Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rioolwaterzuiveringen maken rioolwater steeds schoner

Rioolwaterzuiveringen maken rioolwater steeds schoner

DEN HAAG (ANP) - Rioolwaterzuiveringen haalden nog nooit zoveel fosfor en stikstof uit het rioolwater als in 2018, relatief gezien. De zuiveringsinstallaties hoefden dat jaar vanwege droogte minder rioolwater te verwerken en functioneerden daardoor beter. Daar komt bij dat de zuiveringsinstallaties zijn verbeterd. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In menselijke urine en uitwerpselen komen veel stikstofverbindingen voor. Waterschappen proberen te voorkomen dat er te veel fosfor en stikstof in het oppervlaktewater komt, omdat dit niet goed is voor de natuur. Een overschot van deze stoffen kan leiden tot overmatige algengroei, waardoor waterplanten en bepaalde vissoorten verdwijnen. Het is ook niet gezond om te zwemmen in plassen met veel blauwalg.

Rioolwater is een mengsel van afvalwater van bedrijven en huishoudens en regenwater, dat via straatkolken en dakgoten in het riool stroomt. In 2018 viel er bijna 30 procent minder neerslag. Dit zorgde ervoor dat zuiveringsinstallaties minder rioolwater hoefden te verwerken en daardoor functioneerden ze beter. Ook hebben waterschappen hun rioolwaterzuiveringsinstallaties sinds midden jaren 90 verbeterd onder druk van Europese regelgeving. Het lukt ze ook steeds beter om zware metalen uit het afvalwater te halen.

Meer uit Binnenland

Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

7 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

9 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

9 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

12 uur geleden
Groninger opgepakt om maken 'bangalijst' en intimideren advocaat

GRONINGEN (ANP) - Een 26-jarige man uit Groningen is opgepakt voor het maken van een bangalijst. Hij deelde privégegevens en foto's van jonge vrouwen en plaatste daar seksuele berichten bij. Ook zou hij hebben geprobeerd een advocaat die slachtoffers bijstond onder druk te zetten, zodat zij haar werk zou stoppen.

12 uur geleden
Burgemeester Bruls over intocht Vierdaagse: uitstekende sfeer

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen is erg tevreden met het verloop van de laatste dag van de Vierdaagse. Hij spreekt van een vlekkeloze intocht. "De sfeer is uitstekend", zegt Bruls, terwijl hij wandelaars aanmoedigt tijdens hun laatste meters over de Via Gladiola.

12 uur geleden
KLM noemt storing zo goed als opgelost, vreest meer annuleringen

AMSTERDAM (ANP) - Bij KLM is de computerstoring zo goed als opgelost, waardoor het verkeer van en naar Schiphol wordt hervat. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij, nadat door de storing veel vluchten waren vertraagd en geannuleerd. Maar de dienstregeling is dusdanig verstoord dat KLM waarschuwt voor meer mogelijke annuleringen dit weekend.

12 uur geleden