Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM deelt rapport over schadelijke stoffen in regio Tata Steel

RIVM deelt rapport over schadelijke stoffen in regio Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) publiceert vrijdagochtend een nieuw onderzoeksrapport naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de regio IJmond waar de staalfabriek Tata Steel staat. Omwonenden klagen al lange tijd over het bedrijf.

Ze hebben aangegeven graag te willen weten waar stoffen in de leefomgeving vandaan komen. Om deze herkomst vast te stellen heeft het RIVM verschillende wetenschappelijke methodes toegepast.

In eerdere onderzoeken toonde het RIVM onder meer aan dat mensen in de omgeving van Tata Steel vaker worden blootgesteld aan schadelijke stoffen. Het gaat dan onder meer om PAK's (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen) en metalen. Het kan ziektes zoals kanker veroorzaken.

In een ander rapport signaleerde de GGD dat inwoners van Beverwijk ruim een kwart vaker longkanker krijgen dan gemiddeld in Nederland. De oorzaak hiervoor werd niet duidelijk aangewezen, maar luchtvervuiling werd wel als een van de factoren genoemd.

In december liet Tata Steel weten dat het staalbedrijf de uitstoot van schadelijke stoffen sneller wil terugbrengen. De uitstoot van lood moet eind 2023 met 70 procent verminderd zijn ten opzichte van 2019. Eerst was dat gepland voor 2025. Daarnaast moet de uitstoot van PAK's begin volgend jaar 50 procent gereduceerd zijn, in plaats van de geplande 30 procent.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

1 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

3 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

3 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

6 uur geleden
Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

DEN HAAG (ANP) - Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.

7 uur geleden
Rotterdam weer opgeruimd na relletjes om verloren finale

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam is donderdagochtend weer op orde na een onrustige nacht vanwege de verloren wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. De gemeentelijke dienst Stadsbeheer, die schade nog opmaakt, was van 05.00 uur tot 10.00 uur in de weer om de stad op te ruimen.

7 uur geleden
Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange (65) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange is overleden. De Lange overleed woensdag na een kort ziekbed op 65-jarige leeftijd in Amsterdam. Dat laat zijn management donderdag weten.

7 uur geleden