Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ritzege voor Almeida in Giro, roze trui weer voor Thomas

Ritzege voor Almeida in Giro, roze trui weer voor Thomas

MONTE BONDONE (ANP) - De Portugees João Almeida heeft de zestiende etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Het was een zware bergrit met aankomst op de Monte Bondone. De renner van UAE Team Emirates versloeg in de sprint Geraint Thomas, met wie hij in de slotkilometers alleen voorop was geraakt. De Brit van Ineos Grenadiers nam wel de leiderstrui over van de Fransman Bruno Armirail.

Primoz Roglic, de Sloveense kopman van Jumbo-Visma, finishte na een boeiend gevecht als derde en moest 25 seconden toegeven op zijn concurrenten in het algemeen klassement. Thymen Arensman finishte als tiende. In het klassement heeft Thomas 18 seconden voorsprong op Almeida, Roglic volgt op 29 seconden. De winnaar van de Giro, die op zondag eindigt, komt vermoedelijk uit het drietal dat woensdag in een vlakke rit enigszins mag 'uitrusten'.

Uit een groep van zo'n 25 renners bereikte de Ier Ben Healy als eerste de top van de Passo de Santa Barbara, een klim van de eerste categorie. De kopgroep dunde langzaam uit en aan de voet van de Serrada, de voorlaatste klim, bedroeg de marge met de groep favorieten nog zo'n 4 minuten. Daarin deden de renners van Jumbo-Visma het kopwerk, mogelijk met plannen rond hun kopman Roglic.

Sprint

De eerste koplopers bereikten de voet van de slotklim - over 21,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,7 procent - nog met een marge van 3,5 minuut op een groep die aangevoerd werd door de Jumbo-renners Sam Oomen, Michel Hessmann, Rohan Dennis en Koen Bouwman. Rozetruidrager Armirail klampte aan.

Met Dennis als tempomaker moest de ene na de andere renner lossen, maar nadat de Australiër zijn werk gedaan had nam de ploeg UAE Team Emirates van de Portugees João Almeida de achtervolging over. 10 kilometer onder de top moest Armirail de groep-Roglic laten gaan.

Er ontstond een kopgroep met de topfavorieten Thomas, Almeida en Roglic, die met de Amerikaan Sepp Kuss nog een ploegmaat bij zich had. De Ier Eddie Dunbar ging lang mee, ook toen Almeida kort voor het steilste stuk aanviel. Kuss reed het gat bijna dicht, tot hij moest wachten op Roglic, die een zwak moment had. Thomas zag de hapering bij de Sloveen, versnelde en reed naar Almeida toe. Samen gingen ze op jacht naar de ritzege waarbij Thomas wist dat de roze trui op hem lag te wachten. In de sprint was Almeida de snelste waarna de 24-jarige Portugees na vier tweede plaatsen in Giro-ritten in 2020 en 2021 eindelijk kon juichen.

Meer uit Sport

Riner en Pérec ontsteken olympisch vuur, Spelen Parijs begonnen

PARIJS (ANP) - Judoka Teddy Riner en oud-atlete Marie-José Pérec hebben als laatste dragers van de vlam het olympische vuur voor de Spelen van Parijs ontstoken. Daarmee zijn de dertigste moderne Olympische Spelen officieel begonnen.

3 uur geleden
Cavendish wint ook wielercriterium in Heerlen

HEERLEN (ANP) - Mark Cavendish heeft voor de tweede keer deze week een Nederlands criterium gewonnen. De 39-jarige Britse wielrenner van Astana was onder het toeziend oog van enkele tienduizenden toeschouwers de beste in de Franssen Franken Ronde Heerlen.

5 uur geleden
Abbingh en De Jong zwaaien met vlag op regenachtige Seine

PARIJS (ANP) - Handbalster Lois Abbingh en 3x3-basketballer Worthy de Jong zwaaien ondanks de regen vol trots de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen op de Seine van Parijs. De Nederlandse afvaardiging, bestaande uit 144 atleten en begeleiders, was op de gezamenlijke boot met Peru als 58e van de 85 aan de beurt. Abbingh en De Jong stonden als enigen in het oranje op de boot.

6 uur geleden
Regen overschaduwt unieke openingsceremonie op Seine

PARIJS (ANP) - De regen heeft de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Parijs op de Seine na een droog eerste halfuur overgenomen. Sporters kiezen er regelmatig voor om zich gekleed in een poncho vanaf de boten aan de honderdduizenden aanwezigen te tonen. De glimlachen op hun gezichten waren er niet minder om.

6 uur geleden
Tribunes langs Seine volgestroomd voor opening Spelen

PARIJS (ANP) - De vele tribunes met betaalde zitplaatsen langs de Seine zijn bij aanvang van de openingsceremonie van de Olympische Spelen zo goed als volgestroomd. Veel mensen hebben boven de kades een plekje gezocht waar ze het spektakel gratis kunnen zien.

7 uur geleden
Van Dijk kan TeamNL eerste plak bezorgen, hockeyteams in actie

PARIJS (ANP) - Op de eerste dag na de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs strijden de wielrensters en wielrenners om de medailles bij het tijdrijden. Demi Vollering en Ellen van Dijk doen zaterdag namens Nederland mee bij de vrouwen, Daan Hoole bij de mannen.

7 uur geleden
Openingsceremonie op Seine begonnen met vuurwerk en Griekse boot

PARIJS (ANP) - De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs is vlak na 19.30 uur officieel begonnen met vuurwerk in de kleuren van de Franse vlag. De boot van Griekenland was de eerste in een parade vanaf Pont d'Austerlitz, waarin de afvaardigingen van tweehonderd landen verspreid over 85 boten uiteindelijk ruim 6 kilometer over de Seine zullen afleggen.

7 uur geleden