandemie en de maatregelen ook mentale gevolgen hebben gehad, dat is ondubbelzinnig zo. En dat ettert nu door in de sociale effecten. Voor onze mentale gezondheid is sociaal contact zo belangrijk." Hij gaat er wel van uit dat het sociale ongemak tijdelijk is, dat mensen snel weer aanleren om contact met elkaar te hebben.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Het is bijzonder pijnlijk dat demissionair minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers geen geld uittrekt voor behandelcentra en behandelingen voor patiënten met langdurige covidklachten. Dat laat directeur Diewke De Haen van patiëntenorganisatie PostCovidNL desgevraagd weten na berichtgeving daarover van Kassa. Het is van belang dat de beschikbare kennis over de ziekte gecentreerd wordt op één plek, zodat de naar schatting 90.000 Nederlanders met zeer ernstige klachten geholpen kunnen worden, aldus De Haen.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - In de afgelopen weken zijn meerdere xtc-pillen ontdekt waarin een zeer grote hoeveelheid MDMA zit. Mensen die zo'n pil slikken, kunnen daaraan overlijden. Het Trimbos-instituut, dat onderzoek doet naar drugsgebruik, heeft vrijdag een waarschuwing verstuurd, een Red Alert. Dat doet het instituut niet vaak.
18 uur geledenUTRECHT (ANP) - Websites blijven sapkuren van medische claims voorzien, terwijl dat niet mag, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sapkuren zouden volgens de beweringen ziekten kunnen genezen of voorkomen, maar dat is nooit bewezen. Uit eigen onderzoek van de NVWA blijkt dat 17 van de 29 onderzochte websites medische claims plaatsen over hun sapkuren. De NVWA heeft maatregelen genomen.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De recente opleving van corona in Nederland is voor demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) geen reden tot zorg, zei hij vrijdag voorafgaand aan de wekelijke ministerraad. Ziekenhuizen zien de laatste tijd weer meer coronapatiënten binnenkomen.
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - Zo'n 5 procent van de kwetsbare mensen die vitamine D voorgeschreven hebben gekregen, is met slikken gestopt nu het voedingssupplement niet langer wordt vergoed, aldus onderzoeksinstituut Nivel. Vitamine D wordt onder meer gebruikt voor de ondersteuning van het immuunsysteem, de spieren en de botten. Een tekort kan met name door te weinig zonlicht ontstaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Ook de horeca en de vereniging van podiumtechnici gaan zich inzetten om gehoorschade te voorkomen. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Vereniging voor Podiumtechnologie (VPT) hebben zich achter het Vierde Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek geschaard. Dat meldt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Hij ondertekende het convenant zelf ook namens zijn ministerie. Met de nieuwkomers doen nu twaalf partijen mee.
2 dagen geledenZOETERMEER (ANP) - De gemeente Zoetermeer zegt geschrokken te zijn van de financiële problemen bij het HagaZiekenhuis, dat een ziekenhuis in de stad heeft. De gemeente "maakt zich zorgen over de mogelijke gevolgen hiervan voor de toekomst van het zorgaanbod".
2 dagen geleden