Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

RIVM: aanpassing richtlijn had duidelijk moeten worden gemeld

RIVM: aanpassing richtlijn had duidelijk moeten worden gemeld

BILTHOVEN (ANP) - Toen de overheid in augustus met nieuwe richtlijnen voor het gebruik van mondmaskers in de ouderenzorg kwam, stond daar niet expliciet bij wat er was veranderd. "Het was beter geweest als we dit duidelijk hadden vermeld", zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vrijdag.

Het instituut reageert op een onderzoek van Nieuwsuur. In de begindagen van de uitbraak kregen medewerkers in de ouderenzorg te horen dat ze geen mondmasker hoefden te dragen wanneer ze kort bij ouderen in de buurt waren, bijvoorbeeld om snel even iets te pakken of te geven. Het risico dat ze iemand zo zouden besmetten of zelf het virus zouden oplopen bij "vluchtig contact" was vermoedelijk klein, was de gedachte erachter. Daarnaast speelde mee dat beschermingsmiddelen toen schaars waren, aldus een RIVM-woordvoerder.

Volgens het RIVM bleek "in de loop van de tijd dat het advies over vluchtige contacten tot onduidelijkheid en problemen in de praktijk leidde". Daarom besloot het instituut tijdens de zomer om de richtlijnen nog eens tegen het licht te houden. Volgens Nieuwsuur gebeurde dat stilzwijgend, maar dat bestrijdt het RIVM. Bovendien zegt het instituut dat het nooit heeft ontkend dat schaarste een rol speelde bij de adviezen.

Meer uit Binnenland

Tweede Kamer wil op termijn af van adoptie kind uit buitenland

DEN HAAG (ANP) - Adoptie van kinderen uit het buitenland moet op termijn niet meer plaatsvinden, vindt de Tweede Kamer. Een voorstel van de SP hiertoe haalde dinsdag een meerderheid. De motie verzoekt het kabinet om met een nieuw plan te komen waarin de zogeheten interlandelijke adoptie "op zorgvuldige wijze" wordt afgebouwd.

18 minuten geleden
Warmtenetsubsidie moet Gronings aardbevingsdorp van gas afhelpen

GRONINGEN/EEMSDELTA (ANP) - Met 2 miljoen euro subsidie van de provincie Groningen kan het 'aardbevingsdorp' Loppersum verdergaan met de aanleg van een warmtenet. De gemeente Eemsdelta, waar Loppersum onder valt, wil de voorziening in februari 2025 klaar hebben.

41 minuten geleden
Ede zoekt nog plaatsen voor zo'n honderd Oekraïners uit Harskamp

EDE (ANP) - Ede zoekt nog plaatsen voor ongeveer honderd Oekraïners die nu op Legerplaats Harskamp in het gelijknamige dorp wonen. Defensie wil het militaire oefenterrein in juli zelf weer gaan gebruiken. Een deel van de gebouwen op de legerplaats is sinds 2022 in gebruik voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Er woonden sindsdien ruim vierhonderd mensen.

2 uur geleden
Ov drie grote steden zaterdag ook stil om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - Stadsvervoerders RET (Rotterdam), GVB (Amsterdam) en HTM (Den Haag) zetten zaterdag ook voertuigen drie minuten stil naar aanleiding van de mishandeling van treinpersoneel afgelopen weekend, laat een woordvoerder van RET weten. Er wordt nog gekeken of zowel bussen, trams, als metro's stil worden gezet. "We zijn nog aan het kijken wat operationeel haalbaar is", aldus de woordvoerder van RET. GVB zegt dat al het openbaar vervoer in de hoofdstad voor drie minuten wordt stilgezet.

2 uur geleden
Drie Nederlandse militairen gewond tijdens oefening in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - Bij een botsing in Duitsland zijn drie Nederlandse militairen gewond geraakt. Ze moesten naar het ziekenhuis voor behandeling, meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Twee andere militairen liepen bij het ongeval in Altmark blauwe plekken op.

2 uur geleden
Zeeland geeft subsidie voor bescherming tegen wolven

MIDDELBURG (ANP) - Zeeuwse eigenaren van landbouwhuisdieren kunnen tijdelijk een subsidie aanvragen voor het nemen van maatregelen om een wolvenaanval te voorkomen. De provincie Zeeland stelt daarvoor 95.000 euro beschikbaar.

3 uur geleden
Roosendaal werkt aan opvang voor 300 asielzoekers

ROOSENDAAL (ANP) - In de buurt van het Brabantse dorp Heerle moet een noodopvang voor ongeveer driehonderd asielzoekers verrijzen. Het is de bedoeling dat de locatie maximaal vier jaar in gebruik is.

3 uur geleden