
RIVM: bewoners in de buurt van Tata krijgen vaker hartmedicijnen
BEVERWIJK (ANP) - Mensen die dicht bij staalfabriek Tata Steel wonen krijgen vaker medicijnen tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en diabetes dan mensen buiten de regio IJmond, concludeert het RIVM na onderzoek.
Volgens het gezondheidsinstituut krijgen inwoners van Beverwijk en Velsen 11 tot 16 procent vaker deze medicijnen voorgeschreven. Voor aandoeningen aan de luchtwegen bij volwassenen is dat 5 tot 10 procent vaker. Er zijn voor kinderen niet vaker medicijnen voor luchtwegaandoeningen voorgeschreven, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in een rapport.
Het instituut deed onderzoek naar de invloed van luchtkwaliteit in de IJmond op de gezondheid van bewoners in deze regio. Daarbij is gekeken naar hoe vaak bewoners tussen 2008 en 2019 voor het eerst medicijnen hebben gekregen voor bepaalde aandoeningen. Het gaat om ziekten die te maken kunnen hebben met fijnstof en stikstofoxiden in de lucht.
Impact verminderen
Tata Steel stelt in een reactie dat er hard wordt gewerkt om de impact van de fabriek op de leefomgeving te verminderen. Ook zegt het concern dat de effecten van de meeste van de maatregelen die al genomen zijn om de uitstoot terug te dringen, nog niet zichtbaar zijn in het rapport. "Nagenoeg alle maatregelen moeten in 2023 zijn afgerond en leiden tot een afname van de emissie van geur, stof en geluid", aldus Tata. Dat zou moeten zorgen voor 65 procent minder stofneerslag, 35 procent minder uitstoot van fijnstof en 55 procent minder uitstoot van zware metalen.
Advocaat Bénédicte Ficq spreekt van een "ongelooflijk schokkend" rapport. "Het is onvoorstelbaar dat dit maar doorgaat. Tata Steel levert met deze reactie het bewijs van criminele luchtverontreiniging, waardoor de gezondheid gevaar loopt", aldus de advocaat. Ficq had eerder aangifte gedaan namens zo'n 1100 omwonenden wegens het berokkenen van gezondheidsschade.
In eerdere onderzoeken toonde het RIVM al aan dat mensen in de omgeving van Tata vaker worden blootgesteld aan schadelijke stoffen, die ziektes zoals kanker veroorzaken. In een ander rapport signaleerde de GGD dat inwoners van Beverwijk ruim een kwart vaker longkanker krijgen dan gemiddeld in Nederland. In december liet Tata Steel weten dat het staalbedrijf de uitstoot van schadelijke stoffen sneller wil terugbrengen.
Meer uit Binnenland
MIDDENBEEMSTER (ANP) - De rook van de grote brand die sinds de nacht woedt in een bedrijfspand aan de Insulindeweg in het Noord-Hollandse Middenbeemster trekt richting het dorp Neck en de A7, waarschuwt de veiligheidsregio. Omdat de rook over meerdere woonwijken trekt, is een tweede NL-Alert verstuurd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Somberheid overheerste in het land voordat het kabinet-Schoof twee weken geleden viel. In die maanden vond 58 procent dat het niet goed met Nederland ging en gaf slechts 44 procent het kabinet een voldoende, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) na eigen onderzoek. De internationale spanningen zijn daarbij een bron van extra zorgen.
1 uur geledenWIJLRE (ANP) - De politie heeft in het Limburgse Wijlre een man aangehouden na een dreigende situatie die urenlang duurde. Bij de aanhouding is een stroomstootwapen gebruikt, meldt de politie. Er is geen gevaar meer voor de omgeving.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Diederik Boomsma van Nieuw Sociaal Contract (NSC) spreekt tegen dat druk uit de partij aanleiding voor hem was om zich terug te trekken als kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de nog jonge partij. Verschillende media berichtten woensdag dat hij opgaf na druk van onder anderen Pieter Omtzigt, de grondlegger van NSC.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Van hitte in klaslokalen tot stijgende overstromingsrisico's - klimaatverandering heeft nu al "een aanzienlijke invloed" op de gezondheid en het welzijn van kinderen. UNICEF Nederland vraagt daar aandacht voor in een donderdag verschenen rapport.
4 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Een helikopter van de Amerikaanse luchtmacht is woensdagavond aangekomen op Schiphol, ziet een ANP-fotograaf. Mogelijk gaat het om de helikopter die de Amerikaanse president Donald Trump vervoert. Die heet dan, zodra de president erin zit, de Marine One. Het toestel is naar Nederland gebracht door een militair transportvliegtuig.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van het demissionaire kabinet om mogelijke EU-sancties tegen twee extremistische Israëlische ministers te steunen, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Thom van Campen (VVD) zei in een debat in de Kamer woensdag zich achter het beleid van het kabinet te scharen. Volgens hem moet de druk op Israël verder worden opgevoerd.
9 uur geleden