Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM heeft eerste ouderen uit 1937 uitgenodigd voor boosterprik

RIVM heeft eerste ouderen uit 1937 uitgenodigd voor boosterprik

DEN HAAG (ANP) - De eerste mensen met geboortejaar 1937 zijn uitgenodigd voor het krijgen van hun boosterprik. Een deel van de brieven voor deze groep veelal 84-jarigen is dinsdag en woensdag verzonden, meldt het RIVM. Alle mensen geboren in 1936 of eerder kregen de dagen daarvoor al een uitnodiging gestuurd.

Het is niet zo dat alle mensen uit 1937 nu al worden uitgenodigd. Het RIVM stuurt dagelijks naar ruim 50.000 mensen een brief, van oud naar jong. In totaal zou het gaan om 700.000 ouderen in de groep van 80 jaar en ouder die een uitnodiging moeten krijgen.

Deze aantallen zijn afgestemd op hoeveelheden die bijvoorbeeld de post en de vaccinatielocaties en callcenters van de GGD’en aan kunnen. Een deel van de mensen met geboortejaar 1937 en alle mensen met geboortejaar 1938 en 1939 worden vrijdag en zaterdag uitgenodigd, zo laat het RIVM weten. De geplande einddatum voor het inenten van 80-plussers blijft voorlopig staan op eind december, aldus een woordvoerder. Daarna komt de groep tussen de 60 en 79 jaar aan de beurt.

Snelheid verhogen

Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de snelheid van het geven van boostervaccins nog niet kan worden verhoogd. "Dat kan zodra er weer ruimte is bij de GGD. Daar wordt dagelijks naar gekeken en we weten pas kort van tevoren of het kan." Een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland laat weten: "We zien de behoefte aan meer snelheid toenemen en waar mogelijk zorgen we dat we verder en sneller opschalen om in die behoefte te voorzien." Volgens haar zijn er nu 11.000 medewerkers op vaccinatielocaties en wordt er "toegewerkt naar 22.000 medewerkers eind januari. Dit onder de omstandigheden dat de arbeidsmarkt nu vele malen krapper is dan een jaar geleden".

Met het tempo waarop 80-plussers nu worden uitgenodigd, zijn alle brieven aan deze groep half december verzonden, bevestigt het RIVM. Mensen jonger dan 80 kunnen volgens de huidige planning vanaf eind december een uitnodiging verwachten, was eerder aangekondigd. Volgens het RIVM komt dat door een marge die is ingebouwd voor als er onvoorziene dingen gebeuren. Of de groep tussen de 60 en 79 jaar eerder wordt uitgenodigd, is aan het ministerie. "We kijken continu of het sneller kan, samen met het RIVM en de GGD", aldus een woordvoerster.

5 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Han.s 1 week geleden
Beter lezen zeilertje, wanneer ze dit tempo aan blijven houden met het versturen van de oproep kan het tot half dec. duren voor iedere 80+ een oproep heeft gekregen.
zeilertje 1 week geleden
De mensen ouder dan 80 hebben al een uitnodiging gehad? Is niet waar moeder is 88 en heb nog geen uitnodiging gehad. Schoonmoeder is 96 en ook nog geen brief gezien?
Casper0403 1 week geleden
Zijn we tegenwoordig wel gewend die vertragingen.
C.J. de Loof 1 week geleden
Je mag die van mij hoor Ciland want stel je voor dat je moet wachten tot januari ! De eerste 2 pikjes hebben totaal niks geholpen maar ik weet zeker 3 x is scheepsrecht dus die 3e prik gaat echt het verschil maken en in juni prik nummer 4 uiteraard!!!
ciland 1 week geleden
Waarom doen we zo moeilijk met uitnodigingen gewoon melden welke dag iemand van een bepaald jaar zich kan komen laten vaccineren, nog beter dit via de huisarts regelen legitimeren met BSN nr bij binnenkomst en hoppa heel veel tijd uitgespaard maar nee we moeten weer logge buraeucratische volgen, daar wacht een virus echt niet op. ik wil niet to januari moeten wachten op die boosterprik

Meer uit Gezond

De Jonge: coronapas gaat vanaf 1 februari verlopen zonder booster

BRUSSEL (ANP) - De EU lijkt aan te sturen op een verplichte boosterprik binnen negen maanden om de coronapas vanaf 1 februari nog geldig te laten zijn. Nederland en de andere EU-landen krijgen zo drie weken langer dan aanvankelijk de bedoeling was, de tijd om zoveel mogelijk mensen een oppepprik aan te bieden. De Europese Commissie had 10 januari voorgesteld.

1 uur geleden
ECDC: meer dan duizend Omikron-gevallen wereldwijd

SOLNA (ANP) - Het aantal bevestigde besmettingen met de Omikron-variant van het coronavirus is opgelopen tot boven de duizend. Tot en met dinsdag zijn wereldwijd 1137 gevallen vastgesteld. Op maandag stond de teller op 905, meldt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Daarnaast zijn er meer dan 200 vermoedelijke gevallen die nog niet helemaal zeker zijn.

2 uur geleden
RIVM: aantal nieuwe coronagevallen onder 20.000, geen storing

BILTHOVEN (ANP) - Van maandag op dinsdag zijn er 18.017 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Afgelopen drie weken was het aantal nieuwe positieve tests vrijwel elke dag hoger dan 20.000. Het RIVM meldde vorige week woensdag 18.525 nieuwe positieve tests, maar dat kwam door een storing. Ditmaal is van een storing geen sprake, aldus het instituut.

3 uur geleden
Minder positieve coronatests, opnames en doden, R-getal daalt ook

BILTHOVEN (ANP) - Bijna 148.000 mensen zijn in de afgelopen week positief getest op het coronavirus. Dat is bijna 5 procent minder dan in de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds eind september dat de weekcijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) omlaaggaan. Het instituut benadrukt dat het aantal besmettingen nog steeds "op een hoog niveau" zit.

4 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen loopt weer op

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag voor de derde dag op rij toegenomen, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er nu 2826 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 81 meer dan maandag en het hoogste aantal sinds een week.

4 uur geleden
Bijna 6 op de 10 ziekenhuizen schrappen alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 41 Nederlandse ziekenhuizen, bijna zes op de tien, wordt geen planbare zorg meer verleend. Een week eerder waren dit er nog 25, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het gaat om niet-kritieke behandelingen, zoals bijvoorbeeld knie-, heup- en staaroperaties.

6 uur geleden
Ic-artsen vragen OMT om steun voor meer handen aan het bed

DEN HAAG (ANP) - De ic-artsen Sander de Lange en Aernout Lahaije vragen leden van het Outbreak Management Team (OMT) "dringend om steun" voor meer handen aan het bed. Zij willen dat er met spoed structurele veranderingen in de zorg worden doorgevoerd. Dat moet voorkomen dat nog meer zorgmedewerkers opstappen en ervoor zorgen dat mensen juist voor werken in de zorg gaan kiezen.

8 uur geleden