Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkswaterstaat wil automatisch vliegende drones boven vaarwegen

Rijkswaterstaat wil automatisch vliegende drones boven vaarwegen

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat wil op strategische plekken langs de vaarwegen in Nederland kisten plaatsen met daarin automatisch vliegende drones. Die drones zijn met een druk op de knop vanuit de Verkeerspost Nijmegen te activeren als er iets op het water gebeurt. Ze versturen beelden van het incident naar de verkeersleiders. Dat kan soms van levensbelang zijn, aldus een woordvoerder.

De dienst oefent al twee jaar in een gebied boven de Waal met drones die zelf 'snappen' waar ze naar toe moeten. Als de verkeersleider op een knop drukt gaat de kist open en gaat de drone op weg. "Het gaat steeds beter en daarom willen we het testgebied nu uitbreiden. We hebben het meest aan echte ervaringen met de drones: vliegen ze de goede kant op, crashen ze onderweg tegen een hoog gebouw, vallen ze omlaag door een windvlaag, hebben ze last van vogels - allemaal vragen waar we antwoord op willen. En als het goed blijft gaan, kunnen zulke automatische drones een vast onderdeel van ons werk worden", zegt de woordvoerder.

Volgens Rijkswaterstaat zou een automatische drone bijvoorbeeld uitgerust kunnen worden met een reddingsvest. "Van levensbelang als iemand op het water in de problemen raakt." De drone kan ook snel beelden leveren van verontreiniging op het water, zodat hulpdiensten maatregelen kunnen nemen zoals het afsluiten van een haven. Dat beperkt de vervolgschade. Een drone met een sensor kan vaststellen of er na een brand of een explosie op het water gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. En via een drone met een speaker kunnen recreanten op het water tot de orde worden geroepen.

Camerabeelden

Rijkswaterstaat gebruikt net als andere hulpdiensten al gewone drones. Maar automatisch aangestuurde vliegtuigjes zijn nog niet in gebruik. Daarvoor gelden strenge juridische regels, onder meer omdat de privacy van mensen op en aan het water belangrijk is. "Maar wij gebruiken geen beelden om te handhaven, het gaat ons alleen om technische informatie over een incident", aldus de woordvoerder. Ze wijst erop dat er boven land heel veel beelden worden gemaakt door vaste camera's, die van belang zijn als er een ongeluk gebeurt. Boven het water bestaat dat echter nog niet.

Rijkswaterstaat simuleert maandag een brand op een schip op de Waal bij Nijmegen om te laten zien wat de automatische drone allemaal kan. De dienst wilde die oefening ook aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) laten zien, omdat zijn ministerie moet beslissen over de toekomstige inzet van de vliegtuigjes. Maar de minister heeft afgezegd wegens een coronabesmetting.

Meer uit Binnenland

Post mag er mogelijk langer over doen, meldt minister

DEN HAAG (ANP) - De post hoeft vanaf volgend jaar mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De bezorging op vijf dagen in de week, van dinsdag tot en met zaterdag, blijft wel gehandhaafd.

3 minuten geleden
Uit voorzorg gesloten UvA-gebouwen weer open

AMSTERDAM (ANP) - Het Bushuis en het Oost-Indisch Huis, gebouwen van de Universiteit van Amsterdam (UvA), zijn vrijdag enige tijd gesloten geweest uit voorzorg, nadat er bepaalde signalen binnenkwamen. Ze zijn inmiddels weer open, aldus een woordvoerder. Wat de signalen waren, daar ging hij niet op in.

32 minuten geleden
NS en ProRail krijgen boetes vanwege vertragingen HSL

DEN HAAG (ANP) - De NS en ProRail krijgen boetes vanwege ondermaatse prestaties. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een brief aan de Tweede Kamer. De boete voor de NS bedraagt 500.000 euro, die voor ProRail 2,75 miljoen euro.

1 uur geleden
Eritreeërs ontkennen plan voor rellen in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te plegen. Ze vertelden vrijdag bij de rechtbank in Den Haag dat ze vreedzaam wilden demonstreren tegen het feest van voorstanders van het bewind in Eritrea, maar door hen werden uitgedaagd. Volgens het Openbaar Ministerie riepen twee van hen eerder op sociale media op tot "het laten vloeien van bloed".

1 uur geleden
Dijksma: inzet van ME bij protest in Utrecht was nodig

UTRECHT (ANP) - Burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht heeft in een brief aan de gemeenteraad de inzet van de mobiele eenheid woensdag bij een pro-Palestinaprotest verdedigd. De ME haalde woensdagavond 42 mensen uit het pand van de Universiteit Utrecht aan het Janskerkhof en kwam ook in actie toen mensen een bus met arrestanten tegenhielden. "Hierbij is kort geweld toegepast, waarbij ook enkele tikken met de wapenstok zijn uitgedeeld", schrijft Dijksma. "Na het vertrek van de bus is de rust teruggekeerd."

1 uur geleden
Burgemeester Vlaardingen wil huis loodgieter langer dichthouden

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen wil de woning van de loodgieter in de Gretha Hofstralaan langer dichthouden. De woning is sinds april 2023 meerdere keren het doelwit geweest van explosies. "De burgemeester is voornemens de woning nog eens drie maanden gesloten te houden", bevestigt een woordvoerster berichtgeving door Rijnmond.

1 uur geleden
1,5 jaar cel voor vrouw die eigen stalking in scène zette

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft de 34-jarige Sanne S. veroordeeld tot anderhalf jaar cel waarvan een half jaar voorwaardelijk voor het in scène zetten van haar eigen stalking. De vrouw uit Putten deed jarenlang aangifte tegen een man die haar zou lastigvallen, maar die aangiftes bleken vals.

3 uur geleden