Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkswaterstaat: op een na laagste verbruik strooizout ooit

Rijkswaterstaat: op een na laagste verbruik strooizout ooit

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat heeft afgelopen winter een stuk minder zout hoeven strooien dan voorgaande jaren, slechts 16 miljoen kilo. Alleen in de winter van 2013-2014 werd minder gestrooid. Dat meldde Rijkswaterstaat vrijdag, de dag waarop het aanvullen van de zoutvoorraad voor komende winter weer is begonnen.

In de winter van 2009-2010 strooide Rijkswaterstaat met 191 miljoen kilo het meeste zout. Het tienjarig gemiddelde ligt op 90 miljoen kilo per jaar.

De strooiwagens van Rijkswaterstaat reden afgelopen winter ruim 344.000 kilometer, wat gelijk staat aan ruim acht keer de wereld rond. Op 20 november vond de eerste landelijke strooiactie van afgelopen winter plaats, en 31 maart werd voor het laatst uitgerukt om zeer lokaal op enkele bruggen te strooien. Het meeste zout deze winter, een kleine 2 miljoen kilo, werd in de nacht van 27 op 28 februari gestrooid.

Warmste winter

Afgelopen winter was de op een na warmste sinds het begin van de metingen, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden. Dat is normaal 3,4 graden.

Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. Vrijdag arriveerde bij een zoutloods van Rijkswaterstaat in Raamsdonksveer een eerste schip met zout voor komende winter. De voorraad voor eigen gebruik wordt weer aangevuld tot in totaal ruim 200 miljoen kilo.

Meer uit Binnenland

Zorgminister adviseert ouders: laat kind vaccineren tegen mazelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) adviseert ouders dringend om hun kind te laten vaccineren tegen mazelen. "Mazelen is geen onschuldige ziekte", schrijft ze dinsdag in een Kamerbrief. Eerder op de dag riep het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de overheid al op om extra maatregelen te nemen nu het aantal besmettingen toeneemt.

1 uur geleden
Tweede Kamer stemt in met verlenging besluit op asielaanvraag

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de verlenging van de termijnen waarop een asielaanvraag moet zijn afgehandeld. Als straks ook de Eerste Kamer instemt, komt de maximale wettelijke beslistermijn uit op 21 maanden. Die was al een tijdje geleden verlengd naar 15 maanden.

2 uur geleden
Brabant trekt 3 miljoen extra uit voor toegankelijke bushaltes

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant trekt extra geld uit om gemeenten te helpen bushaltes beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Gemeenten kunnen een beroep doen op 3 miljoen euro die hiervoor beschikbaar is, aldus de provincie.

2 uur geleden
Tweede Kamer wil dat voorstel Transgenderwet wordt ingetrokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat een verruiming van de Transgenderwet wordt ingetrokken. NSC en SGP hebben dit voorgesteld: 73 Kamerleden stemden voor, 70 stemden tegen. Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) had de motie ontraden. Hij noemde het verzoek niet behoorlijk, onder meer om procedurele redenen. Het kabinet moet nu beslissen of het de wens van de Kamer uitvoert of naast zich neerlegt.

2 uur geleden
Asielzoekers eind juni, begin juli naar 'asielhotel' in Albergen

ALBERGEN (ANP) - De eerste asielzoekers komen eind juni of begin juli naar het nieuwe asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is dinsdag begonnen met de verbouwingswerkzaamheden die nodig zijn om het hotel geschikt te maken voor de opvang van asielzoekers, meldt de gemeente Tubbergen waar Albergen onder valt.

3 uur geleden
Groepshulpen moeten druk op kinderopvang helpen verlichten

DEN HAAG (ANP) - Kinderopvangorganisaties kunnen vanaf november een subsidie aanvragen waarmee zij groepshulpen kunnen aannemen om het werk te verlichten. Voorwaarde is wel dat deze groepshulpen ook een opleiding volgen waarmee zij op termijn wellicht als volwaardig pedagogisch medewerker aan de slag kunnen.

3 uur geleden
Nederlandse drugsverdachte Karim B. weer voortvluchtig in Spanje

MADRID (ANP) - Het Nederlandse mocromaffiakopstuk Karim B. is weer voortvluchtig. Hij werd in januari aangehouden op verdenking van onder meer drugshandel, maar vorige maand op borgtocht vrijgelaten. Inmiddels is hij volgens het Spaanse persbureau EFE voor de autoriteiten onvindbaar. De Spaanse minister van Justitie Félix Bolaños heeft de laatste ontwikkelingen "zorgelijk" genoemd.

3 uur geleden