
RIVM: foute info op coronakaart, ECDC gevraagd aan te passen
SOLNA (ANP) - De indeling van Nederland op de nieuwe Europese coronakaart klopt niet helemaal. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het instituut heeft de Europese gezondheidsdienst ECDC verkeerde informatie gebruikt. Daarom heeft het RIVM met spoed gevraagd om de kaart aan te passen. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dat gaat gebeuren.
Het ECDC zette acht Nederlandse provincies op het hoogste waarschuwingsniveau. Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland, Utrecht, Zuid-Holland, Friesland en Flevoland gingen van rood naar donkerrood. Dit werd gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken, dus van 18 tot en met 31 oktober. Maar de cijfers van het ECDC zijn in elke provincie veel hoger dan de gegevens van het RIVM.
Volgens de vrij beschikbare informatie van het RIVM hadden vijf provincies op donkerrood moeten uitkomen. Dat hadden Limburg, Gelderland, Overijssel, Zeeland en Utrecht moeten zijn. Zuid-Holland, Friesland en Flevoland zouden komende week nog rood hebben moeten blijven, net als Noord-Holland, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen.
Oranje
Eind juli kwamen voor het laatst provincies op het hoogste waarschuwingsniveau te staan. Begin oktober was Nederland helemaal oranje, het een na laagste niveau.
De Europese coronakaart heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood. Landen kunnen op basis van de kaart besluiten om de regels voor reizigers uit andere landen aan te scherpen. Zo zou Duitsland Nederland kunnen aanmerken als 'Hochrisikogebiet'. Als dat gebeurt, moeten mensen die in Nederland zijn geweest al voor vertrek hun komst online melden bij de Duitse overheid. Ook moeten ze aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus, dat ze onlangs negatief getest zijn, of dat ze net hersteld zijn van een besmetting.
Ook in andere landen stijgt het aantal positieve tests, en dus het waarschuwingsniveau. Zo gaan Vlaanderen en de Duitse deelstaten Thüringen en Saksen van rood naar donkerrood. Slovenië, Kroatië, Roemenië, Bulgarije, Estland, Letland en Litouwen blijven op het hoogste niveau, en ook in landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Oostenrijk, Zweden en Ierland gaan de niveaus omhoog. In Italië, Frankrijk en Portugal is de situatie vooralsnog het gunstigst.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
1 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
1 uur geleden