Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ritje met Uber ook in Nederland duurder wegens brandstofprijzen

Ritje met Uber ook in Nederland duurder wegens brandstofprijzen

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Uber heeft ook in Nederland de prijzen voor een rit verhoogd vanwege de hoge brandstofprijzen. Die zijn fors gestegen sinds de Russische invasie van Oekraïne en de westerse sancties tegen Rusland. Eerder werd al bekend dat Amerikaanse klanten een brandstoftoeslag moeten betalen. Die is bedoeld om chauffeurs te helpen.

Het gaat om een verhoging van het basistarief met 0,50 euro. Daarmee wil Uber naar eigen zeggen chauffeurs die gebruikmaken van het platform helpen met de gestegen operationele kosten. De chauffeurs zijn op de hoogte gebracht van deze prijsverhoging, aldus het bedrijf.

In de Verenigde Staten ging het om een toeslag van tussen de 0,45 dollar (0,41 euro) en 0,55 dollar (0,50 euro). Die geldt in ieder geval voor zestig dagen. Uber benadrukt dat passagiers altijd de prijs van een rit zien voordat ze die boeken.

Vorige week liet taxibrancheorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) nog weten dat de prijs van een taxiritje de komende tijd maar een beetje kan meestijgen met de brandstofprijzen. Chauffeurs moeten zich houden aan een landelijke maximumprijs. Vaak zitten zij daar al in de buurt, waardoor extra kosten nauwelijks kunnen worden doorberekend aan de klant.

Meer uit Financieel

Omzet auto- en motorbranche minder hard gestegen

DEN HAAG (ANP) - In het derde kwartaal is de omzet in de auto- en motorbranche fors minder gestegen dan in het tweede kwartaal. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Het gaat om een omzetstijging van 10,4 procent in juli, augustus en september ten opzichte van een jaar eerder, waar dat in het tweede kwartaal nog een omzetstijging van 33,7 procent was.

52 minuten geleden
1 op 4 mensen geeft meer uit aan feestdagen, 1 op 5 juist minder

AMSTERDAM (ANP) - Ruim een kwart van de Nederlandse consumenten verwacht meer uit te geven aan Sinterklaas en Kerstmis dan vorig jaar en één op de vijf juist minder. Die laatste groep doet dat omdat de prijzen hoger zijn, omdat ze bewuster om willen gaan met geld en alleen noodzakelijke dingen willen kopen. Dat zegt ABN AMRO op basis van onderzoek onder 1250 mensen.

52 minuten geleden
Afvalfonds: meer extra statiegeldmachines, niet alleen in supers

LEIDSCHENDAM (ANP) - Bij supermarkten moeten komende jaren honderden extra statiegeldmachines komen, om ervoor te zorgen dat mensen meer plastic flessen gaan inleveren. Dat staat in een nieuw plan dat het Afvalfonds Verpakkingen heeft ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

7 uur geleden
Krant: ongeveer helft Duitse intercitytreinen arriveert te laat

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn (DB) heeft in november de slechtste punctualiteitscijfers in acht jaar neergezet met zijn langeafstandstreinen. Vorige maand arriveerde ongeveer de helft van de ICE's en normale intercity's van de onderneming te laat op bestemming, schrijft de Duitse krant Bild am Sonntag.

8 uur geleden
Beursweek in teken van banenrapport VS, bezoek China en top Dubai

AMSTERDAM (ANP) - In de nieuwe beursweek gaat de aandacht van beleggers vooral uit naar het belangrijke banenrapport uit de Verenigde Staten. In de agenda staat ook een bezoek van voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen aan China. De financiële markten zullen daarnaast met een schuin oog kijken naar de klimaattop in Dubai en de inmiddels weer in volle hevigheid voortwoedende oorlog in de Gazastrook.

8 uur geleden
Duitse kerstmarkten klagen over hoge kosten voor muziek

BERLIJN (ANP/DPA) - Veel exploitanten van kerstmarkten in Duitsland klagen over de buitensporige kosten voor muziek. Ze moeten namelijk voor de muziekrechten betalen bij het Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte (GEMA). Die auteursrechtenorganisatie heeft zijn tarieven soms flink verhoogd omdat kerstmarkten eerder onjuiste gegevens doorspeelden om kosten te drukken.

13 uur geleden
Macron: toezeggingen voor handelsverdrag Mercosur niet voldoende

DUBAI (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De onderhandelingen voor een handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en vier Zuid-Amerikaanse landen lijkt extra vertraging op te lopen. Volgens de Franse president Emmanuel Macron zijn de toezeggingen op het gebied van milieu die Brussel heeft gekregen, namelijk niet voldoende. Daarmee boort hij recente hoop op een spoedig akkoord weer de grond in.

14 uur geleden