
Rijk kan gemeentes niet dwingen mensen uit Ter Apel op te vangen
UTRECHT (ANP) - Het Rijk kan gemeentes niet dwingen om reguliere asielzoekers uit Ter Apel opvang te bieden. Het gaat namelijk niet om een acuut probleem, waardoor er geen noodwetgeving kan komen. "Dwang kan op dit moment niet, maar ik ga ervan uit dat gemeentes samen hun verantwoordelijkheid zien", zegt staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie.
Bij Oekraïners kan dit eventueel wel, omdat het hier om een acute oorlogssituatie gaat. "Ik pleit voor opvang voor beide groepen. Ter Apel vraagt terecht nu om hulp", aldus de staatssecretaris voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht.
Voorzitter Hubert Bruls van het beraad zegt dat de burgemeesters samen werken aan een oplossing, ook al gaan niet zij maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers officieel over de reguliere asielzoekersstroom. "Maar waar een wil is, is een mogelijkheid. Iedereen die een plek zoekt in de herberg moet die kunnen vinden", zegt hij.
Doorstroming en meer aanmeldcentra
Burgemeester Koen Schuiling van Groningen waar Ter Apel onder valt, vindt dat er een paar dingen moeten gebeuren. Er moeten meer opvanglocaties voor statushouders komen, asielzoekers moeten doorstromen en er moeten meer aanmeldcentra komen. Ook vindt hij, hoewel het volgens de staatssecretaris juridisch niet kan, dat of het Veiligheidsberaad of het Rijk een aanwijsbevoegdheid moet krijgen. "Als gemeentes niet willen meewerken, hebben we een stok achter de deur. Ter Apel loopt over. Elke dag zijn er vijfhonderd mensen te veel, met alle risico's zoals gezondheidsproblemen van dien. Er is een achterstand van 12.000 plekken voor statushouders. De doorstroming moet op gang komen. Dan lost het probleem vanzelf weer op."
In Harskamp waar de noodopvang is bedoeld voor Oekraïners bevinden zich ruim tweehonderd vluchtelingen uit allerlei andere landen. "Zij zitten op plekken die voor Oekraïners zijn bedoeld. Het gaat om jongemannen die samen met de vrouwen, kinderen en ouderen uit Oekraïne bijvoorbeeld douches moeten delen. Dat geeft botsingen", zegt burgemeester René Verhulst van Ede, waartoe Harskamp behoort.
Burgemeester Femke Halsema hoopt op een snelle oplossing. "Ik hoop dat er geen grotere tegenstelling ontstaat. Wij moeten ruimhartig beide groepen opvangen."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Weggebruikers op de A4 moeten er vanaf maandagmiddag rekening mee houden dat ze tijdelijk langzamer moeten rijden als delegaties van de NAVO-top naar Den Haag worden vervoerd. Dat meldt Rijkswaterstaat.
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Zeventig militairen die vastzaten in Irak door de oorlog tussen buurland Iran en Israël, zijn onderweg naar Nederland. Dat laat het ministerie van Defensie weten. Ze zijn inmiddels in Jordanië en vliegen later maandag verder naar Nederland.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ochtendspits verloopt maandagochtend een stuk rustiger dan gebruikelijk, ondanks de diverse verkeersmaatregelen voor de NAVO-top. Op het drukste moment stond er volgens de ANWB 223 kilometer file, maandag een week geleden was dat 400.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In diverse gemeenten worden volgende week boetes uitgedeeld als bestelauto's en vrachtwagens een uitstootvrije zone binnenrijden als ze daar niet mogen komen. De waarschuwingsperiode eindigt dan, meldt het programma Op weg naar ZES (Zero Emissie Stadslogistiek). Dat is een initiatief van onder meer het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het verkeer rijdt maandagochtend vooralsnog goed door, ondanks de diverse wegafsluitingen door de NAVO-top. Dat ziet de ANWB Verkeersinformatie. Rond 07.40 uur stond er op de A- en N-wegen zo'n 180 kilometer file.
4 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De veestapel krimpt naar verwachting tussen de 15 en 18 procent richting het einde van het decennium, meldt ABN AMRO in een onderzoeksrapport. Daardoor kunnen duizenden banen verloren gaan. De krimp is volgens de bank het gevolg van de beëindigings- en afromingsregelingen van de overheid, die door de stikstofcrisis genoodzaakt is hard in te grijpen in de veeteelt.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er wordt momenteel gewerkt aan het weghalen van een deel van de Nederlandse militairen uit Irak. Dat zei demissionair defensieminister Ruben Brekelmans aan tafel bij Café Kockelmann op NPO 1. De minister zei dat hij mogelijk op zeer korte termijn al meer kan melden, als de militairen veilig zijn geland.
14 uur geleden