Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Risico op schade door Chinees ruimteafval 'extreem klein'

Risico op schade door Chinees ruimteafval 'extreem klein'

PEKING (ANP/AFP) - De kans dat Chinees ruimteafval een dezer dagen schade aanricht als het neerkomt op de aarde is extreem klein. Dit beklemtoonde een regeringswoordvoerder in Peking, kort nadat in de Verenigde Staten was gewaarschuwd dat een uitgerangeerde Chinese raket voor bewoonde gebieden en de luchtvaart gevaarlijk is.

Het is niet bekend waar de eventuele brokstukken van de draagraket straks neerkomen, want er is geen controle meer over het gevaarte van 30 meter hoog. Volgens het Europees ruimtevaartagentschap ESA komt de brokstukken in Europa neer, waarschijnlijk in Zuid-Europa.

De draagraket van het type Lange Mars 5B is ruim een week na de lancering nog bezig met zijn laatste baantjes om de aarde. Het projectiel heeft de module Tianhe (Hemelse harmonie) voor een Chinees ruimtestation gelanceerd en zou mogelijk zondag tussen ongeveer 19.00 uur en 20.00 uur terugkeren in de atmosfeer.

Geen reden tot zorg

Het is nu vrijwel onmogelijk om te voorspellen welke onderdelen verbranden of neerstorten. Maar volgens Peking is er geen reden tot zorg en kan altijd nog tijdig worden gewaarschuwd. De meeste objecten verbranden bij terugkeer volledig in de atmosfeer. Maar een jaar geleden kwam puin van een Lange Mars 5B-raket terecht in Ivoorkust, waarbij huizen werden beschadigd.

China is druk bezig met ruimtevaartprojecten en als er een Chinees ruimtestation functioneert, kan dat straks het enige zijn. Het internationale ruimtestation ISS is na meer dan twintig drukke jaren 'uitgewoond' en ziet de laatste jaren tegemoet.

Meer uit Buitenland

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

BERLIJN (ANP) - Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

36 minuten geleden
Spanningen in Duitse stad Leipzig op linkse demonstratiedag Tag X

LEIPZIG (ANP/DPA) - Op "Tag X", een extreemlinkse protestdag, is het in de Duitse stad Leipzig tot botsingen gekomen tussen demonstranten en de politie, die in groten getale was uitgerukt. De politie sprak van "grote rellen", waarbij vuurwerk en stenen naar de politie werden gegooid. Voor "Tag X" zijn in linkse kringen door heel Duitsland mensen opgeroepen mee te doen, mogelijk duizenden zijn naar Leipzig gekomen. De aanleiding is de veroordeling van de links-extremistische Lina E. en drie anderen. Zij werden woensdag veroordeeld voor aanslagen op vermeende of daadwerkelijke neonazi's, waarbij meerdere gewonden vielen.

2 uur geleden
Biden ondertekent wet over verhoging schuldenplafond

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft de wet ondertekend over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Na weken onderhandelen en gekibbel werd het wetsvoorstel donderdag door de Senaat en het Huis van Afgevaardigden aangenomen.

2 uur geleden
Erdogan opnieuw beëdigd als Turkse president

ANKARA (ANP) - Recep Tayyip Erdogan is opnieuw beëdigd als de president van Turkije. De 69-jarige politicus, die vorige week de verkiezingen won, begint aan zijn derde termijn.

8 uur geleden
Israëlische soldaten doodgeschoten bij grens met Egypte

JERUZALEM (ANP/AFP) - Drie Israëlische soldaten zijn doodgeschoten bij de Egyptische grens in het zuiden, volgens Israël door een Egyptische agent. Na een klopjacht kon de "terrorist" op Israëlisch grondgebied worden gedood, meldt het Israëlische leger. Waarnemers noemen het incident aan de grens met Egypte, dat eind jaren 70 vrede sloot met Israël, uitzonderlijk.

9 uur geleden
Voor het eerst bezoekt een paus Mongolië

VATICAANSTAD (ANP/AFP/RTR) - Voor het eerst gaat een paus naar Mongolië, het Aziatische land ingeklemd tussen China en Rusland. De 86-jarige paus Franciscus is er van 31 augustus tot 4 september op bezoek, kondigde het Vaticaan aan, zonder verdere details te geven over het programma.

10 uur geleden
Peru verplaatst Joran van der Sloot voor uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot is zaterdag verplaatst naar een andere gevangenis in Peru, meldt CNN. De 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005 zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten en deze verplaatsing is een stap in dat proces.

12 uur geleden