Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijksmuseum ziet reserves rap verdampen

Rijksmuseum ziet reserves rap verdampen

AMSTERDAM (ANP) - Het Rijksmuseum loopt per week tussen de 800.000 en 1 miljoen euro aan inkomsten mis door de gedwongen sluiting in verband met de coronacrisis. "Van onze inkomsten komt ongeveer 50 procent van het publiek. Dat geld is hard nodig", zegt hoofddirecteur Taco Dibbits. "We gaan nu heel snel door onze reserves heen. Dit treft ons heel direct en heel zwaar."

Als de musea weer open zouden mogen op 1 juni, zijn de problemen nog lang niet voorbij, schetst hij. "We zitten al in heel zwaar weer, maar ook op lange termijn zijn de gevolgen zeer ingrijpend. Vorig jaar trokken we 2,7 miljoen bezoekers. Daarvan kunnen er straks veel niet komen", zegt Dibbits, verwijzend naar de zogeheten 1,5 metereconomie, waardoor mensen grote afstand van elkaar moeten houden.

Het Rijks is zoals ook andere musea en podia in gesprek met minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur. "De maatregelen die nu worden getroffen zijn generiek, die gaan over het geheel. We moeten ook praten over specifieke maatregelen", aldus Dibbits. De inkomstenderving treft de hele sector en kan met name voor de kleinere musea funest zijn.

Alle musea zijn al sinds 12 maart dicht en blijven dat tot 1 juni. Of ze dan weer open kunnen, hangt af van wat het kabinet beslist. Het Rijksmuseum is normaal gesproken alle dagen van het jaar open, inclusief feestdagen.

Meer uit Binnenland

Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

26 minuten geleden
Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

TEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.

1 uur geleden
Drugslab ontdekt in Roosendaal, twee verdachten aangehouden

ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft dinsdagmiddag na een tip in een loods in het Brabantse Roosendaal een werkend drugslab ontdekt. Twee mannen van 33 en 43 jaar uit Tilburg en Oirschot zijn daarbij aangehouden.

4 uur geleden
Geen asielzoekers naar Geertruidenberg, gemeente ziet af van plan

GEERTRUIDENBERG (ANP) - In de Brabantse gemeente Geertruidenberg komt geen opvanglocatie voor asielzoekers. De gemeenteraad was tegen het plan. Burgemeester en wethouders hebben dinsdag besloten om dat te volgen.

4 uur geleden
Van drugs- en wapenhandel verdacht familielid Taghi blijft in cel

ARNHEM (ANP) - De 21-jarige Aimane T., een familielid van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi, moet in de cel blijven. Dat heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag bepaald in een voorbereidende zitting. Gorinchemmer T. wordt verdacht van onder meer handel in en bezit van automatische wapens en harddrugs en een woninginbraak in de periode tussen 2020 en begin 2022.

5 uur geleden
200 kilometer meer file dan normaal tijdens dinsdagavondspits

DEN HAAG (ANP) - De ANWB meldt dat er op het hoogtepunt van de dinsdagavondspits om 17.10 uur 861 kilometer file stond. "Dat is 200 kilometer meer dan normaal op een dinsdag", aldus een woordvoerster. Het was al vroeg druk op de weg omdat mensen eerder naar huis gingen voor pakjesavond.

5 uur geleden
Zes Nederlanders weg uit Gazastrook

DEN HAAG (ANP) - Zes Nederlanders met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in contact stond, hebben dinsdag de Gazastrook verlaten. Dat meldt het ministerie, dat toevoegt dat ze aan de Egyptische grens zijn opgevangen door een team van de Nederlandse ambassade.

5 uur geleden