Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rinnooy Kan: vijftig tot honderd Kamerleden erbij

Rinnooy Kan: vijftig tot honderd Kamerleden erbij

DEN HAAG (ANP) - De landelijke, provinciale en lokale politiek moet op de schop. Het aantal Kamerleden moet met vijftig tot honderd worden uitgebreid en er moet een districtenstelsel worden ingevoerd. Daarvoor pleit emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan woensdag in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer telt nu 150 leden.

Het huidige politiek stelsel is vastgelopen en vooral "onvoldoende democratisch", schrijft Rinnooy Kan in zijn plan, dat hij op uitnodiging van de Tweede Kamer heeft opgesteld. De Kamer praat woensdag met experts over de verhouding tussen de landelijke overheid en gemeenten.

Door de lage kiesdrempel komen er steeds kleinere fracties, "gevuld met snel overwerkte fractieleden". "Extra Kamerleden zijn nuttig en nodig", schrijft Rinnooy Kan. De nieuwe zetels moeten worden verdeeld over de kiesdistricten. Hiermee wordt de band tussen kiezer en gekozene versterkt, meent Rinnooy Kan. De Eerste Kamer kan worden gekozen door gekozen regioraden. Nu kiezen de leden van Provinciale Staten de 75 senatoren.

Jeugdzorg

Veel gemeenten werken nu in regio's samen omdat zij taken zoals de jeugdzorg niet zelfstandig kunnen uitvoeren. De gekozen gemeenteraden staan in die regionale samenwerkingsverbanden vaak buitenspel. Dat is Rinnooy Kan een doorn in het oog, stelt hij in een toelichting aan het ANP. De D66-prominent benadrukt het pleidooi op persoonlijke titel te houden.

De bestaande gemeenten gaan wat hem betreft op in veertig tot vijftig democratisch gekozen regio's, die samenvallen met de kiesdistricten. Vanuit die nieuwe regio's kunnen taken weer aan gemeenten, deelgemeenten of wijkraden worden toevertrouwd. Dat is afhankelijk van de wens of behoefte in een regio. Deze sub-regio's kunnen desgewenst rechtstreeks worden gekozen. "Betrokkenheid van inwoners blijft enorm belangrijk", benadrukt Rinnooy Kan.

Regiostelsel

Met zo'n regiostelsel worden provincies overbodig en kunnen verdwijnen, vindt Rinnooy Kan. Hooguit kunnen provincies een ceremoniële functie behouden. De hervorming van het bestuur in Nederland "moet nu echt gebeuren", stelt hij.

Die verhouding tussen 'Den Haag' en gemeenten staat al lang onder druk. Gemeenten krijgen er steeds maar taken bij, maar onvoldoende budget om die goed uit te voeren. Het kabinet is het daar niet mee eens. De landelijke overheid heeft gemeenten hard nodig bij de realisatie van delen van het regeerakkoord, zoals de bouw van veel extra woningen en energieplannen.

Meer uit Politiek

Kabinet trekt 125 miljoen uit voor subsidie waterstof

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt voor de komende vier jaar in totaal 125 miljoen euro uit om waterstof als brandstof te stimuleren, meldt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Van het geld moeten ongeveer veertig stations worden neergezet en kunnen enkele duizenden voertuigen op waterstof de weg op.

2 uur geleden
Gelderse politici opnieuw om tafel over commissaris Berends

ARNHEM (ANP) - De fractievoorzitters van de Provinciale Staten in Gelderland praten opnieuw over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag aan het adres van commissaris van de Koning John Berends. Vrijdag overhandigden de commissaris en de verantwoordelijk gedeputeerde de Staten meer informatie over de kwestie en de partijen overleggen maandagavond over die vrijgekomen stukken.

5 uur geleden
Nieuwe PvdD-voorzitter is overtuigd dat Ouwehand lijst zal trekken

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe voorzitter van de Partij voor de Dieren, Michiel Knol, is ervan overtuigd dat Esther Ouwehand gewoon weer lijsttrekker wordt voor de verkiezingen. "We gaan er natuurlijk nog steeds vanuit dat Esther terugkomt", zegt hij in een toelichting op haar besluit zich tijdelijk terug te trekken. Alleen theoretisch is er wat hem betreft een kans dat zij niet op de eerste plaats van de lijst staat.

15 uur geleden
Ouwehand: ik treed tijdelijk terug als lijsttrekker PvdD

DEN BOSCH (ANP) - Esther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de beschuldigingen van integriteitsschendingen tegen haar. "Het goede nieuws is dat ik er heel veel vertrouwen in heb dat het goed gaat komen", zei Ouwehand tegen haar partij op het congres in Den Bosch. Ze hoopt dus nog voor de verkiezingen de lijst weer aan te voeren, nadat het interim-bestuur duidelijkheid heeft verschaft.

16 uur geleden
PvdD-leden zetten Kamerlid Van Raan terug op verkiesbare plek

DEN BOSCH (ANP) - Kamerlid Lammert van Raan komt toch op een verkiesbare plek voor zijn partij, de Partij voor de Dieren. Hij was, op eigen verzoek, op plek 20 gezet, maar deed voor het congres toch een gooi naar plaats 6. Hij kreeg steun van genoeg leden, die eveneens nieuwkomer Ines Kostić op nummer twee zetten. Zij wordt als grote belofte gezien in de partij.

17 uur geleden
PvdD-congres stemt tegen, maar onderzoek naar Ouwehand gaat door

DEN BOSCH (ANP) - Het onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het congres van de partij. Leden hadden zich bij een stemming over een motie uitgesproken tegen het onderzoek, maar vooral omdat veel PvdD'ers vinden dat het niet aan een congres is om hierover een oordeel te vellen. De vraag aan het bestuur of de resultaten van het onderzoek er liggen voor de Tweede Kamerverkiezingen, bleef onbeantwoord.

18 uur geleden
Van Gennip: komende weken heel belangrijk voor koopkrachtplannen

DEN HAAG (ANP) - De komende weken worden "heel belangrijk" voor de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer, denkt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Die weken kunnen namelijk bepalend zijn of bijvoorbeeld de voorgestelde verhoging van het minimumloon per 1 januari of 1 juli volgend jaar ingaat. Volgens Van Gennip wordt het spannend, zegt ze in het programma Buitenhof.

20 uur geleden