RIVM: afgelopen dag 32.581 positieve coronatests
BILTHOVEN (ANP) - Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 32.581 positieve uitslagen van coronatests geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het op een na hoogste aantal ooit.
Afgelopen vrijdag registreerde het RIVM bijna 35.000 nieuwe gevallen, het recordaantal tot nu toe. Dat kwam deels door nameldingen van een storing eerder, waardoor niet alle bevestigde besmettingen goed werden geregistreerd. Op zaterdag telde het RIVM zo'n 28.000 nieuwe gevallen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 177.730 positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 23.245 nieuwe gevallen per dag. Dit is het hoogste gemiddelde ooit. Het oude record is van zaterdag, een dag eerder. Toen waren er in zeven dagen tijd gemiddeld 23.232 positieve tests per dag.
Omikronvariant
De snelle stijging van het aantal coronabesmettingen werd al verwacht. De omikronvariant komt nu het meest voor in Nederland en heeft de deltavariant verdrongen. De nieuwe versie van het virus is besmettelijker, maar mensen worden er mogelijk minder ziek van. Toch zou de nieuwe golf over een paar weken ook kunnen leiden tot meer ziekenhuisopnames. Het kabinet besluit komende week of de bestaande maatregelen moeten worden verlengd of uitgebreid.
In Amsterdam werden 2484 nieuwe coronagevallen genoteerd. Rotterdam registreerde er 1809, Den Haag 1733, Utrecht 929 en Groningen 602.
Sterfgevallen
Het aantal gemelde sterfgevallen blijft dalen. In het afgelopen etmaal kreeg het RIVM bericht dat zeven mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven, het kan soms even duren voordat een sterfgeval wordt doorgegeven. Bovendien is het niet verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden, dus in werkelijkheid kunnen meer mensen zijn gestorven.
In de afgelopen week zijn 123 sterfgevallen gemeld, gemiddeld ruim 17 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 3 november.
Meer uit Gezond
AMSTERDAM (ANP) - Hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) zegt dat het in het afgelopen jaar 27.500 mensen met verwondingen heeft geholpen in de Gazastrook. De mensen raakten gewond door gewelddadigheden, in 80 procent van de gevallen door beschietingen.
1 uur geledenSOLNA (ANP) - Het gevaar dat Europeanen bij een reis naar Afrika besmet raken met het marburgvirus is laag, en de kans dat het virus zich binnen Europa verder verspreidt is heel laag. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Volgens het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) is de kans ook klein dat het virus in Nederland opduikt.
1 uur geledenHAMBURG (ANP/DPA) - Twee personen die woensdag uit een trein in Hamburg werden gehaald om vermoedelijke besmettingen met het dodelijke marburgvirus, zijn negatief getest op het virus. De autoriteiten in Hamburg hebben dat donderdag bekendgemaakt.
5 uur geledenDORDRECHT (ANP) - De provincie Zuid-Holland heeft uit voorzorg weer een negatief zwemadvies gegeven voor de Merwelanden-plas in Dordrecht, die op enkele kilometers van de Chemours-fabriek ligt. Het zwemseizoen is zoals gebruikelijk op 1 oktober beëindigd en daarom is ook gestopt met het 'doorspoelen' van de zwemplas. Door constant water aan en af te voeren, namen afgelopen zomer de PFAS-concentraties in de plas zodanig af dat het volgens de provincie weer verantwoord was om te zwemmen in Merwelanden.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet doet te weinig tegen overgewicht en obesitas bij kinderen, klagen gezondheidsorganisaties en artsen. Ze vinden dat het te gemakkelijk is voor jongeren om aan ongezond eten te komen, en willen daarom maatregelen.
7 uur geledenBEIROET (ANP) - Het wordt voor hulpverleners in Libanon steeds gevaarlijker om slachtoffers van het recent opgelaaide geweld te helpen. Vooral in het zuiden van het land, waar Israël een grondoffensief is begonnen, en in regio's die gebombardeerd worden staat de hulpverlening onder druk, zegt Lotte Ruppert, hoofd van de noodhulpoperatie van het Internationale Rode Kruis in Libanon. Volgens Ruppert is ook meer geld nodig om alle ontheemden en gewonden van hulp te kunnen blijven voorzien.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De reistijd naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulpafdeling is maar "beperkt" toegenomen na de sluiting van achttien van die afdelingen tussen 2011 en 2022. Dat staat in een onderzoek dat minister Fleur Agema (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In de meeste gevallen kwamen er enkele minuten bij.
23 uur geleden