Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijpma-De Jong kan nu even genieten van haar allroundtitels

Rijpma-De Jong kan nu even genieten van haar allroundtitels

HAMAR (ANP) - Schaatsster Antoinette Rijpma-De Jong kan na twee allroundtoernooien in korte tijd eindelijk even de titels vieren die ze heeft veroverd. Na het goud op het NK allround greep ze in het Noorse Hamar voor de derde keer op rij de Europese allroundtitel. "Ik ga hier nu even wat langer van genieten", zei de schaatsster van Jumbo-Visma.

Rijpma-De Jong is vaak kritisch op zichzelf en analyseert ook na gewonnen races al snel de dingen die beter hadden gemoeten. "Ik reed niet zo lekker en kon mijn snelheid niet zo goed reguleren", zei ze over de 5000 meter, waarin ze met succes haar voorsprong had verdedigd tegen concurrenten Marijke Groenewoud en Ragne Wiklund uit Noorwegen.

Ze redde het door te vechten en daar kijkt ze zelf tevreden op terug. "Met rust rijden zat er niet in en dan zijn 12,5 rondjes best lang. Die enige manier die dan goed gaat is knokken en dat heb ik gedaan." Ze had er echter liever een mooie race van gemaakt. "Maar voor nu was dit ook genoeg."

Vol schema

De 27-jarige Friezin zei op het NK anderhalve week geleden al dat het schema met wereldbekerwedstrijden in Canada, het NK allround en nu het EK nogal vol zat. "Ik moest me meteen na het NK ook weer op dit toernooi richten omdat de wedstrijden zo dicht op elkaar zitten. Nu ga ik hier iets langer van genieten. De volgende wedstrijd is pas weer de NK afstanden. We gaan eerst naar Collalbo om te trainen. Eindelijk", keek ze vooruit naar februari.

De serie wedstrijden zo kort op elkaar waren volgens Rijpma-De Jong best heftig. "Dat maakt het ook mooi dat ik mentaal zo sterk ben dat ik hier weer sta. Er wordt van mij verwacht dat ik het even doe en zo makkelijk is dat niet."

Genieten

Ook kon ze ervan genieten dat ze de Europese titel pakte in het Noorse Vikingskipet. "Toen ik zag dat het toernooi hier was, dacht ik hier wil ik graag winnen. Omdat het een land is van het allrounden en omdat het de afgelopen twee keer op het WK allround hier niet gelukt was."

Rijpma-De Jong won de titel eerder in 2019 en in 2021. De Friezin komt net als Atje Keulen-Deelstra op drie Europese allroundtitels. Ireen Wüst won de Europese allroundtitel vijf keer. De Duitse Gunda Niemann is recordhoudster met acht titels.

Meer uit Sport

Motorcoureur Veijer vierde in Moto3-race van Barcelona

BARCELONA (ANP) - Motorcoureur Collin Veijer is net niet op het podium geëindigd van de Moto3-race van de Grote Prijs van Catalonië. De 19-jarige Nederlander moest genoegen nemen met de vierde plaats.

41 minuten geleden
Mountainbikester Pieterse vierde bij wereldbeker in Tsjechië

NOVE MESTO (ANP) - Puck Pieterse is als vierde geëindigd op de olympische crosscountry van de wereldbeker in het Tsjechische Nove Mesto. De Europees kampioene reed lang op de tweede plaats, maar moest die positie in de vierde van zes ronden prijsgeven.

47 minuten geleden
Beachvolleybalsters Stam en Schoon missen finale in Espinho

ESPINHO (ANP) - Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich niet voor de finale van het Pro Tour-toernooi in het Portugese Espinho geplaatst. Ze verloren in de halve eindstrijd van het Amerikaanse koppel Taryn Kloth en Kristen Nuss: 22-20 21-13. Ze strijden later op zondag om de derde plaats tegen Daniela Álvarez en Tania Moreno uit Spanje. Stam en Schoon zijn als vierde geplaatst in Espinho.

1 uur geleden
Amerikaanse golfer Murray (30) overleden

FORT WORTH (ANP/RTR) - De Amerikaanse golfer Grayson Murray is op dertigjarige leeftijd overleden. Hij stapte vrijdag met gezondheidsproblemen uit de tweede ronde van de Charles Schwab Challenge in Texas. Het is nog niet bekend waaraan hij is overleden.

2 uur geleden
Hoogste sportbaas Cats wil betere beloning voor topsporters

ARNHEM (ANP) - Topsporters die leven van een op hun prestatie gebaseerde bijdrage moeten beter beloond worden. Directeur Topsport André Cats van NOC*NSF streeft ernaar dat in de vergoeding voor een A-sporter rekening wordt gehouden met het feit dat die geen pensioen opbouwt. "Zeker nu sporters vaak tot hun 35e doorgaan is dat een toenemend probleem", aldus Cats. Het hoofdlijnenakkoord biedt echter weinig perspectief en zorgt bij NOC*NSF voor bezorgde gezichten.

4 uur geleden
Basketballers Celtics een zege verwijderd van plek in finale NBA

INDIANAPOLIS (ANP) - De basketballers van Boston Celtics zijn nog één zege verwijderd van een plek in de finale van de NBA. Ze wonnen ook het derde duel met Indiana Pacers (111-114), na een achterstand van 18 punten.

4 uur geleden
Verstappen staat voor lastige inhaalrace op stratencircuit Monaco

MONACO (ANP) - Max Verstappen moet vanaf de zesde startplek in de Grote Prijs van Monaco proberen nog wat extra WK-punten te verzamelen. Ferrari-coureur Charles Leclerc start rond 15.00 uur voor de derde keer op eigen bodem vanaf poleposition, maar won de race nog nooit. De Monegask, de nummer 2 van de WK-stand, kan zijn achterstand van 48 punten op koploper Verstappen verkleinen.

8 uur geleden