
Rijksmuseum weet nog niet hoeveel XR-actie heeft gekost
AMSTERDAM (ANP) - Hoeveel het Rijksmuseum aan inkomsten is misgelopen door de actie van Extinction Rebellion is nog onduidelijk. Het museum in Amsterdam zegt de gevolgen van de actie nog te inventariseren. Afgelopen zaterdag was het Rijks veel leger dan normaal. Actievoerders van Extinction Rebellion hadden vermoedelijk duizenden tickets gereserveerd, maar kwamen niet opdagen.
Slechts honderden bezoekers die al een kaartje hadden, waren wel in het museum. Dat terwijl het Rijksmuseum juist drukte verwachtte door de vakantie in het midden en zuiden van het land. Bij het bestellen van tickets hoeven mensen met een Museumkaart of jongeren onder de 18 jaar geen geld te betalen.
Het Rijksmuseum vond zaterdag dat Extinction Rebellion het museum "belemmert in het uitvoeren van onze publieke taak". XR zei tevreden te zijn met het effect van de actie. Deze was bedoeld om te demonstreren tegen de sponsorrelatie die het museum heeft met ING. De klimaatactivisten vinden dit een vorm van greenwashing "waarmee ING haar schadelijke activiteiten verdoezelt".
XR heeft al vaker actie gevoerd tegen ING en het Rijksmuseum. De bank zei eerder de eisen van XR onrealistisch te vinden. ING vindt dat de actiegroep haar direct zou moeten aanspreken en niet het Rijksmuseum.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog veel werk om zowel de Wet regie volkshuisvesting als het tweestatusstelsel voor asielzoekers goed te laten werken, zei ze voorafgaand aan de ministerraad. Beide wetten zijn door de Tweede Kamer aangenomen, maar lastig uit te voeren. Dat stuit op verzet van oppositiepartijen die in de Eerste Kamer nodig zijn voor een meerderheid.
12 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Justitie, Asiel) denkt dat het nog veel moeite gaat kosten om de strengere asielwet door de Eerste Kamer te krijgen. "Het zal nog hard werken worden", zegt hij een dag na de chaos in de Tweede Kamer.
22 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - De Pauluskerk in Rotterdam blijft mensen zonder papieren helpen, ook als de asielnoodmaatregelenwet door de Eerste Kamer komt. Donderdag stemde de Tweede Kamer in met de asielwetten, inclusief de strafbaarstelling van illegaliteit. "We proberen naar ons geweten te luisteren en te doen wat goed is. Als we er een paar regels voor moeten oprekken of een stapje verder gaan dan van Den Haag mag, doen we dat", zegt Martijn van Leerdam, dominee en directeur.
39 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In Opsporing Verzocht worden volgende week dinsdag herkenbare beelden getoond van de mensen die in mei in Scheveningen in gevecht gingen met elkaar en de politie aanvielen. De verdachten die de politie zoekt hebben tot dinsdagmiddag de tijd om zich te melden, anders worden ze in beeld gebracht in het programma.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zegt dat de donderdag in de Tweede Kamer aangenomen asielwetten kunnen leiden tot een "nog langer verblijf van mensen in de opvang". De wetsvoorstellen kunnen volgens het COA leiden tot meer en langere gerechtelijke procedures, waardoor mensen langer in de opvang blijven en er dus meer opvangplekken nodig zijn.
46 minuten geledenTER APEL (ANP) - Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde vreest direct een negatief effect van het verbod op voorrang voor statushouders bij de toekenning van sociale huurwoningen waar de Tweede Kamer donderdag mee instemde. Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel valt onder Westerwolde.
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De door NSC en SGP afgedwongen toezegging van asielminister David van Weel aan NSC en SGP over de asielwet heeft de kans voor die wet in de Eerste Kamer vergroot. Dat zegt demissionair minister Eddy van Hijum (NSC, Sociale Zaken) voorafgaand aan de ministerraad.
1 uur geleden