Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkswaterstaat gebruikte weer minder strooizout

Rijkswaterstaat gebruikte weer minder strooizout

DEN HAAG (ANP) - De winter is nog niet voorbij, maar het lijkt erop dat er opnieuw minder strooizout is gebruikt om de wegen sneeuw- en ijsvrij te houden. Tot nu toe is er bijna 12 miljoen kilo zout gestrooid, meldt Rijkswaterstaat.

Als de teller deze winterse periode onder de 14 miljoen kilo strooizout blijft, is dat een laagterecord in de afgelopen 25 jaar. Rijkswaterstaat durft nog niet te zeggen of dat record ook echt zal worden gehaald. "De winterse periodes worden korter, maar heftiger." Ook wijst de dienst erop dat de strooiwagens voorgaande jaren nog geregeld werden ingezet in maart en vorig jaar zelfs nog op 13 april.

In de winter van 2018-2019 werd er iets meer dan 56 miljoen kilo strooizout gebruikt. Iets meer dan 17 miljoen kilo daarvan werd uitgestrooid in de week van 20 tot 27 januari om overlast door sneeuwval te bestrijden. Die 56 miljoen kilo zout was ook al een stuk minder dan het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilo per jaar. De winter van 2017-2018 werd 90 miljoen kilo zout verbruikt en de winter daarvoor was dat ruim 75 miljoen kilo. In de winter van 2009 -2010 werd er 191 miljoen kilo strooizout gebruikt. Die winter was volgens het KNMI toen sneeuwrijk en de koudste in veertien jaar.

Het zogeheten gladheidsseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. In die periode zijn er gemiddeld ongeveer vijftig strooiacties.

Meer uit Binnenland

NS gaat inchecken met betaalpassen testen

UTRECHT (ANP) - Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken met een betaalpas. Vanaf vrijdag werft de spoorwegmaatschappij reizigers die het nieuwe systeem willen proberen tijdens de proefperiode, die op 29 augustus begint. Het is de bedoeling dat iedereen op termijn kan inchecken met een pinpas of creditcard, maar ook met een digitale betaalpas op een mobiele telefoon of smartwatch.

2 uur geleden
Veenbrand in Overijssel onder controle

WIERDEN (ANP) - De brand die in de nacht van donderdag op vrijdag uitbrak op een stuk veen tussen het Overijsselse Hoge Hexel en Wierden kreeg de brandweer rond 05.00 uur vrijdagochtend onder controle, meldt een woordvoerder van de veiligheidsregio. Wel heeft de brandweer nog even nodig om de resterende smeulbrandjes in het veen te blussen.

6 uur geleden
Hoge straffen voor leden criminele organisatie NLS op Curaçao

WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao zijn donderdag vier verdachten veroordeeld wegens deelname aan de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS). De vier maakten sinds 2015 deel uit van de organisatie, die zich bezighield met drugshandel, witwassen en geweldsdelicten, waaronder (poging tot) moord.

7 uur geleden
Water sproeien in gemeenten bij Nijmegen verboden

NIJMEGEN (ANP) - In drie gemeenten rond Nijmegen mag water uit sloten helemaal niet meer worden gebruikt om te sproeien. In de hele gemeente Berg en Dal en in delen van Wijchen en Heumen geldt een totaal beregeningsverbod. Dat gaat in de nacht van donderdag op vrijdag om middernacht in.

16 uur geleden
Utrecht in beroep tegen uitspraak over protest bij abortuskliniek

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht is het er niet mee eens dat een rechter onlangs demonstranten tegen abortus in het gelijk heeft gesteld en gaat daarom in beroep. De activisten wilden bij een abortuskliniek in Utrecht protesteren, maar de gemeente wees ze een plek een eind verderop toe. De groep stapte naar de rechter. Die bepaalde dat de gemeente niet goed had onderbouwd waarom de demonstranten niet bij de abortuskliniek mochten staan.

21 uur geleden
NS laat elke vijf minuten trein rijden tijdens Formule 1-weekend

ZANDVOORT (ANP) - De NS laat tijdens het weekend van de Formule 1-race in Zandvoort begin september elke vijf minuten een trein rijden tussen Amsterdam Centraal en station Zandvoort aan Zee. "Zo brengen we maximaal 10.000 reizigers per uur naar de races en weer terug", laat het vervoersbedrijf donderdag weten.

22 uur geleden
Werkstraf voor afvaldumping tijdens boerenprotest

ARNHEM (ANP) - Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. Dat gebeurde tijdens een boerenprotest eind vorige maand.

1 dag geleden