Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: coronavaccins beschermen ook tegen overdracht Delta-variant

RIVM: coronavaccins beschermen ook tegen overdracht Delta-variant

BILTHOVEN (ANP) - Coronavaccins beschermen tegen overdracht van de Delta-variant van het virus, schrijft het RIVM op basis van onderzoek met data uit augustus en september van dit jaar. Volledig gevaccineerde mensen die toch besmet raken, dragen het virus 63 procent minder vaak over aan ongevaccineerde huisgenoten dan besmette mensen die niet waren gevaccineerd.

Mensen die gevaccineerd zijn, hebben een kleinere kans om besmet te raken. Toch maakt het ook in dat geval nog uit of je in aanraking komt met het coronavirus via een gevaccineerd of een ongevaccineerd iemand. Een gevaccineerde die besmet is draagt het virus 40 procent minder vaak over op een gevaccineerde huisgenoot dan een ongevaccineerde die besmet is, aldus het RIVM.

Eerder concludeerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al dat de vaccins beschermen tegen overdracht van de Alfa-variant. Dat onderzoek was gebaseerd op informatie uit bron- en contactonderzoek uit de maanden februari tot eind mei, toen die variant van het virus nog dominant was in Nederland. De vaccins beschermden iets beter tegen overdracht van Alfa dan tegen overdracht van Delta, maar het RIVM noemt de bescherming tegen overdracht van de nu dominante variant evengoed "aanzienlijk".

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Geel Hesje 1 maand geleden
Dus 37% van de besmette gevaccineerden kunnen gewoon anderen met corona besmetten. Dat is meer dan 1/3de van de gevallen. En als gevaccineerden blijven denken dat ze volledig immuun voor corona geworden zijn en zich ook als dusdanig gaan gedragen en bijv gewoon hun groene vinkje mogen behouden terwijl ze besmet zijn maar ondertussen overal ongetest naar binnen mogen dan loop je dus een kans van 1 op 3 dat je een besmette gevaccineerde tegen komt die eigenlijk thuis had moeten blijven. Ik kom ook helaas steeds vaker mensen in winkels tegen met duidelijke corona verschijnselen die daar feitelijk om die reden helemaal niet hadden mogen zijn maar waarschijnlijk denken dat corona voor hun niet meer bestaat ofzo. Den Haag doet er dus goed aan dit heel duidelijk aan alle gevaccineerden te communiceren: VACCINATIE MAAKT JE NIET IMMUUN VOOR CORONA. En het beste zou zijn als de coronapas alleen een groen vinkje kan geven als je negatief getest bent ipv een free pass voor ongeteste en mogelijk besmette gevaccineerden want dat is dus volkomen schijnveiligheid dan.

Meer uit Gezond

De Jonge: eind deze week 700.000 boosters en 3e prikken gezet

DEN HAAG (ANP) - Aan het einde van deze week zullen 700.000 coronaboosters en derde prikken zijn gezet, verwacht zorgminister Hugo de Jonge. Tot dusver zijn er 800.000 prikken overgebracht naar de GGD'en, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere locaties waar deze coronavaccins worden toegediend. Het merendeel daarvan zal eind deze week in een arm zitten.

13 uur geleden
Bijna 82.000 boosterprikken gezet, aantal eerste prikken zakt

BILTHOVEN (ANP) - 81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die oppepprik wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Het is de eerste keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over de boosterprikken deelt.

14 uur geleden
Omikron-variant heeft ook al in Nederland besmetting veroorzaakt

BILTHOVEN (ANP) - De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.

14 uur geleden
RIVM: sterk vermoeden dat aantal besmettingen afvlakt

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft "sterk het vermoeden" dat het aantal coronabesmettingen echt afvlakt. "Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek. We zien positieve signalen", zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.

15 uur geleden
Vooral jonge kinderen en ouderen positief getest op coronavirus

BILTHOVEN (ANP) - De jongste kinderen en de oudste ouderen, in die twee groepen zijn in de afgelopen week opvallend veel positieve coronatests te zien. Bij jongeren en jonge volwassenen daalt het aantal nieuwe gevallen juist, komt naar voren uit de wekelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

15 uur geleden
65 sterfgevallen gemeld, hoogste aantal in bijna 9 maanden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van het virus was overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 2 maart, bijna negen maanden geleden.

15 uur geleden
GGD'en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

UTRECHT (ANP) - GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM in opdracht van demissionair coronaminister Hugo de Jonge werkt aan een ‘boosterversnellingsplan’. Daarin moet onder meer komen te staan hoe studenten GGD’en kunnen helpen.

15 uur geleden