
Rinnooy Kan: vijftig tot honderd Kamerleden erbij
DEN HAAG (ANP) - De landelijke, provinciale en lokale politiek moet op de schop. Het aantal Kamerleden moet met vijftig tot honderd worden uitgebreid en er moet een districtenstelsel worden ingevoerd. Daarvoor pleit emeritus hoogleraar economie en bedrijfskunde Alexander Rinnooy Kan woensdag in de Tweede Kamer. De Tweede Kamer telt nu 150 leden.
Het huidige politiek stelsel is vastgelopen en vooral "onvoldoende democratisch", schrijft Rinnooy Kan in zijn plan, dat hij op uitnodiging van de Tweede Kamer heeft opgesteld. De Kamer praat woensdag met experts over de verhouding tussen de landelijke overheid en gemeenten.
Door de lage kiesdrempel komen er steeds kleinere fracties, "gevuld met snel overwerkte fractieleden". "Extra Kamerleden zijn nuttig en nodig", schrijft Rinnooy Kan. De nieuwe zetels moeten worden verdeeld over de kiesdistricten. Hiermee wordt de band tussen kiezer en gekozene versterkt, meent Rinnooy Kan. De Eerste Kamer kan worden gekozen door gekozen regioraden. Nu kiezen de leden van Provinciale Staten de 75 senatoren.
Jeugdzorg
Veel gemeenten werken nu in regio's samen omdat zij taken zoals de jeugdzorg niet zelfstandig kunnen uitvoeren. De gekozen gemeenteraden staan in die regionale samenwerkingsverbanden vaak buitenspel. Dat is Rinnooy Kan een doorn in het oog, stelt hij in een toelichting aan het ANP. De D66-prominent benadrukt het pleidooi op persoonlijke titel te houden.
De bestaande gemeenten gaan wat hem betreft op in veertig tot vijftig democratisch gekozen regio's, die samenvallen met de kiesdistricten. Vanuit die nieuwe regio's kunnen taken weer aan gemeenten, deelgemeenten of wijkraden worden toevertrouwd. Dat is afhankelijk van de wens of behoefte in een regio. Deze sub-regio's kunnen desgewenst rechtstreeks worden gekozen. "Betrokkenheid van inwoners blijft enorm belangrijk", benadrukt Rinnooy Kan.
Regiostelsel
Met zo'n regiostelsel worden provincies overbodig en kunnen verdwijnen, vindt Rinnooy Kan. Hooguit kunnen provincies een ceremoniële functie behouden. De hervorming van het bestuur in Nederland "moet nu echt gebeuren", stelt hij.
Die verhouding tussen 'Den Haag' en gemeenten staat al lang onder druk. Gemeenten krijgen er steeds maar taken bij, maar onvoldoende budget om die goed uit te voeren. Het kabinet is het daar niet mee eens. De landelijke overheid heeft gemeenten hard nodig bij de realisatie van delen van het regeerakkoord, zoals de bouw van veel extra woningen en energieplannen.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden