Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: deel thuiswerkers zit te veel en heeft fysieke klachten

RIVM: deel thuiswerkers zit te veel en heeft fysieke klachten

BILTHOVEN (ANP) - Thuiswerken is ook na de coronacrisis populair gebleven, maar het zittende bestaan dat veel thuiswerkers leiden heeft ook een keerzijde. Thuiswerkers hebben vaker last van lichamelijke klachten aan hun nek, rug, schouders en armen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het instituut baseert zich op een analyse van duizenden vragenlijsten die Nederlanders tijdens de coronaperiode hebben ingevuld.

De mensen die uitsluitend nog thuis aan het werk waren, liepen volgens het RIVM de grootste kans op klachten. De onderzoekers becijferden dat zij een 1,2 keer zo grote kans liepen op pijn aan de bovenkant van hun rug of aan hun armen, nek of schouders als mensen die buiten de deur werkten. Ze zien een samenhang met gebrek aan beweging: thuiswerkers zaten op werkdagen vaker 8 uur of langer stil.

Mensen die thuiswerken en op locatie werken afwisselden, zaten ertussenin. Zij hadden wel wat meer klachten dan 'locatiewerkers', maar minder dan de volledige thuiswerkers.

Tweedeling

Het RIVM merkt overigens op dat er sprake lijkt van een tweedeling onder de mensen die vanuit huis werkten: gemiddeld zat die groep meer stil dan gezond is, maar een deel van de thuiswerkers is juist meer gaan sporten en bewegen. Een duidelijke verklaring voor dat verschil valt op basis van dit onderzoek niet te geven, aldus het instituut.

In het onderzoek zijn ook vragen over sociale interacties meegenomen. Daar kwamen de thuiswerkers ook minder goed uit: de meerderheid (56 procent) scoorde hoger op de "sociale isolatieschaal" dan mensen die op locatie werkten. Ze voelden zich gemiddeld vaker alleen en afgesloten van anderen.

Adviezen

"De resultaten van dit onderzoek laten zien dat het van belang is dat thuiswerkers zelf letten op het beweeg- en zitgedrag", concludeert het RIVM. Ook werkgevers zouden daar extra aandacht aan moeten besteden. Dat kan bijvoorbeeld door pauzes in te lassen tussen onlineoverleggen. Ook een goede werkplek is belangrijk, voegen de onderzoekers eraan toe. Het advies is nog steeds van belang "omdat veel werkenden na de coronapandemie (deels) zijn blijven thuiswerken", aldus het instituut.

Meer uit Gezond

Bomenkompas moet wijk voor hooikoortspatiënten aangenamer maken

LEIDEN (ANP) - Bij het inrichten van straten is het belangrijk om niet te veel bomen neer te zetten die allergische reacties kunnen oproepen bij hooikoortspatiënten, stelt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Een door het ziekenhuis ontwikkeld Bomenkompas moet onder anderen beleidsmakers helpen om woonwijken 'pollenbewust' in te richten.

16 minuten geleden
Bij jonge mensen met beroerte speelt mogelijk kanker een rol

NIJMEGEN (ANP) - Bij jonge mensen die een beroerte krijgen, speelt mogelijk kanker een rol bij het ontstaan ervan, stellen onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen. "Het is waarschijnlijk dat de kanker al aanwezig was toen de patiënt de beroerte kreeg", legt hoogleraar neurologie Frank-Erik de Leeuw van de universiteit uit. "De diagnose was alleen nog niet gesteld."

43 minuten geleden
Mulier Instituut: bijna helft vechtsporters gebruikt doping

UTRECHT (ANP) - Bijna de helft van de sporters die met regelmaat aan vechtsport doen gebruikt doping, zo heeft het Mulier Instituut geconcludeerd. Naar schatting gaat het om een percentage van 47 procent.

13 uur geleden
WHO: extra coronaprik voor mensen met kwetsbare gezondheid

GENÈVE (ANP/RTR) - Mensen met een kwetsbare gezondheid zouden een extra coronaprik moeten krijgen, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De organisatie komt met het advies nu verschillende landen besluiten nemen over het vervolg van de prikcampagnes tegen het virus.

17 uur geleden
Steeds minder mensen belanden door corona in ziekenhuis

BILTHOVEN (ANP) - De stroom coronapatiënten in de ziekenhuizen neemt verder af. In de afgelopen week zijn 509 mensen vanwege hun besmetting opgenomen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds half februari, vijf weken geleden.

17 uur geleden
Dorpsraad teleurgesteld in Tata, provincie wil resultaten zien

HAARLEM (ANP) - De dorpsraad van Wijk aan Zee is "uitermate teleurgesteld en boos" over het uitblijven van meetbare verbeteringen in de vervuiling rond Tata Steel. In het stof dat neerdaalt op het dorp in de IJmond worden volgens nieuw RIVM-onderzoek nog altijd hoge concentraties schadelijke stoffen aangetroffen. Volgens de dorpsraad moet de overheid "de leiding gaan nemen" en "onafhankelijk meten, controleren en stevig handhaven".

17 uur geleden
RIVM ziet nog geen verbetering in vervuild stof rond Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet daar na een derde meting nog geen verbetering in, ondanks diverse aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd. De concentraties metalen en zogeheten PAK's die worden gemeten, blijven "ongewenst voor de gezondheid van kinderen", herhaalt het instituut.

17 uur geleden