Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM en GGD'en delen condooms uit vanwege toenemend aantal soa's

RIVM en GGD'en delen condooms uit vanwege toenemend aantal soa's

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal soa's in Nederland neemt toe en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt zich zorgen. De komende weken delen het RIVM en GGD'en daarom op festivals en bij introductieweken van opleidingen ruim 40.000 condooms uit met de boodschap: geef liefde, geen soa. In 2022 hadden met name jonge mensen meer soa's.

Soa's worden tegenwoordig vaker onderschat, denkt RIVM-arts Rosa Joosten. "Mensen denken misschien dat ze niet echt een risico lopen", zegt Joosten. "Een pilletje en het is klaar. Maar dit is niet altijd mogelijk. En als je er te lang mee doorloopt kan het een enorme impact hebben op je toekomst, bijvoorbeeld als je moeilijker zwanger raakt."

Zeker het aantal gonorroe-gevallen is het afgelopen jaar erg toegenomen, net als in landen om ons heen. Met name onder heterojongeren is de stijging groot. Mannen krijgen als ze gonorroe hebben soms pijn bij het plassen, of er komt slijm of pus uit de penis. Het is mogelijk dat vrouwen niets merken. Door de soa kunnen ontstekingen ontstaan.

Bezorgdheid

De stijging leidt tot bezorgdheid bij Joosten. "In Nederland zijn alle gonorroe-gevallen tot nu toe te bestrijden met antibiotica. In Engeland zijn er wel enkele gevallen waarbij antibiotica niet aansloeg. Als dat gebeurt, sta je echt met je rug tegen de muur." Ze wijst erop dat hoe vaker gonorroe voorkomt, hoe groter de kans we ook een keer een variant krijgen waarbij antibiotica niet werkt.

"We pleiten bij het RIVM daarom echt voor het voorkomen van soa's", benadrukt Joosten. "Als je je kan beschermen, doe dat dan ook." Dat betekent dus: doe een condoom om. En als dat een keer misgaat, laat je testen en breng je bedpartners op de hoogte over de uitkomst, zegt Joosten.

Drempels

De jongerendoelgroep is sociaal erg actief, zegt Joosten. En het condoomgebruik onder deze groep is al jaren laag. "Zo gebruiken vier op de tien jongeren nooit een condoom bij een onenightstand." Mogelijk zien jongeren veel drempels om een condoom te gebruiken, denkt de arts. "Praktisch gezien moeten ze er eentje bij zich hebben en ze moeten het bespreekbaar maken. Daarnaast kan er een taboe op zitten en het kan lastig zijn om je grens aan te geven."

Het RIVM vindt daarom dat jongeren beter op de hoogte gebracht moeten worden. Soa Aids Nederland pleit al langer voor een terugkeer van de Vrij Veilig-campagnes die ruim tien jaar geleden zijn gestopt. Joosten hoopt ook dat er weer meer aandacht en financiering komt voor informatie over veilige seks. "Een gedragsverandering in condoomgebruik is echt noodzakelijk."

Meer uit Gezond

Vaccineren tegen polio in Gaza uitgesteld om aanhoudend geweld

GAZA-STAD (ANP) - De volgende ronde van een vaccinatiecampagne tegen polio in het noorden van de Gazastrook wordt noodgedwongen uitgesteld. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt onder meer escalerend geweld, intense bombardementen en het uitblijven van humanitaire gevechtspauzes als redenen.

25 minuten geleden
RIVM blijft mpox-versie in gaten houden na eerste geval Duitsland

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft de verspreiding van mpox in de gaten houden. Dit verandert niet nu een nieuwe variant van het virus voor het eerst in een buurland is vastgesteld. Duitsland bevestigde dinsdag het eerste geval van de clade Ib, die al langer rondgaat in Afrikaanse landen.

21 uur geleden
Eerste besmetting nieuwe mpox-variant in Duitsland

BERLIJN (ANP) - In Duitsland is een eerste besmetting vastgesteld met de nieuwe variant van mpox. Dat meldt het Robert Koch Instituut, dat stelt dat het mpoxgeval afgelopen vrijdag is waargenomen.

22 uur geleden
Longfonds: langer toelaten vervuilende wagens 'klap in gezicht'

AMERSFOORT (ANP) - "Een klap in het gezicht van de inwoners van grote steden", zo noemt directeur van het Longfonds Károly Illy de mogelijke Kamermeerderheid voor het blijven toestaan van bedrijfswagens met uitlaatgassen in de binnenstad. Een aantal steden wil vrachtauto's en bestelbusjes per 1 januari uit sommige wijken weren.

23 uur geleden
Meer ziekmeldingen bij begin herfst, vooral griepachtige klachten

UTRECHT (ANP) - Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.

1 dag geleden
Agema: voorbereiding pandemie betalen lastig, maar moet lukken

DEN HAAG (ANP) - Het wordt lastig om geld te vinden om na 2025 het programma ter voorbereiding op een mogelijke pandemie in de lucht te houden, maar het moet lukken. Dat zei zorgminister Fleur Agema voor aanvang van de ministerraad. Vorige week reageerden zorgorganisaties en zelfs Agema's voorganger Ernst Kuipers zeer kritisch toen bleek dat hier 300 miljoen euro op werd bezuinigd. Daarop beloofde de zorgminister op zoek te gaan naar "alternatieve financiering".

2 dagen geleden
Aidsfonds: stijging hiv-diagnoses is zorgwekkend

AMSTERDAM (ANP) - Aidsfonds-Soa Aids Nederland maakt zich zorgen over nieuwe cijfers van Stichting HIV Monitoring. Die laten zien dat de daling in het jaarlijks aantal nieuwe hiv-diagnoses in Nederland niet doorzet. Ook valt op dat het aandeel jonge mannen die seks hebben met mannen (MSM) met een nieuwe hiv-diagnose toeneemt. "Zorgwekkend", vindt Aidsfonds-directeur Mark Vermeulen.

2 dagen geleden