
Rivierdijken mogelijk sterker dan gedacht
WESTERVOORT (ANP) - Een aantal rivierdijken in Nederland lijkt sterker te zijn dan tot nu toe werd aangenomen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de grootste dijkversterkingsoperatie ooit in Nederland daardoor een stuk goedkoper kan uitpakken. Voor het versterken van 1100 kilometer dijk in de komende jaren is 7,4 miljard euro uitgetrokken.
Op twee plekken in Nederland, langs de Maas en de IJssel, worden sensormetingen gedaan naar de sterkte van de grond onder een dijk in de zogenoemde onverzadigde zone. Dat is een tussenlaag in de dijk tussen het grondwater en de bovengrond. Uit de eerste metingen blijkt al dat deze tussenlaag compact en sterk is, aldus projectleider Martin Schepers van het Hoogwaterbeschermingsprogramma van Rijkswaterstaat en de waterschappen.
"Met zo'n sterkere tussenlaag is er minder of zelfs helemaal geen dijkversterking nodig. Hoeveel dat uiteindelijk oplevert is nog niet te zeggen, maar werken aan de dijken is zo kostbaar dat alle beetjes helpen. Bovendien kan de hinder voor de leefomgeving worden beperkt", aldus Schepers.
Vernieuwingen
Dijkdeskundigen gaan nu in alle seizoenen voortdurend meten hoe de tussenlaag in de twee onderzoeksdijken zich houdt. Als de gunstige verwachting uitkomt, worden meer dijken op andere plaatsen in het land doorgemeten.
"Dergelijk onderzoek is nooit eerder gedaan", aldus Schepers. "Dijkbeheer is heel lang hetzelfde gebleven. Er komen nu veel vernieuwingen aan. Met moderne technieken als drones, sensoren en infrarood komen we tegenwoordig veel meer te weten over hoe dijken zich eigenlijk gedragen door het jaar heen. Waterschappen kunnen hun dijken daardoor veel nauwkeuriger monitoren. Dat is belangrijk voor bescherming tegen hoogwater en uiteindelijk ook de basis voor goedkoper en sneller bouwen."
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland noemt het "goed nieuws" dat driekwart van de gemeenten geheel of deels aan de opgave van de spreidingswet voldoet. Tegelijkertijd begrijpt de organisatie dat sommige gemeenten de deadline van dinsdag niet hebben gehaald, onder meer omdat het demissionaire kabinet de spreidingswet wil intrekken. "Het is echter goed nieuws dat de juiste weg is ingezet."
33 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - "Het is fijn dat sommige gemeenten een stap naar voren doen, maar het is ook aan andere gemeenten om mensen een veilige plek te bieden", zo reageert het Rode Kruis op de dinsdag naar buiten gebrachte cijfers over de spreidingswet. Gemeenten die meer opvangplekken willen regelen "van goede kwaliteit voor mensen op de vlucht" kunnen rekenen op ondersteuning van het Rode Kruis.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat gemeenten tienduizenden plekken voor asielzoekers hebben gevonden voor de spreidingswet is "een hele prestatie gezien alle obstakels die door het kabinet zijn opgeworpen, het is heel knap waar we staan". Dat zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij is voorzitter van een commissie die zich voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bezighoudt met de opvang van asielzoekers.
42 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben samen 74.500 opvangplekken voor asielzoekers gevonden. Dat is driekwart van de 101.500 plekken die oud-minister Marjolein Faber (Asiel) van ze had gevraagd op grond van de spreidingswet. De termijn is dinsdag verlopen.
44 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De Stichting Ideƫle Reclame (SIRE) start een campagne rond de negatieve vooroordelen over vijftigplussers. Want de vooroordelen kunnen bij 'ouderen' leiden tot een slechtere gezondheid en zelfs een korter leven. Maar ze kunnen zelf ook wat doen, zo luidt de boodschap.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia gaat na het afronden van haar bachelor Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam starten met een bachelor Nederlands Recht, eveneens aan de UvA. Daarnaast gaat ze de komende twee studiejaren een werkstudentprogramma van Defensie volgen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) mag een deel van het tweestatusstelsel voor asielzoekers later invoeren. Dat schrijft minister Mona Keijzer voor Asiel en Migratie (BBB) in een brief aan de Tweede Kamer. Ze komt hiermee met name het CDA tegemoet, dat kritiek had op het moment waarop de wet in werking zou treden. Of de wet wordt aangenomen, is nog onzeker.
10 uur geleden