Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkswaterstaat gebruikte weer minder strooizout

Rijkswaterstaat gebruikte weer minder strooizout

DEN HAAG (ANP) - De winter is nog niet voorbij, maar het lijkt erop dat er opnieuw minder strooizout is gebruikt om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Tot nu toe is er bijna 12 miljoen kilo zout gestrooid, meldt Rijkswaterstaat.

Als de teller deze winterse periode onder de 14 miljoen kilo strooizout blijft, is dat een laagterecord in de afgelopen 25 jaar. Rijkswaterstaat durft nog niet te zeggen of dat record ook echt zal worden gehaald. "De winterse periodes worden korter, maar heftiger." Ook wijst de dienst erop dat de strooiwagens voorgaande jaren nog geregeld werden ingezet in maart en vorig jaar zelfs nog op 13 april.

In de winter van 2018-2019 werd er iets meer dan 56 miljoen kilo strooizout gebruikt. Iets meer dan 17 miljoen kilo daarvan werd uitgestrooid in de week van 20 tot 27 januari om overlast door sneeuwval te bestrijden. Die 56 miljoen kilo zout was ook al een stuk minder dan het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilo per jaar. De winter van 2017-2018 werd 90 miljoen kilo zout verbruikt en de winter daarvoor was dat ruim 75 miljoen kilo. In de winter van 2009 -2010 werd er 191 miljoen kilo strooizout gebruikt. Die winter was volgens het KNMI toen sneeuwrijk en de koudste in veertien jaar.

Het zogeheten gladheidsseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In die periode zijn er gemiddeld ongeveer vijftig strooiacties.

Meer uit Binnenland

Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit Belgi├ź (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

1 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

5 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

5 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

7 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

14 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

14 uur geleden
Burgemeester van Vlaardingen sluit woningen wegens explosies

VLAARDINGEN (ANP) - Burgemeester Bert Wijbenga van Vlaardingen heeft besloten twee woningen te sluiten wegens een nieuwe explosie in de Koninginnestraat. Dat maakte de gemeente in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend. Een woning in de Gretha Hofstralaan en een woning en aangrenzend een bedrijfspand in de Koninginnestraat werden gesloten.

16 uur geleden