Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM en GGD'en delen condooms uit vanwege toenemend aantal soa's

RIVM en GGD'en delen condooms uit vanwege toenemend aantal soa's

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal soa's in Nederland neemt toe en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen. De komende weken delen het RIVM en GGD'en daarom op festivals en bij introductieweken van opleidingen ruim 40.000 condooms uit met de boodschap: geef liefde, geen soa. In 2022 hadden met name jonge mensen meer soa's.

Soa's worden tegenwoordig vaker onderschat, denkt RIVM-arts Rosa Joosten. "Mensen denken misschien dat ze niet echt een risico lopen", zegt Joosten. "Een pilletje en het is klaar. Maar dit is niet altijd mogelijk. En als je er te lang mee doorloopt kan het een enorme impact hebben op je toekomst, bijvoorbeeld als je moeilijker zwanger raakt."

Zeker het aantal gonorroe-gevallen is het afgelopen jaar erg toegenomen, net als in landen om ons heen. Met name onder heterojongeren is de stijging groot. Mannen krijgen als ze gonorroe hebben soms pijn bij het plassen, of er komt slijm of pus uit de penis. Het is mogelijk dat vrouwen niets merken. Door de soa kunnen ontstekingen ontstaan.

Bezorgdheid

De stijging leidt tot bezorgdheid bij Joosten. "In Nederland zijn alle gonorroe-gevallen tot nu toe te bestrijden met antibiotica. In Engeland zijn er wel enkele gevallen waarbij antibiotica niet aansloeg. Als dat gebeurt, sta je echt met je rug tegen de muur." Ze wijst erop dat hoe vaker gonorroe voorkomt, hoe groter de kans we ook een keer een variant krijgen waarbij antibiotica niet werkt.

"We pleiten bij het RIVM daarom echt voor het voorkomen van soa's", benadrukt Joosten. "Als je je kan beschermen, doe dat dan ook." Dat betekent dus: doe een condoom om. En als dat een keer misgaat, laat je testen en breng je bedpartners op de hoogte over de uitkomst, zegt Joosten.

Drempels

De jongerendoelgroep is sociaal erg actief, zegt Joosten. En het condoomgebruik onder deze groep is al jaren laag. "Zo gebruiken vier op de tien jongeren nooit een condoom bij een onenightstand." Mogelijk zien jongeren veel drempels om een condoom te gebruiken, denkt de arts. "Praktisch gezien moeten ze er eentje bij zich hebben en ze moeten het bespreekbaar maken. Daarnaast kan er een taboe op zitten en het kan lastig zijn om je grens aan te geven."

Het RIVM vindt daarom dat jongeren beter op de hoogte gebracht moeten worden. Soa Aids Nederland pleit al langer voor een terugkeer van de Vrij Veilig-campagnes die ruim tien jaar geleden zijn gestopt. Joosten hoopt ook dat er weer meer aandacht en financiering komt voor informatie over veilige seks. "Een gedragsverandering in condoomgebruik is echt noodzakelijk."

Meer uit Gezond

Slingeland Ziekenhuis start zorg weer op, operaties worden hervat

DOETINCHEM (ANP) - De zorg in het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem wordt "gecontroleerd" weer opgestart nadat het ziekenhuis vrijdagochtend was getroffen door de wereldwijde computerstoring. Operaties en het werk op de verpleegafdelingen worden hervat en poliklinieken gaan weer open. "Patiënten die vanmiddag een afspraak hebben, kunnen gewoon naar het ziekenhuis komen", schrijft het ziekenhuis.

17 uur geleden
Operaties in ziekenhuizen Treant vrijdagmiddag hervat

EMMEN (ANP) - De ziekenhuizen van zorgorganisatie Treant in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal hervatten om 13.00 uur de geplande zorg op de poli's. Ook operaties worden vanaf dan weer hervat. Door de wereldwijde computerstoring konden de poli's urenlang geen patiënten ontvangen en werden operaties geannuleerd. Ook werden patiënten naar andere ziekenhuizen in de regio gebracht.

17 uur geleden
Gemeenteraad Diemen stemt voor gratis condooms voor inwoners

DIEMEN (ANP) - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Diemen heeft gestemd voor het gratis verstrekken van condooms aan inwoners. Slechts twee raadsleden van een lokale partij stemden tegen de motie van de partijen D66, GroenLinks, PvdA en Ons Diemen. De condooms moeten in 2025 en 2026 worden uitgedeeld op plekken waar nu ook al gratis menstruatieproducten te krijgen zijn, met uitzondering van basisscholen.

23 uur geleden
Aantal besmettingen blauwtong loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer dieren blijken het blauwtongvirus onder de leden te hebben. De ziekte is sinds het begin van het jaar op 318 plekken in het land vastgesteld, meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit donderdag. De teller stond afgelopen maandag op 94 gevallen en vorige week op twintig.

1 dag geleden
Rode Kruis verwacht meer blaarbehandelingen door hitte en heuvels

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis verwacht voor donderdag, de derde dag van de Vierdaagse, meer blaarbehandelingen uit te voeren als gevolg van het heuvelachtige wandelparcours en het vochtige weer. Tot 10.00 uur had de hulporganisatie ruim tweehonderd blaarbehandelingen uitgevoerd op de locaties in Mook, Groesbeek en Ottersum. In Mook ging het in de helft van de blaarbehandelingen om een 'complex' geval. Dat betekent dat iemand bijvoorbeeld last had van meerdere blaren of bloedblaren.

1 dag geleden
Onderzoek: knieartrose kost samenleving 1,2 miljard per jaar

AMSTERDAM (ANP) - Een op de negen mensen in Nederland heeft artrose aan de knie en dat kost de maatschappij jaarlijks 1,2 miljard euro. Maastricht UMC heeft dat berekend in opdracht van ReumaNederland en keek daarbij naar langdurige uitval, arbeidsongeschiktheid en mantelzorgverplichtingen.

1 dag geleden
Aantal coronagevallen lijkt verder te stijgen

BILTHOVEN/UTRECHT (ANP) - Steeds meer mensen lijken het coronavirus onder de leden te hebben. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater is voor de negende week op rij gestegen en staat nu op het hoogste niveau sinds het begin van het jaar. In de afgelopen negen weken is de zogenoemde virusvracht vertienvoudigd, blijkt uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

2 dagen geleden