Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: aanpassing richtlijn had duidelijk moeten worden gemeld

RIVM: aanpassing richtlijn had duidelijk moeten worden gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Toen de overheid in augustus met nieuwe richtlijnen voor het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg kwam, stond daar niet expliciet bij wat er was veranderd. "Het was beter geweest als we dit duidelijk hadden vermeld", zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vrijdag.

Het instituut reageert op een onderzoek van Nieuwsuur. In de begindagen van de uitbraak kregen medewerkers in de ouderenzorg te horen dat ze geen mondmasker hoefden te dragen wanneer ze kort bij ouderen in de buurt waren, bijvoorbeeld om snel even iets te pakken of te geven. Het risico dat ze iemand zo zouden besmetten of zelf het virus zouden oplopen bij "vluchtig contact" was vermoedelijk klein, was de gedachte erachter. Daarnaast speelde mee dat beschermingsmiddelen toen schaars waren, aldus een RIVM-woordvoerder.

Volgens het RIVM bleek "in de loop van de tijd dat het advies over vluchtige contacten tot onduidelijkheid en problemen in de praktijk leidde". Daarom besloot het instituut tijdens de zomer om de richtlijnen nog eens tegen het licht te houden. Volgens Nieuwsuur gebeurde dat stilzwijgend, maar dat bestrijdt het RIVM. Bovendien zegt het instituut dat het nooit heeft ontkend dat schaarste een rol speelde bij de adviezen.

Meer uit Binnenland

Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

22 minuten geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

3 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

5 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

5 uur geleden
Bijna 1580 klimaatactivisten opgepakt op A12, 40 vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Bij de blokkade van Extinction Rebellion zijn 1579 klimaatactivisten aangehouden op de A12, meldt de politie zaterdagavond. De meeste demonstranten zijn weer op vrije voeten en worden niet vervolgd.

5 uur geleden
Weggebruikers kunnen via Utrechtsebaan (A12) Den Haag weer uit

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de A12 is vrijgegeven. Auto's kunnen via die weg Den Haag weer uit, meldt de politie zaterdagavond na de blokkade van Extinction Rebellion op de A12.

6 uur geleden
OM: honderden activisten opgepakt op A12, meesten niet vervolgd

DEN HAAG (ANP) - Honderden activisten zijn zaterdag opgepakt bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie zaterdagmiddag. Vanwege het "vreedzame karakter" van de demonstratie worden de meesten niet vervolgd.

7 uur geleden