Richard de Mos niet beschikbaar als wethouder in Den Haag
DEN HAAG (ANP) - Richard de Mos, oprichter en leider van de grootste partij in Den Haag, is niet beschikbaar om wethouder te worden. Hij zegt dat hij daarmee tegemoet wil komen aan de bezwaren van andere partijen. Die willen niet met hem in een college, omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan ambtelijke corruptie toen hij eerder wethouder was. Het Openbaar Ministerie doet daar nog onderzoek naar.
De partij van De Mos, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, kreeg deze week de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Bijna 31.000 Hagenaars stemden op de partij, die daardoor steeg van acht naar negen zetels.
Vier jaar geleden won de partij ook. De Mos werd toen wethouder, net als partijgenoot Rachid Guernaoui. Na ruim een jaar deed de Rijksrecherche een inval bij de kantoren van De Mos en Guernaoui op het stadhuis en bij hen thuis. Als wethouders zouden ze bevriende ondernemers hebben geholpen met vergunningen in ruil voor donaties. De Mos en Guernaoui zeggen dat ze onschuldig zijn. Vanwege de verdenkingen viel de Haagse coalitie uiteen en belandde Hart voor Den Haag in de oppositie.
Het huidige college boekte ook winst. D66 ging van zes naar acht zetels en is nu de tweede partij in de hofstad. VVD (7), GroenLinks (5), CDA (3) en PvdA (3) bleven even groot. Daarmee behielden de collegepartijen hun meerderheid. Ze zouden dus zonder De Mos verder kunnen besturen.
Meer uit Binnenland
TER APEL (ANP) - Een informatiebord voor de ingang bij het aanmeldcentrum in Ter Apel waarschuwt asielzoekers sinds dinsdagmiddag voor de grote drukte in de opvang. "We hebben niet voor iedereen een bed. U moet misschien de nacht buiten doorbrengen."
23 minuten geledenTER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft dinsdagavond toch nog een plek gevonden waar asielzoekers voor wie geen plek is in Ter Apel, de nacht kunnen doorbrengen. Dat meldt regiomanager Paula Lambeck van het COA buiten bij het terrein van het Groningse aanmeldcentrum. Voor één nacht wordt een sporthal in Valthermond in Drenthe gereedgemaakt. Er is plek voor honderd vluchtelingen die anders buiten de nacht hadden moeten doorbrengen.
26 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel) wil de spreidingswet intrekken, maar ze krijgt in november van alle provincies nog gewoon informatie over hoeveel asielzoekers en andere vluchtelingen in welke gemeenten worden opvangen. Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, noemt dat "een cadeau voor de minister". "Je ziet welke gemeenten veel doen en welke geen moer."
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven roepen het kabinet op om de aanpak van de arbeidsmigratie niet te laten doorslaan. "Naast het aanboren van nieuw talent en andere maatregelen om de arbeidsmarktkrapte op te lossen blijven ook experts en technici van buiten Nederland nodig", zegt ondernemersorganisatie voor de Rotterdamse haven en industrie Deltalinqs op Prinsjesdag.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat zij met een budget van 49 miljoen euro, toegekend in de miljoenennota, nieuwe uitdagingen niet goed kan aanpakken. De privacywaakhond wijst op een berekening van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening, die een budget van 100 miljoen euro heeft aanbevolen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) had gehoopt dat het kabinet op Prinsjesdag met een plan zou komen hoe gemeenten worden ondersteund bij zaken als bestaanszekerheid en het bouwen van woningen. Dat daar in de miljoenennota niet op wordt ingegaan, vindt VNG-voorzitter Sharon Dijksma teleurstellend.
2 uur geledenTER APEL (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland is gearriveerd in Ter Apel om te inventariseren waar eventueel bijgesprongen kan worden, ziet een verslaggever van het ANP. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet eerder op dinsdag weten dat er mogelijk asielzoekers buiten moeten slapen, omdat het aanmeldcentrum vol is.
3 uur geleden