
Rijksambtenaren krijgen nieuwe eed: meer oog voor burger
DEN HAAG (ANP) - Ambtenaren die in dienst komen bij de Rijksoverheid gaan straks een nieuwe ambtseed afleggen. Daarin wordt beter benadrukt dat rijksambtenaren in hun werk op basis van "rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en respect" met alle mensen moeten omgaan. Ook staat er duidelijker in dat ambtenaren in het algemeen belang van de samenleving werken, schrijft minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
"De nieuwe eed maakt duidelijk welke waarden en welk gedrag daarbij horen", zegt Bruins Slot, doelend op het werk van rijksambtenaren. De nieuwe eed is ook geschreven in "begrijpelijke en herkenbare taal. Zo is het voor ambtenaren ook makkelijker om daar het gesprek over aan te gaan", stelt de minister. De wens om de eed te moderniseren kwam vanuit de Kamer, maar ook ambtenaren vinden volgens Bruins Slot de huidige tekst van de eed verouderd en lastig te begrijpen.
Bij het uitspreken van de nieuwe eed beloven ambtenaren niet te zijn omgekocht om de baan te krijgen, eerlijke informatie te hebben gegeven en niets te hebben verzwegen "wat voor dit ambt van belang kan zijn", zo staat in de nieuwe eed. Er staat tevens dat ambtenaren bijdragen aan "een open overheid", maar ook dat zij weten dat ze "vertrouwelijke informatie geheim moeten houden". In de nu geldende ambtseed staat explicieter dat ambtenaren niet mogen 'lekken'. Nu zweren of beloven rijksambtenaren "dat zaken die mij uit hoofde van mijn functie vertrouwelijk ter kennis komen of waarvan ik het vertrouwelijke karakter moet inzien, geheim zal houden voor anderen dan die personen aan wie ik ambtshalve tot mededeling verplicht ben."
Juridisch document
De ambtseed markeert het bijzondere karakter van het werken bij de overheid, zegt het ministerie. Rijksambtenaren moeten in hun rol "zorgvuldig belangen afwegen en hun bewindspersonen adviseren. Daarbij hoort ook tegenspreken als dat nodig is, bijvoorbeeld als beleid in de praktijk anders uitpakt dan de bedoeling is."
De eed is ook een juridisch document. Ambtenaren die de ambtseed of de belofte afleggen, zweren of beloven dat zich aan strikte regels te houden die bij hun "bijzondere positie" horen. "Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid in haar functioneren eerlijk en betrouwbaar is."
Voor de nieuwe eed is een wetswijziging nodig. De verwachting is dat deze vanaf 1 januari 2024 kan worden gebruikt. Alle rijksambtenaren moeten de eed afleggen als zij in dienst bij de Rijksoverheid komen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Rokers kunnen vanaf volgend jaar meer hulp vergoed krijgen bij pogingen om van hun verslaving af te komen. Sinds 2011 zit één stoppoging in het basispakket van de zorgverzekering, maar dat worden maximaal drie stopprogramma's per jaar. Dit is een van de wijzigingen in de basisverzekering die zorgminister Fleur Agema (PVV) wil doorvoeren per 2026, meldt ze donderdag aan de Kamer.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Bij een internationale politieactie zijn zeker 270 mensen gearresteerd voor handel op ondergrondse onlinemarktplaatsen. Ze kochten en verkochten onder meer drugs, wapens en namaakspullen. In Nederland werden vier mensen opgepakt.
19 minuten geledenHOOFDDORP (ANP) - Burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer, waar Hoofddorp onder valt, is de wijk ingegaan rond de Fanny Blankers-Koenlaan waar woensdag een dodelijk incident was. Daar heeft ze gesproken met omwonenden en ondernemers die vertelden dat ze "ontdaan" waren, meldt de gemeente.
29 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet pauzeert vijf wegprojecten. Dat melden minister Barry Madlener en staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. De 1,5 miljard euro die klaarlag voor de projecten wordt gebruikt om tekorten elders op te vangen.
35 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De kritiek dat het kabinet creatief boekhoudt met defensie-uitgaven en de NAVO-norm is niet terecht, vindt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD). Dat de Algemene Rekenkamer het defensiebudget lager inschat dan het kabinet voorgaf, komt door verschillende rekenmethodes. En de waakhond gaat "te kort door de bocht" bij het beschrijven van de NAVO-rekenwijze.
39 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Utrecht vijf jaar cel geëist tegen de 22-jarige Mohamed B. uit Vleuten, onder meer voor het vernielen van 117 graven op begraafplaats Daelwijck in de Utrechtse wijk Overvecht. In mei vorig jaar zou B. grafstenen omver hebben getrapt en vernielingen hebben aangericht met een hamer. "De vernieling heeft er bij honderden mensen echt op ingehakt", zei de officier van justitie.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt vrijdag een besluit over de ingebruikname van het defensieterrein in Budel waar nu nog een asielzoekerscentrum huist. Dat bevestigt een ingewijde nadat RTL had gemeld dat Defensie de locatie vanaf 2028 weer gaat gebruiken.
1 uur geleden