Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

Rijk maakt met 60 miljoen woningbouw in Alphense polder mogelijk

DEN HAAG (ANP) - Na jarenlange discussies kan de Zuid-Hollandse gemeente Alphen aan den Rijn duizenden woningen laten bouwen in de Gnephoekpolder. Het Rijk heeft toegezegd eenmalig de benodigde 60 miljoen euro beschikbaar te stellen, waarmee de financiën rond zijn. In de polder ten westen van Alphen aan den Rijn moeten 5500 woningen komen.

De provincie Zuid-Holland verzette zich geruime tijd tegen de bouwplannen, maar veranderde vorig jaar van mening nadat de gemeente het plan had aangepast. "Er ligt nu een heel ander plan dan eerst", verklaarde gedeputeerde Anne Koning (wonen, GroenLinks-PvdA) toen die opvallende ommezwaai.

Alphen aan den Rijn wilde in eerste instantie 10.000 huizen laten bouwen, ook in laaggelegen delen van de polders, maar stelde dat later bij naar 5500 woningen. Zuid-Holland ging daarmee akkoord, maar stelde wel voorwaarden. Een daarvan was dat het Rijk het gat in de begroting zou dekken. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) maakte donderdag bekend hiervoor 60,5 miljoen euro te halen uit het budget voor grootschalige woningbouwgebieden. De Tweede Kamer moet hiermee nog wel instemmen.

Akkoord

Begin dit jaar gingen de Provinciale Staten van Zuid-Holland al akkoord, een andere voorwaarde van de provincie. Van de 5500 woningen valt 60 procent in de categorie 'betaalbaar' en minimaal 30 procent is voor de sociale huur, ook een eis van Zuid-Holland. De laatste voorwaarde, het vastleggen van alle afspraken in een bestuurlijke overeenkomst, wordt volgens een woordvoerder van de provincie binnenkort afgehandeld.

"Na tientallen jaren kan er eindelijk gebouwd worden in de Gnephoek", aldus De Jonge, die zegt dat "alle seinen op groen" staan om het project uit te voeren. Een belangrijke voorwaarde voor de financiële bijdrage is dat binnen vijf jaar de bouw van in ieder geval negenhonderd woningen moet zijn gestart.

Alphen aan den Rijn had het Rijk gevraagd om een bijdrage van 50 miljoen euro exclusief btw. De Jonge zegt nu 60,5 miljoen euro inclusief btw toe. Als blijkt dat minder geld van het Rijk nodig is, bijvoorbeeld omdat de grondopbrengst stijgt, kan de bijdrage naar beneden worden bijgesteld. De provincie Zuid-Holland betaalt niet mee aan het grootschalige bouwproject.

Meer uit Binnenland

Hinder door anderhalve maand werk aan A10 bij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Van zaterdag 20 juli tot maandag 9 september voert Rijkswaterstaat groot onderhoud uit op de A10 Noord bij Amsterdam. Dat levert hinder op voor de weggebruikers, want de extra reistijd kan op drukke momenten oplopen van een half uur tot een uur.

1 uur geleden
Deelnemers Pride Walk lopen route door Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam wordt de jaarlijkse Pride Walk gehouden. Met deze feestelijke demonstratie, die wordt gezien als de aftrap van de pride in Amsterdam, wordt elk jaar aandacht gevraagd voor gelijke rechten van lhbtiq+'ers wereldwijd.

2 uur geleden
Halsema wil investeringen in geestelijke gezondheidszorg

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema roept het kabinet op te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ze zegt in een interview in De Telegraaf dat er verhoudingsgewijs meer geld gaat "naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben".

3 uur geleden
Zwemmer overleden in Lathumse Plas bij Giesbeek

GIESBEEK (ANP) - In de Lathumse Plas bij het Gelderse Giesbeek is vrijdagavond een zwemmer overleden, meldt de brandweer. De hulpdiensten rukten rond 19.50 uur uit voor een vermist persoon in het water van de recreatieplas. Duikers van de brandweer voerden "een snelle redding" uit, maar de hulp kwam toch te laat.

10 uur geleden
Jonge bultrug gestrand bij Terschelling

ANNA PAULOWNA (ANP) - De bultrug die eerder deze week werd waargenomen in de Waddenzee, is daar vrijdag in de buurt van Terschelling gestrand. Dat meldt SOS Dolfijn. Volgens de stichting is de walvis niet in goede conditie.

12 uur geleden
Meer dan 41.500 wandelaars krijgen Vierdaagsekruisje

NIJMEGEN (ANP) - Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse zijn 41.552 deelnemers gefinisht, zo laat de organisatie van het wandelevenement weten. Zij krijgen allen het felbegeerde Vierdaagsekruisje. Ondanks de hitte vielen vrijdag slechts 317 wandelaars uit.

12 uur geleden
Celstraf voor man die school Oisterwijk binnendrong

BREDA (ANP) - De rechtbank in Breda heeft vrijdag de 20-jarige Sofian T. veroordeeld tot een celstraf van 1,5 jaar, waarvan negen maanden voorwaardelijk, voor het dreigen met een terroristisch misdrijf tijdens het binnendringen van een basisschool in het Brabantse Oisterwijk. De rechtbank legt de man geen tbs met voorwaarden op, zoals door het Openbaar Ministerie wel was geëist.

15 uur geleden