Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Rijk kan gemeentes niet dwingen mensen uit Ter Apel op te vangen

Rijk kan gemeentes niet dwingen mensen uit Ter Apel op te vangen

UTRECHT (ANP) - Het Rijk kan gemeentes niet dwingen om reguliere asielzoekers uit Ter Apel opvang te bieden. Het gaat namelijk niet om een acuut probleem, waardoor er geen noodwetgeving kan komen. "Dwang kan op dit moment niet, maar ik ga ervan uit dat gemeentes samen hun verantwoordelijkheid zien", zegt staatssecretaris Eric van der Burg voor Asiel en Migratie.

Bij Oekraïners kan dit eventueel wel, omdat het hier om een acute oorlogssituatie gaat. "Ik pleit voor opvang voor beide groepen. Ter Apel vraagt terecht nu om hulp", aldus de staatssecretaris voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's in Utrecht.

Voorzitter Hubert Bruls van het beraad zegt dat de burgemeesters samen werken aan een oplossing, ook al gaan niet zij maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers officieel over de reguliere asielzoekersstroom. "Maar waar een wil is, is een mogelijkheid. Iedereen die een plek zoekt in de herberg moet die kunnen vinden", zegt hij.

Doorstroming en meer aanmeldcentra

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen waar Ter Apel onder valt, vindt dat er een paar dingen moeten gebeuren. Er moeten meer opvanglocaties voor statushouders komen, asielzoekers moeten doorstromen en er moeten meer aanmeldcentra komen. Ook vindt hij, hoewel het volgens de staatssecretaris juridisch niet kan, dat of het Veiligheidsberaad of het Rijk een aanwijsbevoegdheid moet krijgen. "Als gemeentes niet willen meewerken, hebben we een stok achter de deur. Ter Apel loopt over. Elke dag zijn er vijfhonderd mensen te veel, met alle risico's zoals gezondheidsproblemen van dien. Er is een achterstand van 12.000 plekken voor statushouders. De doorstroming moet op gang komen. Dan lost het probleem vanzelf weer op."

In Harskamp waar de noodopvang is bedoeld voor Oekraïners bevinden zich ruim tweehonderd vluchtelingen uit allerlei andere landen. "Zij zitten op plekken die voor Oekraïners zijn bedoeld. Het gaat om jongemannen die samen met de vrouwen, kinderen en ouderen uit Oekraïne bijvoorbeeld douches moeten delen. Dat geeft botsingen", zegt burgemeester René Verhulst van Ede, waartoe Harskamp behoort.

Burgemeester Femke Halsema hoopt op een snelle oplossing. "Ik hoop dat er geen grotere tegenstelling ontstaat. Wij moeten ruimhartig beide groepen opvangen."

Meer uit Binnenland

Vraag naar goedkope arbeid moet omlaag, adviseren ambtenaren

DEN HAAG (ANP) - Om arbeidsmigratie in toom te houden moet de vraag naar goedkope arbeid omlaag. Bijvoorbeeld door het minimumloon te verhogen en te ontmoedigen dat bedrijven uitzendkrachten inzetten voor werk dat altijd moet worden gedaan. Dat adviseert een werkgroep van ambtenaren die daar onderzoek naar heeft gedaan op verzoek van minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC).

6 minuten geleden
Kabinet bekijkt signalen VS over inkoopkansen Oekraïne welwillend

DEN HAAG (ANP) - Ook Nederland kijkt met belangstelling naar signalen uit de Verenigde Staten dat zij Europese bondgenoten meer wapens voor Oekraïne zouden willen verkopen. Duitsland overlegt met de VS over onder andere de aanschaf van Patriot-luchtverdedigingsraketten voor Oekraïne. "Eventuele nieuwe initiatieven van de VS bekijken we welwillend", laat het Nederlandse ministerie van Defensie weten.

20 minuten geleden
Nederland vraagt in Brussel opnieuw om mestuitzondering

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat in Brussel opnieuw pleiten voor een nieuwe mestuitzondering, de zogeheten derogatie. Een brief met dat verzoek verstuurt landbouwminister Femke Wiersma (BBB) vrijdag aan verantwoordelijk Eurocommissaris Jessika Roswall (Milieu).

57 minuten geleden
Cultuur en media toegankelijker voor mensen met beperking

DEN HAAG (ANP) - Mensen die een lichamelijke of verstandelijke beperking hebben, zouden gemakkelijker gebruik moeten kunnen maken van media. Ook cultuur moet toegankelijker worden. Het kabinet komt daarom met een financiële regeling. Nederland had zich in 2016 aangesloten bij een VN-verdrag voor mensen met een beperking. Met de plannen, die vrijdag zijn gepresenteerd, moet dat negen jaar later daadwerkelijk worden uitgevoerd.

1 uur geleden
Extinction Rebellion vecht gebiedsverbod Schiphol aan bij rechter

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion spant een kort geding aan tegen Schiphol omdat 37 klimaatactivisten een jarenlang toegangsverbod opgelegd hebben gekregen tot de luchthaven. De activisten vinden dit een zware sanctie die het demonstratierecht onder druk zet. Begin maart demonstreerden ze op Schiphol tegen het Flying Blue-programma van KLM.

1 uur geleden
Privacywaakhond wil betere registratie van algoritmes en AI

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat overheden, bedrijven en andere organisaties beter bijhouden welke algoritmes ze gebruiken en hoe ze kunstmatige intelligentie (AI) inzetten. Openheid is belangrijk om de rechten van mensen te beschermen en de inzet van de technologie te controleren, meldt de privacytoezichthouder van de overheid.

1 uur geleden
RIVM en inspectie zetten vraagtekens bij onderzoek Chemours

BILTHOVEN (ANP) - Het RIVM kan niet vaststellen of de conclusies kloppen die Chemours naar buiten bracht op basis van onderzoek naar de gezondheidsrisico's van zijn luchtuitstoot. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) had het rijksinstituut gevraagd om het rapport dat Chemours in april publiceerde, te verifiëren. Volgens het RIVM kan "de juistheid van de resultaten niet getoetst worden", onder meer omdat niet bekend is welke data zijn gebruikt.

2 uur geleden