Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkswaterstaat: op een na laagste verbruik strooizout ooit

Rijkswaterstaat: op een na laagste verbruik strooizout ooit

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat heeft afgelopen winter een stuk minder zout hoeven strooien dan voorgaande jaren, slechts 16 miljoen kilo. Alleen in de winter van 2013-2014 werd minder gestrooid. Dat meldde Rijkswaterstaat vrijdag, de dag waarop het aanvullen van de zoutvoorraad voor komende winter weer is begonnen.

In de winter van 2009-2010 strooide Rijkswaterstaat met 191 miljoen kilo het meeste zout. Het tienjarig gemiddelde ligt op 90 miljoen kilo per jaar.

De strooiwagens van Rijkswaterstaat reden afgelopen winter ruim 344.000 kilometer, wat gelijk staat aan ruim acht keer de wereld rond. Op 20 november vond de eerste landelijke strooiactie van afgelopen winter plaats, en 31 maart werd voor het laatst uitgerukt om zeer lokaal op enkele bruggen te strooien. Het meeste zout deze winter, een kleine 2 miljoen kilo, werd in de nacht van 27 op 28 februari gestrooid.

Warmste winter

Afgelopen winter was de op een na warmste sinds het begin van de metingen, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 6,4 graden. Dat is normaal 3,4 graden.

Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. Vrijdag arriveerde bij een zoutloods van Rijkswaterstaat in Raamsdonksveer een eerste schip met zout voor komende winter. De voorraad voor eigen gebruik wordt weer aangevuld tot in totaal ruim 200 miljoen kilo.

Meer uit Binnenland

Verdachte aangehouden in chantagezaak rondom André van Duin

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft onlangs een verdachte aangehouden van afdreiging, een juridische term voor chantage, van André van Duin. Dat melden zijn advocaten, Geert-Jan en Carry Knoops, in een persbericht. De verdachte is inmiddels ook verhoord en heeft spijt betuigd voor zijn handelen. "De heer Van Duin heeft de excuses van de verdachte aanvaard", aldus zijn advocaten.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

1 uur geleden
Senaat akkoord met geven van twee achternamen aan kinderen

DEN HAAG (ANP) - Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven en de combinatie blijft beperkt tot maximaal twee namen.

1 uur geleden
Boswachters vragen om rust in broedseizoen

AMERSFOORT (ANP) - Boswachters van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Goois Natuurreservaat en De Landschappen vragen op de eerste dag van de lente om "rust in de kraamkamer van de natuur". Delen van natuurgebieden worden tijdelijk afgesloten nu het broedseizoen is begonnen. Het is niet de bedoeling dat recreanten dan toch in die gebieden komen. Ook moeten ze overal op de paden blijven en honden aan de lijn houden. Het broedseizoen duurt tot 15 juli.

3 uur geleden
Waterschappen: meer investeren, belasting omhoog

DEN HAAG (ANP) - De 21 waterschappen in Nederland gaan de komende jaren fors investeren om de gevolgen van klimaatverandering het hoofd te bieden. Gemiddeld denken de schappen 2,25 miljard euro per jaar uit te geven in de periode 2023 - 2026. Dat is ruim 200 miljoen euro per jaar meer dan tot nu toe werd besteed, aldus de Unie van Waterschappen. Om dat te bekostigen, gaan de waterschapslasten per huishouding omhoog.

3 uur geleden
Rechter wijst eisen tegen rekenprogramma voor stikstof af

DEN HAAG (ANP) - Stichting Stikstofclaim heeft een kort geding verloren tegen het gebruik van bepaalde software om stikstofneerslag op de natuur te berekenen. De claimorganisatie had samen met de eigenaren van een varkenshouderij geëist dat de zogeheten Aerius Calculator voorlopig niet meer zou worden gebruikt bij het beoordelen van natuurvergunningen. Daar gaat de rechtbank in Den Haag niet in mee.

3 uur geleden
Vertraging bij verstrekken noodpaspoorten door storing

AMSTERDAM (ANP) - Door een technische storing in de apparatuur voor het verstrekken van noodpaspoorten moeten reizigers die er een nodig hebben daar dinsdag langer op wachten. Op Eindhoven Airport kunnen ze op dit moment, dinsdagochtend, helemaal niet worden uitgegeven door het probleem.

5 uur geleden