Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijkswaterstaat druk met opruimen honderden dode meeuwen

Rijkswaterstaat druk met opruimen honderden dode meeuwen

LELYSTAD (ANP) - Rijkswaterstaat is al sinds zondag druk met het opruimen van dode kokmeeuwen, die worden gevonden in het Zwarte Meer op de grens van Overijssel en Flevoland en in het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg. Een woordvoerder van de dienst schat dat er inmiddels twee- tot driehonderd dode vogels uit het water zijn gehaald. Mogelijk zijn de dieren bezweken aan vogelgriep, maar dat moet nog worden vastgesteld door laboratoriumonderzoek bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Zondag werden de eerste tientallen dode vogels gevonden bij een kunstwerk bij Kraggenburg aan de oever van het Zwarte Meer. Maandag bleken er ook dode meeuwen in en bij het Eemmeer te liggen. Dat betekent volgens Rijkswaterstaat dat er twee verschillende plekken zijn waar vogels bezwijken. Ook dinsdag zijn er alweer dode vogels aangetroffen op beide plaatsen.

Rijkswaterstaat vist de vogels uit het water. Ook natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben al veel dode vogels uit natuurgebieden bij beide meren gehaald. De dieren worden met een speciaal protocol opgehaald, omdat vogelgriep zeer besmettelijk is en verspreiding van de infectie zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Wie een dode vogel ziet moet het dier niet aanraken, maar melding maken bij de gebiedsbeheerder.

DWHC, onderdeel van de Universiteit Utrecht, meldde eind maart dat in Nederland sinds februari al bijna 2000 meeuwen waren bezweken aan de vogelgriep. Vooral kokmeeuwen worden het slachtoffer. Ook in andere Europese landen waart de ziekte rond onder wilde vogels. Het aantal dode dieren loopt snel op.

Meer uit Binnenland

Aantal zelfdodingen is stabiel, vorig jaar 1862

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt, is sinds een paar jaar stabiel. Volgens statistiekbureau CBS hebben vorig jaar 1862 mensen een einde gemaakt aan hun leven. Dat is iets minder dan in 2022, maar vrijwel gelijk aan 2021 en iets hoger dan in 2020, de aantallen schommelen rond hetzelfde niveau.

12 minuten geleden
Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israƫl en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

3 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

4 uur geleden
Jumbo roept rozijnenbollen terug, want mogelijk chocoladebroodjes

VEGHEL (ANP) - Supermarktketen Jumbo roept zakken minirozijnenbollen terug waar mogelijk minichocoladebroodjes in zitten. Daardoor staat het allergeen soja niet op de verpakking vermeld, aldus Jumbo. Mensen die allergisch zijn voor soja, krijgen het advies om de broodjes niet op te eten en terug te brengen naar de supermarkt.

5 uur geleden
Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

7 uur geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

7 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

8 uur geleden