Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Risico's hypotheek op overwaarde niet goed onderzocht'

'Risico's hypotheek op overwaarde niet goed onderzocht'

AMSTERDAM (ANP) - Aanbieders van hypotheken waarmee huiseigenaren de overwaarde van hun woning kunnen verzilveren, hebben de risico's van deze leningen niet goed onderzocht. Dat concludeert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op basis van een onderzoek naar deze 'verzilverhypotheken'. Volgens de toezichthouder bestaat het gevaar dat kwetsbare, veelal oudere woningbezitters in de financiële problemen komen door de hypotheekvorm.

Verzilverhypotheken, ook wel opeethypotheken genoemd, zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Door de sterk gestegen huizenprijzen zijn veel woningen veel meer waard dan hun aankoopprijs. Oudere woningbezitters met weinig andere inkomsten hebben daardoor in theorie een hoog vermogen, maar kunnen dit nog niet benutten.

Verzilverhypotheken bieden die mogelijkheid wel, zonder dat eigenaren direct hun huis uit hoeven. De AFM vindt dat in principe een gunstige ontwikkeling, maar merkt op dat de hypotheken lang niet voor iedereen geschikt zijn. Zo is er de kans dat mensen met een restschuld blijven zitten door het krediet, bijvoorbeeld als de waarde van het huis sterk daalt. Daarnaast is het in bepaalde gevallen mogelijk dat mensen met een verzilverhypotheek ongewild moeten verhuizen, stelt de toezichthouder.

Dit soort risico's zijn niet voldoende meegenomen in de de ontwikkeling van de nieuwe hyptoheekproducten, stelt de AFM. Zo zijn de aanbieders, die de marktwaakhond niet bij naam noemt, niet goed nagegaan welke huizen voor onderpand geschikt zijn. Ook moeten ze beter onderzoeken wat een daling van de huizenprijzen, bijvoorbeeld als gevolg van een recessie, betekent voor de woningeigenaren.

Ook waarschuwt de autoriteit dat verzilverhypotheken relatief duur zijn. Dat komt doordat de rente niet direct wordt betaald, maar bij de overige hypotheekschuld wordt opgeteld. Daardoor betaal je uiteindelijk rente op rente. Veel woningeigenaren die munt willen slaan uit de overwaarde op hun huizen, zijn volgens de AFM daarom beter geholpen met goedkopere oplossingen.

Meer uit Financieel

Duits energieconcern RWE steekt 55 miljard in duurzame projecten

ESSEN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Het Duitse energieconcern RWE is van plan tot en met 2030 wereldwijd in totaal 55 miljard euro te investeren in duurzame energiebronnen en andere schone projecten. Dat meldde het bedrijf dinsdag op een beleggersdag in Londen.

21 minuten geleden
Delfts biotechbedrijf krijgt miljoenen om te groeien

DELFT (ANP) - Het nieuwe bedrijfje Cradle uit Delft, dat kunstmatige intelligentie (AI) ontwikkelt om sneller enzymen te kunnen bouwen, heeft miljoenen opgehaald bij investeerders om verder te kunnen groeien. De investeringsronde leverde 24 miljoen dollar op, omgerekend bijna 22 miljoen euro.

1 uur geleden
DNB: bankensector weerbaar, maar concurrentie neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De gestegen winsten van Nederlandse banken gaan gepaard met maatschappelijke onvrede over de hoogte van de spaarrente, constateert De Nederlandsche Bank (DNB) in een nieuwe studie. Weliswaar staan banken er in ons land goed voor, de sector moet ervoor waken dat "de rugwind omslaat in tegenwind", aldus de centrale bank, die daarbij onder meer wijst naar de gevolgen van digitalisering en concurrentie.

1 uur geleden
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland stopt met adverteren op X

DEN HAAG (ANP) - De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stopt met adverteren op X. De overheidsinstantie blijft het socialmediakanaal nog wel gebruiken om vragen van klanten te beantwoorden en om eventuele storingen kenbaar te maken, zegt een woordvoerster.

1 uur geleden
Baas vliegtuigmotorenmaker Rolls-Royce gelooft niet in waterstof

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Britse fabrikant van vliegtuigmotoren Rolls-Royce gelooft niet dat stroom of waterstof toekomst hebben voor de aandrijving van vliegtuigen. Volgens de begin dit jaar aangetreden topman Tufan Erginbilgic is duurzame vliegtuigbrandstof, ofwel zogeheten sustainable aviation fuel (SAF), de enige manier voor grote luchtvaartmaatschappijen om klimaatdoelen te halen.

2 uur geleden
Scholz: overheid zal taken vervullen ondanks begrotingscrisis

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft dat de overheid haar taken zal blijven vervullen, ondanks de begrotingscrisis die zijn regering op haar kop heeft gezet. "De lopende uitgaven zullen niet worden beïnvloed", zei Scholz dinsdag in de Bondsdag, het Duitse parlement. "De staat zal zijn taken blijven vervullen."

2 uur geleden
Reisaanbieders: Duitse kerstmarkten weer in trek bij Nederlanders

DEN HAAG (ANP) - Meerdaagse kerstmarktcruises over de Rijn of een dagtrip naar Oberhausen. Nederlanders trekken in de feestmaanden weer in groten getale de grens over om kerstmarkten in Duitse steden te bezoeken, geven reisorganisaties en de ANWB aan.

3 uur geleden