Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

Rijswijk mag Eritrees bevrijdingsfeest van rechter verbieden

DEN HAAG (ANP) - De gemeente Rijswijk mag het Eritrees bevrijdingsfeest dat voor zaterdag gepland stond in een evenementenlocatie, verbieden. Dat oordeel velt de rechter. De organisator van het feest, Federatie van Eritrese Gemeenschappen Nederland (FEN), en zalencentrum Event Plaza hebben daarmee het kort geding dat ze aanspanden, verloren.

Burgemeester van Rijswijk Huri Sahin wilde het feest verbieden, omdat tijdens twee eerdere Eritrese bijeenkomsten hevige rellen ontstonden. Het veiligheidsrisico voor het aanstaande feest schatte ze daarom in als "levensgroot". Sahin zegt zich gesteund te voelen door de uitspraak van de rechter. Ze zegt de zorg voor de veiligheid "uiterst serieus" te nemen en voelde ook al eerder draagvlak in Rijswijk om het feest te verbieden.

Om het verbod kracht bij te zetten, legde de gemeente een dwangsom van 100.000 euro op als het feest toch door zou gaan. De rechter heeft woensdag in zijn oordeel echter bepaald dat die dwangsom niet mag worden opgelegd.

Intimidatie en geweld

Met de uitspraak kan "de bijeenkomst zoals gepland niet doorgaan", zo laat een woordvoerster van FEN weten. De organisatie vergaderde woensdagavond over het oordeel en heeft het gevoel dat "de Nederlandse rechtstaat nu buigt voor intimidatie en geweld. In de komende twee weken volgt de onderbouwing van de rechter en die zal goed bestudeerd worden waarna beraad volgt op mogelijke juridische vervolgstappen." Daarnaast zegt de FEN binnenkort mogelijk ook een algemene ledenvergadering te willen houden in Event Plaza.

Tijdens het kort geding dinsdag werd duidelijk dat een bij FEN aangesloten organisatie uit Utrecht een demonstratie voor zaterdag heeft aangemeld bij de gemeente Rijswijk. Die zou plaats moeten vinden bij Event Plaza. Maar daar wordt toch van afgezien omdat FEN dat "te risicovol" vindt "aangezien deze plaats zou vinden in de publieke ruimte". Een gemeentewoordvoerder bevestigde eerder op de dag dat de demonstratie was aangemeld.

Vanuit heel Nederland werden zaterdag zevenhonderd tot negenhonderd genodigden uit de Eritrese gemeenschap in het zalencentrum verwacht.

Meer uit Binnenland

Koning Willem-Alexander vliegt mee in gevechtshelikopter

CARLISLE (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag de helikopteroefening TAC Blaze bezocht in het Verenigd Koninkrijk. De koning vloog zelf mee in een Apache gevechtshelikopter om een indruk te krijgen van een trainingsvlucht.

2 uur geleden
Breda zet boa's en lichtmasten in tegen overlast bij station

BREDA (ANP) - Breda neemt in juni, juli en augustus extra veiligheidsmaatregelen rond het station en het nabijgelegen park Valkenberg. Het afgelopen jaar nam de overlast in dat gebied toe.

4 uur geleden
Dochter overleden moordverdachte Yvon K. wil inhoud kluis terug

BREDA (ANP) - De dochter van de Tilburgse Yvon K., de van moord verdachte vrouw die vorig jaar september zelfmoord pleegde vlak voordat de rechtbank uitspraak zou doen in haar zaak, wil dat het Openbaar Ministerie het beslag op ruim 227.000 cash opheft en aan haar teruggeeft. Het geld werd gevonden in de kluis van K., na haar overlijden.

4 uur geleden
Koos Meinderts en Edward van de Vendel winnen Zilveren Griffels

AMSTERDAM (ANP) - Schrijvers Koos Meinderts en Edward van de Vendel behoren dit jaar tot de winnaars van de Zilveren Griffel. Dat heeft boekenkoepel CPNB woensdag bekendgemaakt. Zij maken in september kans op een Gouden Griffel, de belangrijkste Nederlandse boekenprijs voor jeugdliteratuur.

4 uur geleden
AVROTROS zendt documentaire over Jan Cremer opnieuw uit

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS zendt woensdagavond de documentaire De materie van Jan Cremer opnieuw uit. Dat doet de omroep vanwege het overlijden van de schrijver en kunstenaar. Cremer overleed woensdagochtend op 84-jarige leeftijd.

5 uur geleden
Meisje (3) met spoed naar ziekenhuis na ongeval in Breda

BREDA (ANP) - Een 3-jarig meisje is woensdagmiddag met spoed naar een ziekenhuis gebracht, nadat ze in Breda onder een taxibusje terecht was gekomen. Hoe ernstig de verwondingen precies zijn, moet nog blijken, zegt een politiewoordvoerder. "Het ziet eruit dat ze ernstig gewond is, maar dat is nog niet zeker en moet nog worden vastgesteld."

5 uur geleden
Blokkades toegangswegen campus Universiteit Wageningen weg

WAGENINGEN (ANP) - De blokkade van de twee toegangswegen naar de campus van de Universiteit Wageningen die demonstranten woensdagochtend hadden opgeworpen, is voorbij. Een woordvoerder van de tientallen studenten die eisten dat de universiteit direct de banden met Israƫl verbreekt, laat weten dat de betogers hebben besloten de blokkade op te heffen, omdat de actie in hun ogen succesvol was. Een woordvoerder van de universiteit bevestigt dat de blokkades weg zijn.

5 uur geleden