Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rivian en techaandelen duikelen, flinke verliesbeurt Wall Street

Rivian en techaandelen duikelen, flinke verliesbeurt Wall Street

NEW YORK (ANP) - De maker van elektrische bestelbusjes en pick-uptrucks Rivian is flink gedaald op Wall Street. Amazon, dat een belang heeft in Rivian en ook veel bestelbusjes van de onderneming koopt de komende jaren, gaat op technologiegebied samenwerken met autoconcern Stellantis en gaat ook elektrische bestelwagens van het moederbedrijf van onder meer Fiat, Peugeot en Chrysler afnemen. Beleggers maakten zich daarom zorgen wat die deal voor Rivian betekent en zetten het aandeel ruim 11 procent lager.

Amazon daalde 1,9 procent. Stellantis, dat zowel in Europa als in de Verenigde Staten beursnoteringen heeft, steeg 0,4 procent.

Ook andere bedrijven, met name techondernemingen, verloren flink op de Amerikaanse beurzen. Zo daalde Microsoft 3,8 procent en werd Apple 2,7 procent lager gezet. Google-moeder Alphabet (min 4,6 procent) en Facebook-moeder Meta Platforms (min 3,7 procent) verloren ook aanzienlijk.

Federal Reserve

De Dow-Jonesindex, die een dag eerder nog op een recordstand sloot, ging 1,1 procent omlaag tot 36.407,30 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 1,9 procent tot 4700,58 punten en techbeurs Nasdaq duikelde 3,3 procent. Die graadmeter kwam uit op 15.100,17 punten. Die daling was de sterkste sinds maart

De verkoopgolf onder techaandelen was al bezig, maar werd versterkt door notulen van de Federal Reserve waaruit bleek dat de beleidsbepalers van de centrale bank rekening houden met snellere renteverhogingen. Techaandelen worden als risicovol gezien en als de rente stijgt kiezen veel beleggers ervoor om wat minder risico te nemen met hun beleggingen.

Nikola

Beyond Meat stond aan het begin van de handelsdag nog dik in de plus vanwege het nieuws dat de kipvervanger van dat bedrijf bij Kentucky Fried Chicken (KFC) in de VS verkocht gaat worden. Uiteindelijk ging al die winst echter verloren en daalde het aandeel meer dan 5 procent.

Nikola verloor 4,3 procent. Transportbedrijf USA Truck liet weten tien elektrische vrachtwagens van het bedrijf te kopen. Ook maakte de maker van elektrische voertuigen bekend een claim van 2 miljard dollar tegen concurrent Tesla niet door te zetten. Nikola beschuldigde het bedrijf van Elon Musk sinds 2018 van het kopiëren van patenten. Een tegenclaim van Tesla tegen Nikola is ook van de baan. Tesla daalde 5,4 procent.

De euro was 1,1311 dollar waard, tegen 1,1331 dollar bij het slot in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent meer op 77,11 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder op 80,12 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Apple komt met mixed-realitybril, nieuwe software en computers

CUPERTINO (ANP) - Apple heeft zoals verwacht een mixed-realitybril aangekondigd. De Apple Vision Pro kan computerbeelden over de realiteit heen leggen (augmented reality of AR) door middel van camera's die de wereld om je heen tonen, maar kan ook voor virtual reality (VR) gebruikt worden. De aankondiging kwam aan het eind van de jaarlijkse presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie WorldWide Developer Conference (WWDC). Daarvoor gebruikte Apple-topman Tim Cook de legendarische spreuk 'One More Thing', die zijn voorganger Steve Jobs bijvoorbeeld gebruikte bij de introductie van de iPhone.

20 minuten geleden
EU verlengt importbeperkingen voor Oekraïens graan

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie wil de importbeperkingen voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne verlengen. Oost-Europese boeren kunnen de hervatting van de import van de goedkope waar van Oekraïense concurrenten nog niet aan, meent de Europese Commissie.

37 minuten geleden
Schiphol test tilrobot om personeel in bagagehal te helpen

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot getest die koffers opzij kan schuiven naar de bagageband. De luchthaven kondigt aan nog een aantal andere tilhulpen en volledig geautomatiseerde systemen te willen testen.

2 uur geleden
Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

3 uur geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

3 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

4 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

5 uur geleden