Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijksmuseum: Revolusi! focust niet op schuld en schaamte

Rijksmuseum: Revolusi! focust niet op schuld en schaamte

AMSTERDAM (ANP) - De tentoonstelling Revolusi! Indonesië onafhankelijk, die nu al digitaal is toegelicht door het Rijksmuseum in Amsterdam, focust niet op schuld en schaamte maar gaat over mensen die verwikkeld waren in een groot conflict. Dat zegt directeur Taco Dibbits. Er is commotie over ontstaan, nadat een van de samenstellers, Bonnie Triyana, in een opiniestuk in NRC meldde dat het woord "bersiap" wordt gemeden.

Deze term wordt in ons land gebruikt voor de gewelddadige periode tijdens de strijd om de onafhankelijkheid van de toenmalige kolonie, direct na de Tweede Wereldoorlog. De benaming is in de ogen van Triyana min of meer racistisch "omdat bij het begrip 'bersiap' altijd primitieve, ongeciviliseerde Indonesiërs als daders van de gewelddadigheden worden opgevoerd, wat niet geheel vrij is van rassenhaat."

De term betekent eigenlijk "sta paraat" of "wees waakzaam". Hij werd uitgeroepen door jonge strijders om de onafhankelijkheid. Ze vielen bij hun strijd ook Indische Nederlanders en andere niet-Indonesiërs aan.

Bersiap-ontkenning

De Federatie Indische Nederlanders (FIN) is al in alle staten over het mijden van de term. Voorzitter Hans Moll zegt aangifte te zullen doen tegen deze "krankzinnige en stuitende vorm van bersiap-ontkenning". Directeur Yvonne van Genugten van het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag ziet ook "heftige" reacties en zegt niet goed te begrijpen dat de term "racistisch" zou zijn. Het woord bersiap staat bij Indische Nederlanders nog altijd voor een periode van veel leed en angst. "Als je bersiap hoorde, was je je leven niet zeker." Ze ziet wel meer in een dialoog dan in een aangifte.

Het Rijks zegt de gebeurtenissen van alle kanten te belichten. "De tentoonstelling erkent en adresseert zowel het geweld in deze periode tegen Indo-Europeanen, Nederlanders, Molukkers, Chinezen en anderen die aan Nederlandse zijde stonden of daarvan verdacht werden, als het geweld tegen andere groepen waaronder Indonesiërs in dezelfde periode", benadrukt het museum in een verklaring naar aanleiding van de kritiek. "Er is voor gekozen in de tentoonstelling geen specifieke term te gebruiken voor het aangedane leed in deze periode."

Het is de bedoeling dat de expo in het Rijks op 11 februari fysiek opent. Op 8 februari hoopt Museum Sophiahof in Den Haag een tentoonstelling te openen van onder meer het Herinneringscentrum over dekolonisatie en de gevolgen daarvan voor families die naar Nederland gingen. Het verhaal wordt verteld "vanuit" de mensen over wie het gaat.

Meer uit Binnenland

Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

2 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

2 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

2 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

5 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

5 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel onder controle

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel heeft in de nacht van zaterdag op zondag urenlang een grote brand gewoed. Even na 03.30 uur was de brand onder controle, meldt de veiligheidsregio.

6 uur geleden