Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: een op tien mensen weigert coronaprik

RIVM: een op tien mensen weigert coronaprik

DEN HAAG (ANP) - Ongeveer een op de tien mensen weigert pertinent om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Het zijn vooral mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond. Dat heeft Mariska van Blankers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag gezegd in de Tweede Kamer. Tussen de 1 en 5 procent twijfelt, en tot 2 procent is van plan zich te laten vaccineren.

Volgens Van Blankers is tussen de 7 en 11 procent van de Nederlanders niet bereid om zich in te laten enten. "Dat is hoger dan bij de andere vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma", aldus Van Blankers. Van hen behoort ongeveer een derde tot de "niet-westerse gemeenschap". Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben relatief veel ongevaccineerden, Utrecht juist niet.

Jongere weigeraars hebben volgens haar vaker een laag opleidingsniveau, maar bij volwassenen laten mensen met een laag opleidingsniveau zich juist relatief vaak vaccineren. Ongeveer 12 procent van de weigeraars is gereformeerd. Dat is geen grote groep, maar kan wel meespelen in de besmettingen vanwege "clustering". Veel gereformeerde Nederlanders wonen op de Biblebelt. In die regio zijn de laatste weken veel mensen positief getest.

Wantrouwen

De weigeraars twijfelen over de werking van het vaccin en hebben vragen over bijwerkingen. Bovendien wantrouwen ze de overheid en de wetenschap, en vertrouwen ze op hun eigen gezondheid.

Ongeveer 85 procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder heeft minstens één prik gehad. Zo'n 82 procent is volledig gevaccineerd. Als de berekening van het RIVM klopt, kan de vaccinatiegraad in de komende tijd nog oplopen richting de 90 procent. Dat is het percentage dat demissionair zorgminister Hugo de Jonge hoopt te bereiken.

Doelgroepen

Het RIVM hanteert drie doelgroepen die moeten worden overgehaald om zich te laten vaccineren. De eerste groep wil zich best laten vaccineren, maar is nog niet geweest. Met pop-uplocaties, tijdelijke plekken waar mensen een prik konden halen, zijn die "fysieke barrières weggenomen", aldus Van Blankers. De tweede groep heeft twijfels. Op hen gaat het RIVM zich de komende tijd richten.

"We zien dat die groep een andere aanpak nodig heeft. Zij moeten individueel worden aangesproken, daar hebben we meer tijd en meer capaciteit voor nodig. Vooral de witte jas, een gerenommeerde arts die goed vertrouwd wordt, zetten we graag in om het gesprek met hen te voeren." De laatste groep, die nog niet is benaderd, zijn de vaccinatieweigeraars.

Meer uit Gezond

Kraft Heinz gaat in VS kunstmatige kleurstoffen uit voeding halen

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Kraft Heinz heeft aangekondigd voor het einde van 2027 alle kunstmatige kleurstoffen uit zijn producten te halen. Daarmee komt het Amerikaanse voedingsbedrijf, bekend van Heinz-ketchup en Kool-Aid-limonade, tegemoet aan plannen van Robert F. Kennedy jr., de Amerikaanse minister van Volksgezondheid. Hij wil de synthetische kleurstoffen eind 2026 al uitbannen, maar volgens brancheorganisaties is daarover geen overeenkomst gesloten.

8 minuten geleden
Bijna helft volwassenen dronk vorig jaar weinig of geen alcohol

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de volwassen Nederlanders dronk vorig jaar geen of weinig alcohol, meldt het CBS op basis van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2024. Zo dronk 45 procent vorig jaar helemaal geen alcohol, of één glas per dag, wat binnen de richtlijn van de Gezondheidsraad valt. 22 procent nuttigde helemaal niets. In 2022 voldeed nog 42 procent aan de richtlijn.

7 uur geleden
RIVM waarschuwt voor smog op vrijdag

BILTHOVEN (ANP) - Door de warmte is de luchtkwaliteit in heel Nederland vrijdag slecht. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt daarom voor smog door ozon in het hele land. Het instituut raadt mensen aan om binnen te blijven en geen zware lichamelijke inspanningen te doen.

5 dagen geleden
NVWA onderzoekt meerdere meldingen van cannabis in Haribo-snoep

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.

6 dagen geleden
Snellere en goedkopere vaccinproductie door aanpassing virus

WAGENINGEN (ANP) - Vaccins zijn sneller en goedkoper te maken door een aanpassing van het baculovirus. Dat virus wordt gebruikt om cellen aan te zetten tot het maken van specifieke eiwitten voor vaccins. Maar naast de gewenste virusachtige deeltjes die nodig zijn voor een werkend vaccin, maakt het virus ook veel virusdeeltjes aan die lastig uit het vaccin te krijgen zijn. Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben nu een methode bedacht om vaccins te maken zonder baculovirusvervuiling.

1 week geleden
Haribo meldt dat cannabis niet door bedrijf in snoep terechtkwam

BREDA (ANP) - De cannabis die in colasnoepjes van Haribo is gevonden, is daar niet tijdens de productie in terechtgekomen. Dat laat de snoepfabrikant weten na onderzoek naar de herkomst van de besmetting.

1 week geleden
Karremans wil snel regelgeving tegen nicotinesticks

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Vincent Karremans (Volksgezondheid, VVD) verwacht snel met regelgeving te kunnen komen om de hoeveelheid nicotine te beperken in nicotinesticks en andere vergelijkbare producten. Dat laat hij weten in een reactie op een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waaruit naar voren komt dat er op dit moment veel te veel nicotine in deze sticks zit.

1 week geleden